banner488

Karakollar halkından tamamlanamayan Kireççi Dere ıslah çalışmasına tepki: Artık bir çözüm bulunsun

Karakollar halkından tamamlanamayan Kireççi Dere ıslah çalışmasına tepki: Artık bir çözüm bulunsun

Karakollar Mahallesi Kireççi Deresi’nde yaşanan yağışlar sonrasında duvarın yıkılmasıyla Karakollar halkı, uzun uğraşlar sonucunda başlayan dere ıslah çalışmasının devam etmediğine tepki gösterdi.

Karakollar Mahallesi Kireççi Deresi kenarında ikamet eden vatandaşların dere yatağı çilesi yıllardır bitmedi. Devlet Su İşleri tarafından ihaleye çıkarılan, dere ıslahı ile ilgili 12 Mart 2024 tarihinde sözleşme imzaladı. İmzalanan sözleşmede, Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Karakollar mahallesinde bulunan Kireççi Deresine 1.100 metre U kesitli betonarme duvarlı kanal ve menfez imalatı yapılacak. Sözleşme bedeli 14 milyon 300 bin300 TL olup, işin süresi 450 takvim günü olduğunu bildirdi. Sözleşme sonrası çalışmalar başladı ve ara verildi. Geçen gün yağan yağmurlarla birlikte dere kenarındaki duvar gece yarısı yıkıldı. Mahalle halkı korku içinde uyandılar. Mahallelinin beklediği dere ıslah çalışması devam etmediği için, dereye akan sularının oluşturduğu pis kokular ve sivrisinek nedeniyle mağduriyet yaşanıyor. Halk tamamlanmayan dere ıslahı çalışmalarının devam etmemesine tepki göstererek, bir an önce bu soruna çözüm getirilmesi için yetkilileri göreve davet etti.

“Pislik ve korkuyla yaşamak istemiyoruz”

Evinin önündeki duvarın yıkılmasından şikayetçi olun mahalle sakini Güngör Özçelik, “68 yıldır Karakollar Mahallesinde oturuyorum. Seçim zamanı kepçelerle geldiler, yapılacak diye sevinirken bir gece duvar yıkıldı. Derenin pisliği, kokusu, sivrisineği, yılanı ne ararsanız var. Evimin kapısın dahi açamıyorum. Çocuklar tehlikede. Bahçemdeki ağaçları kesmelerine izin verdim yeter ki dere sorunun çözülsün diye. Çine’nin en güzel mahallesindeyiz ama hala biz derenin sorunuyla uğraşıyoruz. AK parti başlattı ama gerisi gelmedi. Yapacağız diyorlar yapmıyorlar. Su birikiyor evimin önünde. Korkuyla yaşamak, pislikle yaşamak istemiyoruz” dedi.

“Yetkililere sesleniyoruz”

Dere kenarında evi olun Sevim Özat, “Evim derenin kenarında. Torunlarım geldiğinde çok korkuyorum. Dere pislik, sinek, yılanlardan geçilmiyor. Kapıyı, pencereyi açamıyoruz. Çalışma sonrası evimin temeline kadar alt kısım açıldı. Şiddetli bir yağış anında evimin göçmesinden korkuyorum. Gece duvar çöktü deprem oldu sandık. Yetkililerimize sesleniyoruz buranın bir an önce yapılmasını istiyoruz “ ifadelerini kullandı.

“Yarım kaldı, istemiyoruz”

Diğer mahalle sakini Elvin Aktar ise, “Köprünün karşısında oturuyorum. Pislikten, sinekten, lağım kokusundan bıktık. Seçim öncesi derenin ıslahı için çalışma başlattılar. Maalesef yarım kaldı. Duvar yıkıldı. Bu şekilde yaşanır mı. Yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Derenin bir an önce ıslah çalışması yapılmasını ve bizlerde güzel bir şekilde komşularımla hayat geçirmek istiyorum” dedi.

“Ben ve mahalle halkım bunu hakketmiyoruz”

Karakollar mahallesinin kanayan yarası haline gelen Kireççi Deresi sorununun çözümü için tüm kapıları çalan Muhtar Gültekin Celep, “İhalesi verilen Kireççi Derisi’ne müteahhitler gelip incelemede bulundu. İncelemeler sonucunda ödenek çıkar çıkmaz yapılacak olanları anlattılar. 31 Mart yerel seçimleri sırasında arkadaşlar gelerek dereye kepçeleri indirip temizlik çalışmasını başlattılar. Aynı köprünün üzerindeyiz. Eğer yapımı başlanıp yarım bırakılacaksa hiç dokunulmasın dedim. Neden dedim bunu; Buraya devamlı su geldiğinden dolayı temizlik çalışması yarım kalırsa duvarlar göçer dedik. Dediğimiz gibi de oldu. Geçen gün yağışların etkisiyle dere duvarı gece yarısı yıkıldı. Orada oturan halkım korkuyla beni aradı. Deprem oluyor sandıklarını ve sen burayı görmüyor musun diye bana tepkilerini dile getirdiler. Bunun benimle ilgisi yok. Bu kısımda yapılan çalışmanın önü kapalı kaldı ve burada su birikti. Bu duvarlar özel idare zamanında yapıldı. Etrafındaki pislikler alınınca altları oyuldu. Tabi buda duvarın göçmesine sebep oldu. Benim uyarmama rağmen bana ‘ukalalık etme’ diyen bile oldu. Halkımı düşünerek söyledim ben bunları. Müteahhitti arıyorum ödenek yok diyor. Mahalleli de ‘muhtar burası ne olacak’ diye soruyor. DSİ’deki yetkililerimizden suyun önünü açmalarını istiyoruz. Yetkililerime sesleniyorum bu sorundan halkımı kurtarın. Yıkılan duvarı yapın. Ben ve mahalle halkım bunu hak etmiyoruz. Bu pislikte insan durur derlerse, yaşanır derlerse gelsinler ev kiralayacağım durabilecekler mi? Yaşayabilecekler mi? Bakalım” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2024, 16:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472