Çine’de, yangınlara kısa sürede müdahale amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman köylerine 28 adet su tankeri dağıtıldı.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen çok amaçlı su tankerleri, köy muhtarlıklarının zimmetine verildi. Çine Orman İşletme Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen dağıtım törenine Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Çine Kaymakamı Turan Erdoğan, Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, Çine İlçe Öner Oflaz, AK Parti Çine İlçe Başkanı Burhan Kandemir ve Yönetim Kurulu Üyeleri, MHP Çine İlçe Başkanı Kazım Oluç ve Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Tozar, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, kurum müdürleri ve daire amirleri bölge müdürlüğü personeli ile su tankerlerini alacak olan köylerin muhtarları katıldı.

“Yangınlarla ilgili kısa bir zaman kaldı”

Aydın’ın yüzde 40 ormanlık alan olduğunu söyleyen Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, “Ormanlarımızı tamamı orman yangınları hassas bölgede yer almaktadır. İlimizde 23 arazöz, 6 su ikmal aracı, 32 ilk müdahale aracı, 2 dozer ve 3 greyder kara gücümüzü oluşturmakta, önceki yıllarda Nazilli- Kuyucak’ta konuşta olan yangın söndürme helikopterine bu yılda Aydın Yığıntaş’ta konuşta olan ve toplam söndürme helikopteri de hava gücümüzü oluşturmaktadır. İlimiz ormanları 13 adet gözetleme kulesiyle 7/24 gözetlenmektedir. Onun yanında bir insansız hava aracımız ve foto kapanlarımız mevcuttur. Bu foto kapanlar dumana duyarlıdır. Son 10 yılda ilimizde 60 adet orman yangını meydan geldi. Bunun sonucunda ise maalesef ortalama 275 hektar alanımız zarar gördü. Bu seneye baktığımızda 39 adet orman yangını meydana gelmiş ve 280 hektar alanımız zarar görmüştü. Biz istiyoruz ki muhtarlarımız bu tankerleri kullansınlar ve herhangi bir orman yangında ilk müdahalede bulunsunlar. Bizim ekiplerimiz gelene kadar bize zaman kazandırmış olurlar. Yangınları erken ve etkin bir müdahale ile büyümeden söndürmüş oluruz. Tankerlerin kullanımını arkadaşlarımız muhtarlarımıza anlatacak. Her hangi bir arızası olduğunda, arkadaşlarımıza ulaştıklarında biz bakımlarını zamanında yapmayı taahhüt ediyoruz. Yangınlarla ilgili bu yıl kısa bir zamanımız kaldı ama birazcık daha sabır gerekmektedir. Bağ-bahçe temizliği, anız yakma işlemlerini biraz daha ötelememiz gerekiyor. Sezonun tamamlanmasına az bir süre kaldı, inşallah kazasız belasız sezonu kapatırız” dedi.

“Tankerler bölgemize çok faydalı olacak”

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, “Tankerler gelene kadar sayın bölge müdürümüzü defalarca aradım, sonunda temin edildi. Bir kazada bir yaralıya ne kadar erken müdahale edilirse, yaralının yaşama şansı o kadar çok olur. Orman yangınları da aynı şekilde. Ne kadar hızlı hareket edersek, o kadar iyi sonuç alırız. Tankerlerin üzerlerine de 112 yazılmış. Bu da ormanların bizim için ne kadar önem arz ettiğinin göstergesi. Tankerler bölgemize çok faydalı olacak. Hayırlı uğurlu olsun, inşallah yangınsız, daha yeşil günler devam eder. Yangınları da, yangınlara yapılan müdahaleleri yakından takip ediyorum. Ekiplerimiz çalışmalarını başarıyla yürütüyor, teşekkür ediyorum hepsine” ifade etti.

“Orman olunca duyarlılığımız artıyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, “Benim memleketim Çine. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın etkinliği olunca benim duyarlılığım bir kat daha fazla oluyor. Bu kardeşiniz Çineli ormancı Ali’nin oğlu Mustafa Savaş. Ormancı Ali’nin oğlu olduğuma Çineli hemşerilerimiz bilir ama diğer muhtarlarımız bilmeyebilir. Orman olunca duyarlılığımız artıyor. Bu gün burada 28 adet çok amaçlı traktör çekişli su tankerlerini dağıtacağız. Orman ihbarı aldığımız orman köylülerinin yangını söndürmek için canla başla ve fedakârca yangını söndürmek için mücadele ettiğini tanıklık ettik. Bu gün burada vereceğimiz ekipman orman köylülerimiz adına çok kıymetlidir. Orman varlığımız korumak ve muhafaza etmek adına bunlar çok önemlidir. 20 yıllık AK Parti İktidarı döneminde Sayın Cumhurbaşkanlığımız önderliğinde milyarlarca fidanı toprakla buluşturduk. Cumhuriyet döneminde toprakla buluşturulan fidanlardan iki kat daha fidanı buluşturduk ve buluşturmaya devam edeceğiz. Dünyada orman alanı azalırken bizde artmaktadır. 2022 yılında Aydın’da 110 haneye orman köylülerimize 5 milyon TL kredi kullandırdık. Bunun yüzde 25 ilçemize kullandırdık” dedi.

“İlk müdahale oldukça önemli ve kıymetli”

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Türkiye’nin yüzde 28 ormanlarla kaplı iken Aydın ilimiz yüzde 40 ormana sahip. Böylesine önemli bir ormanlık varlığımız korumak, sürdürmek ve bizden sonraki kuşaklara en iyi şekilde aktarmak adına hepimize önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. 2021 yılında tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de önemli orman yangınları yaşadık. 76 orman yangınında bin 586 hektar alanımız zarar gördü. Geçtiğimiz yıl iklim şartlarında dolayı yaklaşık 486 hektar alanımız zarar gördü. Temennimiz ormanlık alanlarımızın en az şekilde zarar görmesidir. Orman yangınları çıktığında bütün kurum ve kuruluşlarımız valiliğimiz koordinasyonunda çalışmalarını ortaya koyuyor. En önemli katkıyı da orman köylümüz sağlıyor. Yangının ilk çıktığı noktada ilk müdahaleyi köylülerimiz ve muhtarlarımız yapıyor. İlk müdahale oldukça önemli ve kıymetli, su tankerleri de ilk müdahale yapma sırasında muhtarlarımızın daha etkin bir mücadele yapmaların, orman köylülerimizin orman yangınlarına müdahale noktasında daha aktif olmalarını sağlayacak örnek bir çalışma. 28 adet su tankerimizin bu amaçla orman köylülerimize verilecek olması önümüzdeki süreçte bu mücadelede bizleri daha güçlü kılacaktır. İhtiyaç duyulduğunda Jandarma Genel Komutanlığımızın, Sahil Güvenlik Komutanlığımızın, Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın her türlü araç ve gereçleri orman yangınları için seferber ediliyor. Buradan yangınlarda destek veren bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Hep birlikte daha iyi bir Türkiye, daha iyi bir Aydın ve güzel bir ormanlık yeşil alan bizden sonrakilere bırakmak adına çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Dağıtılacak olan su tankerlerimizin bölgeye hayırlı olmasını diliyorum. Önümüzdeki süreçte yangınsız bir yıl diliyorum” ifade etti.

Çine Madran Orman Şefi Gökhan Önal, muhtarlara tankerlerin nasıl kullanılacağına tarif etti.Tören, katılımcılara ikramlarla son buldu.