Adnan Menderes Üniversitesi Gençlik Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ADÜ–GENÇ) gençlerin üniversite yaşamına uyum sağlamaya çalışırken sosyal, kültürel, akademik ve duygusal alanlarda bir takım sorunlar yaşaması durumunda öğrencilerin sorunlarını çözmede yardımcı oluyor.

ADÜ Öğrencilerinin bireysel, sosyal, eğitimsel ve mesleki yönden gelişmelerine destek olarak öğrenim sürecinde ortaya çıkabilecek çeşitli problemlere yönelik yönlendirici ve gelişimsel çalışmalar yürütmeyi amaç edinen ADÜ- GENÇ öğrencilerin bu sorunlarla başa çıkmasına ve üniversite yaşamına uyum sağlamalarına katkıda bulunuyor.

İnsana yapılan yatırım en değerli yatırımdır

ADÜ-GENÇ Müdürü ve aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Ünal,  ADÜ- GENÇ’in 1997 yılında Rektörlüğe bağlı olarak kurulduğunu 2002 yılında da çalışmalarına başladığını ifade etti. ADÜ- GENÇ’in gençlik çağına özgü ruhsal ve sosyal sorunları belirlemeye, açıklamaya ve çözümlemeye yönelik çalışmaları planlamak, yürütmek, öğrencilerin rahat, mutlu ve huzurlu hissedebilmelerine yardımcı olmak üzere üç birimden oluştuğunu kaydeden Yrd.  Doç. Dr. Ünal, insana yapılan yatırımın en değerli yatırım olduğunu vurguladı.

ADÜ- GENÇ’in İlkeleri

Gizlilik, bireysel farklılıklara saygı, güvenilirlik, yetkinlik, değerlilik ilkelerini rehber edinmiş ADÜ-GENÇ, verilen tüm hizmetleri etik kurallar çerçevesinde gizli tutuyor. Birey olarak kişisel farklılıklara her zaman saygı duyarak inanç ve değer ayrımı gözetmez. Sorun hakkındaki duygu ve düşünceler gerçekçi bir şekilde ifade edilir. ADÜ-GENÇ’in  alanında uzman ekibince sorunlar çözüme kavuşturulur. Hiçbir fark gözetmeksizin, önyargısız ve gizlilik ilkesi çerçevesinde her öğrenciye eşit hizmet ulaştırır.

ADÜ- GENÇ nasıl çalışır

Araştırma- Planlama Birimi, Sosyal - Kültürel Hizmetler Birimi, Psikolojik - Eğitsel Hizmetler Birimi olmak üzere üç birimden oluşan ADÜ- GENÇ, üniversite öğrencilerinin aktif olarak katılabileceği bilimsel araştırmalar ve etkinlikler düzenliyor. Öğrencilerin ders dışı zamanlarında uğraşabileceği sosyal-kültürel etkinliklerin üniversite bünyesinde planlanmasına katkıda bulunuyor. Gençlerin psikolojik ya da akademik sorunlarının çözümüne yönelik bireysel ve grup terapileri şeklinde çeşitli hizmetler sunuyor. Bununla beraber multi disipliner yaklaşımı ile ADÜ- GENÇ sosyoloji ve psikoloji dışında daha bir çok alanla ortak çalışmalar yürütüyor. Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile birlikte çalıştıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Ünal, rahatsızlığı ileri düzeyde olan öğrencileri ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Bölümüne gönderdiklerini söyledi.

Gençlik dönemini sağlıklı atlatabilen gençler toplumun üretken üyeleri olurlar

Gençlik döneminin sosyalleşmenin ve olgunlaşmanın yaşandığı bir dönem olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Ünal, “ Bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatabilen gençler, toplumun yetişkin, sağlıklı ve üretken üyeleri olurlar.” dedi. Ülkemizde gençlik sorunlarını ortaya koymaya yönelik çalışmaların yeterli olmadığını aktaran Ünal, gençlik sorunlarının ortaya konmasında değişik disiplinlerin bir araya gelerek ortak çalışmalar yapması gerektiğini anlattı. Farklı meslek gruplarından gelen araştırmacıların multi disipliner çalışmalar yaparak sorunları daha kolay tespit edip çözümlerin de daha sağlıklı olacağını sözlerine ekledi.

ADÜ-GENÇ’e ne zaman başvurabilirsiniz?

Kendimi kötü hissediyorum, mutsuzum, yorgunum, uykusuzum, boşluktayım, her şey anlamsız, kendime zarar verme düşüncelerim var, topluluk önünde konuşamıyorum, arkadaşlık kurmakta güçlük çekiyorum, kimse beni anlamıyor, hayır diyemiyorum, yalnızlık çekiyorum, sorunlarımı çözemiyorum, ders çalışamıyorum, aile ilişkilerimde problemlerim var.  Kendimi ifade edemiyorum, okulu bırakmak istiyorum, dikkatimi toplayamıyorum, korkularım var, çok sinirliyim, çok alınganım,  geleceğimden kaygılıyım. Bu duyguları taşıyan tüm öğrencilerimiz, arkadaşlarım benim hakkımda ne düşünür kaygısı taşımadan ve hiçbir ücret ödemeden ADÜ-GENÇ’e başvurabiliyor.     HABER MERKEZİ