banner488

"Yetiştiricilerimizin yanındayız"

Hastalıktan Ari İşletme ve Onaylı Çiftlikler Genelgesi’ne uygun bulunan işletmelerde gerekli testler düzenlemeler yapılarak Ari işletmeler oluşturulmaktadır.

banner496

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, hastalıklardan korunmak için Ari işletmelerin desteklenmesi projesi uygulanmasını başlatmıştır. Ülkemizde yaygın olarak görülen Sığır Tüberkülozu ve Brusellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen bu hastalıklardan halk sağlığının korunması amaçlanmaktadır. Bu proje insan ve hayvan sağlığının korunması yanında kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt ürünleri mamulleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil etmektedir.

Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, bu kapsamda alt yapısını tamamlamış, asgari teknik ve hijyenik şartları işletmesinde sağlamış, sabit sağım sistemi ve soğutma tankını kurmuş, kaliteli süt üretme adına günümüzün şartlarına ayak uydurmuş olan damızlık süt işletmelerimize destek vermek ve örnek işletmeler oluşturmak adına Ari işletme sertifikası vermek üzere çalışmaları başlattıklarını söyledi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan damızlık süt işletmeleri veteriner hekimlerin incelediğini belirten Özkan Atıgan, “ Bakanlığımızın 2012/21 No’lu Hastalıktan Ari İşletme ve Onaylı Çiftlikler Genelgesi’ne uygun bulunan işletmelerde gerekli testler düzenlemeler yapılarak Ari işletmeler oluşturulmaktadır. Bugüne kadar Çine’de 3 işletmeye Arilik Sertifikası verilmiş, başvurusu uygun görülen 4 işletmede de süreç devam etmektedir. Yıl sonu itibariyle yaklaşık 1000 baş sığırın hastalıktan Ari Statüsüne geçmesini hedefliyoruz” dedi.

Sertifika sahibi olan işletmeler ürettiği sütleri daha yüksek fiyata satabilmekte olduğunu söyleyen Atıgan, “ 6 aydan büyük erkekler hariç hayvan başına yılda bir kere olmak üzere 2014 yılı için 375,00 TL destekleme ödemesi almaktadır. Bu da daha Betorder güçlü ve rekabete açık sığır işletmelerinin oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır. Çinemizde süt üreten yetiştiricilerimizi Tarım İlçe Müdürlüğümüze bekliyoruz. Bizden Arilik konusunda bilgi almalarını ve ilçemiz ekonomisinde büyük rol oynayan hayvancılığımızı atacağımız sağlam temellerle, geleceğe taşımak istiyoruz” şeklinde ifade etti.  

Çine Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan bu projeler kapsamında bulunan , Cumhuriyet Mahallesi Kalabak Çayı kenarı mevkiinde bulunan üretici Veteriner Hekim Yücel Doygun’un işletmesini ziyaret ettiler. Bilinçli üretici olunması gerektiğini ön planda tutan Atıgan tüm çiftçilerin her zaman, her konuda yanlarında olduklarını belirtti.

Atalarımızın mesleğini sürdürüyoruz diyen Yücel Doygun işletme hakkında bilgi veren Doygun,“Aslında bizde çiftçilik ve hayvancılık dedemizden, babamızdan, atalarımızdan gelen bir meslek. 1986 Yılından itibaren Veteriner Hekim olarak mezun oldum ve biz 2 erkek kardeş bu işimizi büyütmeye karar verdik. 1986 yılında abimle bize babamdan kalan 8-10 tane inekle başladık ve o günden bugüne kadar dışarıdan yabancı hayvan alımı yapmadık. Başarımızın sırrı da burada, Tarım İlçe Müdürlüğü’nün kayıtlarında da bellidir bu. O zamanlar hayvanların soyu, ırkı da montofondur. Bölgede suni tohumlama bayiliğini aldık, yaklaşık 28 yıldır suni tohumlama yapıyoruz. Hayvanların hepsi şu an holstein görünümlü ama ataları montofon ırklıdır.

İşletmemizde yaklaşık 230-240 hayvan var. Çoğunluk süt üzerine ama erkek buzağılarımızı besleyip kasaba göndeririz, dişileri de damızlık olarak büyütürüz. Bizler hayvanların ırkını iyileştirme adına çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Tarlamız sınırlı olduğu için işletmemizin burada büyümesi mümkün değil. Kapasitemizi doldurduk. Hastalıklardan Arilik işletmelerde prim ve desteklemelerin daha fazla olduğunu duyuyoruz. Böyle bir hakkımız var ise ve bizde bunu hak ediyorsak hakkımızı almak istiyoruz” dedi.

 







Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2014, 15:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472