banner488

Savaş; “Halk Bankası bu oyunların üstesinden gelecektir!..”

Çine Belediye Sosyal Tesisleri’nde Çineli köy muhtarlarını ağırlayan AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, 17 Aralık Operasyonlarına ilişkin net konuştu.

Savaş; “Halk Bankası bu oyunların üstesinden gelecektir!..”
AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmasının yanı sıra Türkiye Halk Bankası Genel Müdür Yardımcılığı görevi münasebetiyle 17 Aralık’ta düzenlenen operasyonlara ilişkin net açıklamalarda bulunan Savaş, önemli konulara dikkat çekti.

17 Aralık Operasyonları ile gelişen olayların kendisine de kenarından bulaştırılmak istendiğini belirterek dobra dobra açıklamalarda bulunan Savaş, “Bize de kenarından bulaştırılmak istendi bu olay. Ben Mustafa Savaş, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı. Kimileri dedi ki; ‘Bu işlerde bunun da işi vardır, nasıl olsa Genel Müdür Yardımcısı.’ İşte biz gümbür gümbür çıktık geldik. Bu memleketin çocuğu olarak, Çineli olarak sizlerin karşısındayız, herkes de gördü. Yani çamur at izi kalsın mantığıyla bu işe el atanlar avuçlarını yaladı. 30 Mart günü de avuçlarını hepten yalayacaklar. Ülke üzerinde oyun oynayan herkes avuçlarını yalayacak.” dedi.

“Bu paralar oyun kuran kesimlere dokundu”

Türkiye’nin başına son dönemlerde gelen olayların dik durmadan, eğilmemekten kaynaklandığına dikkat çeken Savaş, “Başbakanımız dik duruyor, eğilmiyor. Kararlarını özgürce alıyor. Bu dik duruş birilerini, bazı devletleri, bazı güçleri rahatsız ediyor. Bu rahatsızlık, ülkemizde oyunlar oynanmasına neden oluyor.  2013 Mayıs Ayı’nı örnek vermek istiyorum.  Hepimizin bildiği gezi olayları, 2013 Mayıs Ayı sonrasında, 90 yıllık Cumhuriyet tarihimizin en şanlı aylarından bir tanesinden sonra gelişti. Ülkemizin ekonomisinin en üst noktaya ulaştığı bir ay sonrasında. Bunu niye söylüyoruz? Faizler yüzde 4,5'a düşmüştü. 2012 yılından devletin borçlanma faizi %60’dan %4,5 düşmüştü. Devletimizin 12 yıllık dönem içinde faizlerin aşağı inmesinden dolayı etmiş olduğu tasarruf 650 Milyar Tl’dir. Eğer bu ülke zenginleşmişse, gelişmişse refahı arttıysa bu sayede oldu. Bu paralar vatandaşlarımıza hizmet olarak döndü. Bu paralar faiz lobilerinin zararına dokunduğu için oyun kuran kesimlere dokundu.”  şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin ayağına çelme takıldı”

2013 Mayıs Ayı içerisinde 3. Hava Alanı ihalesinin 46 Milyar dolara yapıldığını belirten Savaş,”150 Milyon yolcu taşıma kapasiteli havalimanı. Bu rakamlarla, Avrupa’nın ve dünyanın sayılı havalimanı olacak. Ayrıca Mayıs Ayı’nda 4 tane yatırımcı kuruluş, ülkemizin notunu artırdı. Bu dünyadaki bütün fonların Türkiye’ye akmasını sağlamak demektir. Yani faizlerin daha da aşağıya inmesini sağlayacak bir olaydır bu.  Mayıs ayında IMF’ye olan borcumuzu ödedik. Daha önce 2001 yılında, 23 milyar borcumuz varken, 2013 Mayıs ayında bu borç sıfırlandı. Daha birçok olay var Mayıs Ayı’nda. Cumhuriyet dönemimizin en şanlı aylarında biri çünkü bu ay. Hemen ardından Haziran Ayı’nda gezi olayları oldu. Dizleri üstünden kalkan, ayağa kalkıp, yürümeye koşmaya başlayan Türkiye’nin ayağına çelme takıldı. Tabi Türkiye güçlü ve başta güçlü bir lider olduğu için ilk hamle atlatıldı.” cümlelerini kullandı.                                        

“Halk bankası neden operasyonda aktör haline geldi?”

Şer odakları olarak ifade ettiği kesimlerin yine yılmadan, ikinci bir hamle olarak 17 Aralık Operasyonları’nı organize ettiğine de işaret eden Savaş, “Bir bacağında Halk bankası, bir bacağında belediye var, bir bacağı da siyasi. Tabi Halk Bankası olunca ben de bir Halk Bankası'nda çalışan bir bürokrat olarak Genel Müdür Yardımcısı olarak da gerçekleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Niye Halk Bankası önemli bir aktör olarak seçildi? Buna ve Halk bankasının geçmişine bakmak lazım. Halk Bankası nereden nereye geldi ki bu operasyonun önemli bir aktörü haline geldi?” sorusunu sordu.

2001 Ekonomik krizi sırasında kendisinin şube müdürü olduğunu ve yüzde 7500 faizle para topladığını vurgulayan Savaş, “Faizler %7500’den 2014 Mayıs Ayı’nda %4.5’a geldi. Bu 100 liranız varsa 130 lira oluyor demektir. Bir çok kişi yüzde yüz para kazandı, öyle ki o dönemlerde birileri fakirleşirken, birileri zenginleşti. Biz o dönemlerde 350’ye yakın şubeyi masa başında kapattık. Bankayı Ziraat Bankası’na devredecektik. Dedik ki, ‘Geçmişten gelen bu bankamız, esnaf, Gobahis sanatkar ve tüccarı destekliyor, biz bunu yaşatalım’ Bankanın değeri o dönem için bugüne uyarlarsak 1 Milyar Tl idi. Halkbank’ın 2002 yılından, 2013 yıl sonuna kadarki süreçte geldiği nokta bellidir. 2002’den 2013 yılına geldiğimiz süreçte bankanın değeri 13.5 milyar dolara, kullandırılan krediler ise 2 milyar dolardan, 80 milyara çıktı.” dedi.

