banner488

TKDK’da yerel ürün sayısı artırıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü, yüzde 50 geri ödemesiz hibe desteği sağlanmaktadır

TKDK’da yerel ürün sayısı artırıldı

Çine Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü Çinelilerle 2012 yılında Aydın ilinde faaliyete başladıklarından bu yana 4 adet çağrı ilanı düzenlemiş olup, Çine’de de başvuru projeleri gerçekleştirmiştir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aydın İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Birim Amiri Derya Daysal destekleri hakkında toplantıya gelen misafirlere bilgiler verdi. 

TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Birim Amiri Derya Daysal, " 12'nci çağrının projeleriyle ilgili sözleşme hazırlıklarımız devam etmektedir. Bu 4 tane çağrı ilanı içerisinde Çine İlçemizden 9 adet başvuru projesi gerçekleştirildi. Bunlardan 1 adetinin yatırımı tamamlandı ve faaliyetine başladı. 3 kişinin başvurusunun kabul edildi bunların isimlerin ise, Yüksel Atıgan, İsmail Aydoğdu ve Mustafa Aydemir’dir.  TKDK’ye yapılan başvurular içerisinde arıcılık, süt besiciliği ile ilgili modernizasyon sunan müteşebbislerimiz var. Toplamda 9 adet projenin yatırım bedeli Çine’mize  8 milyon 783 bin TL. bunun yaklaşık yüzde 50’si hibe desteği olarak başvuru sahiplerine aktarıldı. Aydın ilinde Çine İlçe’sinin bu konuda daha aktif olduğu görülüyor. Ama 9 proje Çine için yeterli değil. Daha fazla başvurular bekliyoruz.

Kurumumuz, Aydın’nın bir çok ilçelerinde tanıtım toplantıları düzenledik, farkındalığımızı yaratmaya çalıştık ve akabinde de proje kabulleri başladı. Toplam 874 milyon Avro hibe desteği sağlanacak. Bunun % 75’i Avrupa Birliği ve % 25 Türkiye Cumhuriyeti katkısı, hibe desteklerimiz katılım prensipli yani başvuru sahibi de %50’sini sağladığında yatırım miktarı milyar Avro’lara ulaşıyor. Kurumumuzun 10 adet ana destek tedbirimiz var, alt tedbirlerle birlikte 16 farklı sektörde %50’den, %65’e kadar yatırımcılarımıza uygun projeleri karşılığında hibe desteği sağlanıyor. Yapılacak olan bu yatırımlarda KDV, ÖTV, Gümrük Vergisi gibi vergilerden yatırımcılarımız muaf oluyor. Bunları da içerisine koyduğumuzda sizin yatırımınız için sağlamış olduğumuz katkı %50’den %65-70’lere kadar ulaşabiliyor. Tedbir alanlarımızda 101,103,302 olmak üzere 3 tane ana başlığımız var. Süt ve Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Yatırımlara 101 tedbiri verilen hibe desteği miktarı, uygun harcamalar toplamının %50’si ile %65’i arasındadır. Başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan başvuru sahipleri tarafından yapılan yatırımlar için destek oranı %55’e, dağlık alanda yapılan yatırımlar için %60’a çıkmaktadır. Başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan başvuru sahiplerince, dağlık alanda yapılan yatırımlar için destek oranı ise %65 olmaktadır. Süt ve Et Ürünlerinin İşleme Pazarlanması, Meyve-Sebzelerin İşleme ve Pazarlanması ile Su Ürünlerinin İşleme ve Pazarlanmasına Yönelik Yatırımlar 103 Tedbiri ile Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi 302 Tedbiri kapsamındaki yatırımlarda destek Jestbahis oranı, uygun harcamalar toplamının %50’sidir.Kırsal Alan:Nüfusu 20.000’den az olan yerleşim yerlerini ifade etmektedir” dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aydın İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Birim Amiri Derya Daysal proje başvurularında kimlerin ne şartta başvurabileceklerine de açıkladı. Daysal, “Kamu tüzel kişilikleri hariç olmak üzere, ulusal kanunlarca tanınmış gerçek ve tüzel kişiler IPARD kapsamında başvuruda bulunabilirler. (Kamu hissesi %25’den fazla olan tüzel kişilikler uygun değildir.) yatırım projesini sunduğunda 65 yaşın üzerinde olmamalıdır.(66 yaşından gün almamış olmalıdır.) Başvuru sahibi ulusal vergi sistemine kayıtlı olmalıdır. Başvuru sahibinin vergi ve SGK prim borcu ve adli sicil kaydı (Hırsızlık, yağma, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık,hileli iflas, sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, zimmet,irtikâp veya rüşvet suçlarından kesin hüküm giymiş olanlar)olmamalıdır. Başvuru sahibi (gerçek kişi ise kendisi, tüzel kişilik ise bir daimi çalışan) yatırım alanıyla ilgili mesleki yeterliliğini kanıtlamalıdır. Sizin işletmenizle ilgili kullanılacak olan tüm makine ekipmanlar, o işletmeyle ilgili yapım işlerinin tamamı ve görünürlük harcamaları esas alınacaktır. Bu kapsamda verilecek destek geri ödemesiz olarak kullandırılacak olup destek oranı % 50 olacaktır. IPARD Programı uygulama süresince birden fazla proje teklifi sunulabilir; ancak desteklenecek proje sayısı 4’ü geçemez. Başvuru sahibi, aynı başvuru çağrı döneminde birden fazla proje başvurusu yapamaz. Başvuru sahibi, ancak yatırım sona erdiğinde (nihai ödemeden sonra) IPARD desteğine yeniden başvurabilir. Eğer 4 proje de aynı tedbir- alt tedbir kapsamında hazırlanacaksa, bu dört projenin uygun harcamaları toplamı ilgili tedbir için belirlenmiş olan üst sınırı geçemez" şeklinde konuştu.

