banner488

Hayvancılık iflasın eşiğinde!

MHP Çine İlçe Başkanı Salih Gökbel, Ak Parti Hükümetinin yanlış politikaları nedeniyle hayvancılığın yok olma aşamasına geldiğini söyledi.

Hayvancılık iflasın eşiğinde!

Yazılı basın açıklaması yapan Milliyetçi Hareket Partisi Çine İlçe Başkanı Salih Gökbel, Türkiye de hayvancılığın en kötü günlerini yaşadığını belirterek biran önce önlem alınması gerektiğini belirtti.

Gökbel yaptığı açıklamasında şöyle dedi:

“Son yıllarda ülkemizde insan nüfusu artarken büyükbaş hayvan sayısı %30 azalmış küçükbaş hayvan sayısı da %60 azalmıştır. Hayvan sayısındaki azalmaya rağmen ülkemiz nüfusu hızla artmıştır. Bugün ki iktidar bu hayvan sayısındaki çok büyük azalmaya rağmen bırakınız hayvancılığı geliştirmeyi , hayvancılığı bitirmek, hayvan yetiştiricisini bu kutsal uğraştan vazgeçirmek için ne yapılması gerekiyorsa fazlasıyla yapmaktadır.

Hayvan üreticisi hayvanlarını 16 TL den kestirirken bugün yem ve saman fiyatları çok büyük oranlarda artmasına rağmen 13-14 TL ye kestirecek yer bulamamaktadır. Her karkas et kesiminde yem fiyatlarının sürekli artması, süt fiyatının yerinde sayması hayvan fiyatlarının yarı yarıya düşmesi sonucunda %90 dişi hayvanlar mezbahalarda kesilmektedir. Bu böyle devam ederse ilçemizden örnek vermek gerekirse hayvan sayısı %100 azalacaktır. Dişi hayvanlarda kesildiğinden önümüzdeki süreçte üretim olmayacaktır.

Nasreddin Hoca’nın bir eşeği varmış. Bu eşek çok yem yiyormuş. Hoca maddi sıkıntı çektiğinden dolayı eşeğin yemini zamanla çok büyük oranlarda azaltmış. Günler sonra eşek çok az daha sonrada yemez olmuş. Bir gün Hoca’nın eşeğinin öldüğünü haber vermişler. Hoca da yıllarca besledim cebimdeki harçlığımı sana harcadım tam yemez olduğun zaman öldün, bu bana yapılır mı, Modabet demiş. Onun hesabı önümüzdeki süreçte açlığından bir çok hayvanında öldüğünü duyarsak yanlış olmaz. Yemlerin çok büyük oranlarda artması sonucunda üretici günlük beslediği hayvanlarının yemlerini yarı yarıya düşürmüştür. Çünkü artık cebindeki parası bitmiş bankalara olan borçları katlanarak artmaya devam etmiş elindeki taşınmazları icra yoluyla satılmaya başlamıştır. Bugün hayvan üreticisi sözün bittiği yere gelmiştir.

Türkiye kendi yetiştiricisini desteklemekte yetersiz kalmakta ithalat yoluyla yabancı hayvan yetiştiricisine destek sağlamaktadır. Bu işten ülkemizde sadece aracı yandaşlar kazançlı çıkmaktadır. Yetkililerden gümrük vergilerinin yükseltildiği noktasındaki her açıklamadan sonra hayvan üreticisi maalesef bu sıkıntıları yaşamakta, yandaş gruplar piyasadan yarı yarıya düşük fiyatına hayvan toplamaktadır.

Yetkililerin bir an önce hayvancılığı kurtarmak için temel girdilerindeki (mazot, gübre, tohum, ilaç, kaba yem) ÖTV ve KDV yi sıfırlamak zorundadırlar. Tarımsal desteklerin arttırılması gerekmektedir. Hayvan ithalatının ve sınırlardan kaçak giren hayvanların ülkemize girişi önlenmek zorundadır. Süt fiyatlarının 1 TL ye çıkartılması ve süt desteklemesinin arttırılması gerekmektedir. Eğer bunlar en kısa zamanda yapılmadığı taktirde ülkemiz hayvancılığı tamamen dışa bağımlı hale gelecektir.

Üretici 2 yıl önce faizsiz kredilerle 6-7 bin TL ye almış olduğu hayvanları bugün 3 TL ye satamamakta bankaya günü gelen borçlarını yatıramamaktadır. İktidarın tekrar faizsiz kredimi verecek veya çiftçinin borçları karşılığında bu hayvanları alıp borç batağından kurtaracak bazı çalışmalar yapması gerekmektedir.”

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2012, 03:38

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472