banner488

“Karpuzlu Ziraat Odası dev adımlarla ilerliyor”

Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici’nin girişimleriyle Karpuzlu Organik Zeytin Üreticileri Birliği kuruldu.

“Karpuzlu Ziraat Odası dev adımlarla ilerliyor”
banner496

Geçici Başkanlığı Cavit Yetiştirici’nin yürüteceği Organik Zeytin Üreticileri Birliği’nin Başkan Yardımcılığı’nı Yılmaz Bakkal üstlendi. Geçici üye olarak Hasan Güvenç, Hüseyin Akdağ ve Avni Avcı olmak üzere 5 kişiden müteşekkil olacak olan Birlik’teki temel hedef, Karpuzlu’da zeytinciliğin önünü açmak ve organik zeytin ve zeytinyağının değerlendirilmesi ve pazarlanması konusunda tesisleşebilmek.  

“Birlik, zeytincilerimizin ürettiğinden kar etmesi için kuruldu”

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Yetiştirici, “Organik tarıma geçmek ile her şey bitmiyor. Bu süreç belli aşamaları da beraberinde getiriyor. Sıkım tesisleri, ambalajlama, paketleme ve pazarlama hususunda da etkin çalışmaların başlatılması lazım. Birlik kurulmadan organik tarım çalışmalarının doğru yürümesi mümkün değil. Biz bu düşüncelerle Karpuzlu Organik Zeytin Üreticileri Birliği’ni kurduk. 5 geçici kurucu üyelerle beraber bu işi başlattık. İlk toplantıyı bugün gerçekleştirmiş olacağız. Arkadaşlarla durum değerlendirmesi yapacağız. Genel kurul ne zaman yapılabilir bunları konuşacağız. Birlikler kurulduktan sonra ilk genel kurul yapılıncaya kadar istediği yetkileri eline alamıyor. Genel kurul yapıldıktan sonra organik zeytin konusunda kapsamlı bir çalışma  içerisine girerek, organik zeytin ve zeytinyağının pazarlanması ve değerlendirilmesi konusunda kararlar alarak projeler üreteceğiz. Biz Karpuzlu’da zeytin üreticisinin yüzü gülsün, üretici ürettiğinden kar etsin amacıyla bu birliği kurduk.” şeklinde açıklama bulundu.

“Organik zeytin çalışmalarımızı daha düzeyli bir seviyeye çıkaracağız”

“İlk hedefimiz organik zeytin yağını değerlendirmek.” diyen Başkan Yetiştirici, “Muhakkak sıkım tesisleri gerekiyor. Biz evvela mühendis ve danışmanlar tutarak organik zeytin çalışmalarımızı daha düzeyli bir seviyeye çıkaracağız. Zeytinlerin daha taze sıkılması ve fabrika nakil araçları gerekiyor. Organik zeytinde asit oranı çok önemli ve zamanında fabrikaya yetiştirilmeli. Asit oranı yükselmemesi için üretici zeytinin hasat ettiği gün sıktırması gerekiyor. Üretici zeytinden kar edebilmek için organik tarıma geçiyor. Biz üreticimizin karını daha da arttırmak istiyoruz.” dedi.

“Biz karpuzluda zeytinciliğin önünü açmayı amaçlıyoruz”

Kırsal kalkınma projesinde destekleme olmadığının altını çizen Başkan Yetiştirici, “Koordinatör ile konuya ilişkin görüştüm.  Projemiz destekleme programı içine alınırsa ilk yapacağımız şey ambalajlama paketleme tesisi kurmak olacak. Pazarlama çok önemli. Biz Karpuzlu’da zeytinciliğin önünü açmayı amaçlıyoruz.” dedi.

“Karpuzlu Organik zeytin Üreticileri Birliği Aydın’da bir ilk”

Pazarlama konusunda Çine Ziraat Odası ile de önümüzdeki günlerde istişare yapabileceklerini belirterek kurmuş oldukları birliğin Aydın'da bir ilk olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Yetiştirici, “Ürettiğimizin para edebilmesi için pazarlama çok önemli. Ürettiğimizi pazarlamaya açamazsak ürettiğimizden kar etmemiz mümkün değil. Kurduğumuz Karpuzlu Organik zeytin Üreticileri Birliği Aydın’da bir ilk.” şeklinde konuştu.

“Karpuzlu Ziraat Odası dev adımlarla ilerliyor”

Karpuzlulu üreticilerin 2014’ de 1.600.00 TL destekleme alacak olduğunu da kaydeden Başkan Yetiştirici, “Karpuzlu Ziraat Odası dev adımlarla ilerlemeye devam ediyor. 3 yıl önce başlattığımız organik zeytin ve zeytinyağı çalışmalarını başarıyla sürdüyoruz ve üreticimizin ürettiğine değer katmaya devam ediyoruz. Karpuzlu halkımızın  %80’ini geçimini zeytincilikle sağlıyor. Fakat ne yazık ki günümüz şartlarında zeytin üreticisi emeğinin karşılığını alamıyor. Biz halen ürettiğimiz ürünlerin para etmesi için alternatif araştırma içersindeyiz. Biz zeytin üreticisini rahatlatmak düşüncesiyle gerek devlet desteklemeleri, gerekse ürünün biraz da olsun iyi para etmesi düşüncesiyle organik tarım çalışmalarını başlattık.” dedi.

“2014 Yılında 1.600.000 TL Karpuzlu’ya girecek”

2013 yılında 664 üreticinin dekarı 35 TL’den organik tarım desteklemesi aldığını belirten Başkan Yetiştirici, “2014 yılında da 812 üreticimiz organik tarıma geçecek. Devletin verdiği destekleme bile küçümsenemeyecek kadar doyurucudur. 2012 Yılında 700.000 TL üreticimizin cebine girdi. 2014 Yılında ise 1.600.000 TL Karpuzlu’ya girecek. 62 bin dönüm arazinin, 32.500 dönümü organik tarım desteklemesi alacak. Bu bizleri çok mutlu etti.” şeklinde konuştu.

“Organik tarım çalışmalarını Birlik takip edecek”

Sözlerinin sonuna doğru organik çalışmaların çok ciddi takip edilmesi gerektiğinin de altını çizen Başkan Yetiştirici, “Bu sebepten dolayı Karpuzlu Organik Üreticiler Birliği kurduk. Bundan sonra organik çalışmaları bu kurulan birlik takip edecek. Şu an zeytinyağının fiyatı brüt 3800 TL bu hiçbir üreticiyi memnun edecek bir fiyat değil. Biz bir an önce çalışmalarımızı hızlandırarak üreticimize kar ettirme peşindeyiz.” diyerek sözlerini noktaladı.(Murat TAN)  


Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2013, 21:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
ali akın
ali akın - 11 yıl Önce

bu birlikte yarın çiftçiyi aidata bağlayacak mı.çiftçinin ürettiği hiç bir şey para etmiyor.zeytinciliğin önünü açmak istiyorsanız yağa zam yapın. har har klimalar çalışan oligarşik bürokrasi doğruran birlik kurulmayıversin.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472