12’inci Çağrı dönemi 21 Mart tarihinde sona erdi diyen Daysal, “ Yaklaşık 42 adet projesi başvurusu gerçekleştirildi bunlar 5’i Süt Besiciliği, 5’i Et Besiciliği (Büyük Baş), 4 adet Süt İşleme Tesisi Kurulumu, 16 adet yerel ürünlerle ilgili proje başvuru kabulü gerçekleşti, 3 adet Kırsal Truzim Projesi başvurusu vardır. Tüm projelerin yüzde doksanının incelenmesi tamamlandı, bazı projelerde yatırımlar başladı.

12 Çağrı’da Çine’den 3 adet proje başvurusu gerçekleştirilmiş, bu projelerin yatırım tutarı 3 milyon 737 bin TL. Son 4 çağrı dönemlerinde kabulü yapılmış incelemesi tamamlanmış, yatırımı başlamış ve incelemesi devam eden toplamda 90 adet projemiz var. 90 adet projenin toplam yatırım tutarı 95 milyon TL. Tamamının uygun bulunduğu projelerin gerçekleşmesi halinde 47 milyon 900 bin TL civarında kurumumuzun hibe desteği olacak. Bölgemizde bunun daha yukarılarda olmasını arzuluyoruz” dedi.

13’üncü Çağrı içinde bilgi veren Derya Daysal, “ Komisyona bir çok yerel ürün sayısı sunuldu kestane, zeytin, zeytinyağının dışında özellikle Aydın için önemli olan pamuk,pamuğun üretimine değil de çırçır fabrikaları, çekirdeğinin çıkartılması ile ilgili tesislere hibe desteği sağlayabileceğiz. Çilek ve narenciye ile sınırlı kalmıştı komisyondan eğer listemizin geçmesi halinde narenciye sularına, nar suyu ve ekşisine, salatalık ve biber turşusuna, domates ve biber salçasına, çam-kestane-hayıt balına ve özellikle Çine için Çine Köftesi hazır paketlenmiş şeklinde piyasaya sürülmesinde hibe desteği sağlayabileceğiz. Bir çok sebze ve meyveyi dahil ettik özellikle aromatik bitkilerin çayları, yağlarına kadar listemize dahil ettik. Umarız komisyondan geçer ve sorunsuz projelerinizi kabul edip hibe desteklerinizi sağlayabiliriz” şeklinde ifade etti.

 Toplantıya Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan ve Çine Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Karadeniz'in dışında birkaç çiftçinin katılımı gözlerden kaçmadı. Oysa bir çok çiftçi ve hayvancılık, tarımla ilgili sivil toplum örgütleri davet edilmesine rağmen başta Çine Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yücel Eşiyok ve Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok’un katılmaması ilginç karşılandı. Çiftçilerin yanında olması ve onların her şarttan ve koşuldan yararlanması için çiftçilere haber verilmesi ve kendilerinin de bu gibi önemli konuları ele alan toplantılarda bulunmaları gerekirdi. Kuruluşların kendi çıkarlarını gözettikleri için mi katılım olmadığı, yoksa Çinelli çiftçilerin bilinçlenmesini ve bilgilenmesi istenilmediği için mi toplantılara katılmadıkları çiftçiler arasında merak konusu uyandırdı.








Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2014, 09:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472