“Halk Bankası’nı hedef seçtiler”

Halk Bankası olarak güçlenmeleri ile birlikte 15 katrilyon olarak devlete katkı sağlandığını da belirten Savaş, “Elde ettiğimiz kardan, vergilerden dolayı hazineye 15 katrilyon ilave para verdik. Kapattığımız şubelerin yerine 300 küsur ilave şube açtık. Halk Bankası, ekonomin önemli bir aktörü haline geldi. Bankamız Türkiye’de, Avrupa’da ve dünyada  hatırı sayılır bir büyüklüğe ulaştı.” şeklinde açıklamada bulundu.

“Hükümetin İran ile geliştirdiği formülden rahatsız oldular”

Halk Bankası’nın  süreç dahilinde İran ile iş yapan dünyadaki tek banka olduğunun da altını çizen Savaş, “Dünyada İran ile iş yapan tek banka Halk Bankası’ydı. Çünkü biz İran’dan malum devletimiz enerjide dışa bağlı. Petrol doğalgaz alıyoruz. Bunların ödemesini de dolar olarak yapmak durumundayız. Dolar olarak yaptığımız zaman Amerika üzerinden dolaşması gerekiyor. Amerika İran’a ambargo koyduğundan dolayı, İran’a giden dolara orada el konulacaktı. Bizim hükümet, bir formül geliştirdi. Petrol ve doğalgaza karşılık altın ile ödeme formülü oluştu. Bu formül birilerini rahatsız etti. Çünkü bu formül, İran’ın nefes almasını sağladı ve İran’a güç verdi. İran üzerinden oynanan oyunlardan da bu işten rahatsız olan kesimler Halk Bankası’nı hedef seçti.” dedi.

“Halk Bankası bu oyunların üstesinden gelecektir”

Halk Bankası’nın hedef seçilmesinin 17 Aralık Operasyonu’nda önemli bir faktör olduğunu da vurgulayan Savaş, “Halk Bankası üzerinde oynanan oyun, bizim 2002 yılından bu yana oluşturduğumuz değer de milletin nezdinde kurumsal o yapı yıpratılmaya çalışıldı. Bu yıpratılan banka sadece Halk Bankası olmasının ötesinde, memleketimizde faizlerin aşağı inmesinde ve esnaflarımızın, sanayicinin desteklenmesinde önemli olan bir kurum yıpratıldı. Ancak Halk Bankası bu oyunların üstesinden gelecektir. Başbakanımız, siyasilerimiz ve bizler bilgilerimiz dahilinde açıklıyoruz. Bu gerçekler kamuoyunda çok farklı bir şekilde yansıtılıyor. İşin gerçeği bu. Halk Bankası özelinde durum bundan ibarettir.” şeklinde açıklamada bulundu.

“30 Mart Günü avuçlarını hepten yalayacaklar!..”

17 Aralık Operasyonları ile gelişen olayların kendisine de kenarından bulaştırılmak istendiğini belirterek dobra dobra açıklamalarda bulunan Savaş, “Bize de kenarından bulaştırılmak istendi bu olay. Ben Mustafa Savaş, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı. Kimileri dedi ki; ‘Bu işlerde bunun da işi vardır, nasıl olsa Genel Müdür Yardımcısı.’ İşte biz gümbür gümbür çıktık geldik. Bu memleketin çocuğu olarak, Çineli olarak sizlerin karşısındayız, herkes de gördü. Yani çamur at izi kalsın mantığıyla bu işe el atanlar avuçlarını yaladı. 30 Mart da da avuçlarını hepten yalayacaklar. Ülke üzerinde oyun oynayan herkes avuçlarını yalayacak.” dedi.

“Herkesi sağduyulu düşünmeye davet ediyorum”

Bu olaylar ülkemize zarar vermektedir. Vicdanlı olan herkesi bu olayları değerlendirip,  siyaseti, siyasi görüşü bir kenara bırakıp iyi bir şekilde sağduyulu düşünmeye davet ediyorum. Bu olayların yarınlarda neler yaratabileceğini düşünmemiz lazım. Yüzde 4.5 olan faiz, şu an yüzde 10. Yüzde 10 için ne olacak deniyor. Yüzde 4.5’dan yüzde 10’a çıkması önemli gözükmüyor sanki ama bu paralar devletin hazinesinden çıkacak. Yüzde yüzden fazla bir artış demektir bu. Bu gelecekte çocuklarımızın hakkını gasp eden bir olaydır.”

“30 Mart, İstiklal Mücadelemizin miladı olacaktır”     

“Bizim elimizi vicdanımıza koyup, 30 Mart akşamı çocuğumuz ailemizi memleketimizi düşünüyorsak 30 Mart günü sandığa giderken bunları sorgulayıp ona göre oyumuzu atmamız gerekiyor” diyen Savaş’ın, “30 Mart kritik bir gün, memleket üzerinde oynanan oyunların bozulma günüdür. 30 Mart, İstiklal Mücadelemizin miladı olacaktır.” sözleri ise salonda bulunan muhtarlar tarafından yoğun alkışla karşılık buldu.(Murat TAN)

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 04:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472