banner488

"Çine'ye sahip çıkılmalı"

Çine Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, İzmir Tanboğa Tesisleri’ni ziyaret etti.

“Çine’ye Sahip Çıkısın”

Çine Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, İzmir Tanboğa Tesisleri’ni ziyaret etti. İzmir Tanboğa Et Gıda Tarım Ürünleri Şirket sahibi Hüseyin Tanboğa ile çok eski dost olduklarını belirten Özkan Atıgan günümüz şartları gereği vatandaşlarımıza ihtiyaç olan tesislerin daha da çoğalması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de hayvancılığın yenilenmesi için Avrupa standartlarına uygun tesisler şart olduğunu herkesin bilmesi gerekir diyen Çine Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, “ Bu konuda yatırım yapan Tanboğa Şirketleri sahibi Hüseyin Tanboğa  3-4 sene önce programları yapmış Çinemizin, Aydınımızın hayvanını değerlendiren bir tesis ve tüm bölgeye hitap ediyor. Bizim üreticilerimize her konuda destek oluyorlar. Önemli olan üreticimize güvenilir bir kesim alanının olması. Et Balık Kurumunun ve Tarım Bakanlığının belirlediği standart koşullara uyan bir tesis. Çine’de bizler de buna benzer tesisimizin olmasını arzuluyoruz. Akçaove Belediyesi Et Entegre Tesisimiz kapandı. Bu bence Çine hayvancılığına çok büyük darbedir. İkinci olarak da bu aralar Ege Et’inde  bir çok sıkıntılı durumu söz konusu. Tanboğa Tesisinin Çine hayvancılığına çok büyük desteği var. Kurbandaki kesilen 200 yakın hayvanın bizlerin verdiği raporla aşılanmış ve sağlıklı hayvanlar bu tesiste temiz bir şekilde kesilip, vatandaşın huzur içinde bayramını geçirmesini sağlamıştır. Tesis sahibine ve tüm çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.

Bölgemizde 50 tane kesim tesisi olsun isterdik diyen Hüseyin Tanboğa, “Üç kuşaktır bu sektörün içerisindeyiz. Ben bu tesisi 1989 tarihinde aldığımda hiçbir şey yoktu. 8 bin metrekareydi, 2014 yılına kadar 54 bin dönüme çıkarttık. İzmir içerisinde dört tane tesisimiz mevcut. Tesisimizi araştırmalar sonucu bu hale getirebildik.  4 aydır 110 büyükbaş, 700 küçükbaş kayıtlarımız içerisinde kesim yaptık. Tesisimizde devlet veterinerleri dahilinde kontrollerimiz yapılıyor. Et Balık Kurumuyla sözleşmemiz var 2015 yılın 6 ayına kadar. 50 tane tesis olsun isterdik, hem alternatif hem de rekabet olsun. Üretici ham maddeden dolayı hayvanını satmak zorunda kalıyor, para kazanamıyor. Aslında büyük işletmelere kaldı bu iş. Dünya’da en pahalı et Türkiye’de neden; Türkiye tarım ülkesi, tamamen tarımla geçinen bir ülke. Yanlış tutulan bir takım yollar nedeniyle doğuda birçok yer tarıma yönlendirildi, hayvancılığa ve hayvanlarımıza sahip çıkan da olmadı. Türkiye için bu durum büyük bir ekonomi çöküntüdür. Ama şu anda Ege’de en büyük hayvancılık Çine, Akçaova,  Aydın, Nazilli bu bölgelerde. Bu üreticilerimize sahip çıkmamız lazım, doğru yerlerde doğru yere hayvanlarını sevk etmeleri lazım. Türkiye’de çok büyük kurumsal firmaların % 25’ini, % 30’si Çine’den belli bir kısım değil 12 ay hayvan alıyor” şeklinde ifade etti.

Çine’ye ve üreticilere sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Tanboğa açıklamasına şöyle devam etti, “ Ege’de İzmir bitti, hiç olmazsa Çine’ye sahip çıkılsın. Çine Ege’nin doğusu hayvancılık yönünden. Çine’nin öyle köyleri var ki doğuyla hiçbir farkı yok. Buradaki vatandaşlar küçükbaş, büyükbaş hayvancılıkla geçiniyorlar. Belli bir noktaya gelince hayvanlarını pazara getiriyorlar. Pazarda da birkaç rantiyecinin eline düşüyorlar. Çine’de bu üreticilere sahip çıkılmazsa, düzgün, temiz kesimhane olmazsa illere yayılır. İllere yayılmaması için Çine küçük bir yer değil. Türkiye’nin %30 civarında canlı hayvan ihtiyacını karşılayan çok büyük bir yerdir, bu ciddi bir rakamdır. Biz bile sürekli hayvan beslerken, sezon zamanı ben iki ay Çine’de ikamet ediyorum. Bin 500, 2 bin büyükbaş hayvan talep edebiliyorum. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu şekilde çok sağlıklı baharını almış hayvan bulamazsınız. İlgililerden istirhamım Çine’ye sahip çıksınlar. Çine’de entegre olsun veya bizim gibi 4 tane tesis olsun isterim. Et Balık Kurumu olsun, köylüye ve üreticilere sahip çıkılsın. Türkiye’nin genelindeki esnafa ham madde ve maddi Matbet açıdan destek verilmeli ve doğru işyerlerine ve kişilere krediler verilsin. Üretici aylarca hayvanıyla birlikte yatıp kalkıyor,  parmakları nasır tutmuş vatandaşlarımız daha çok düşünülmeli. Rantiyeciler fiyatları tekelleştirmişler, üretici onların çerçevesinin dışına çıkamıyor, çaresizlikten hayvanını veriyor. Ege Bölgesi’nde Denizli’de kurulan Et Balık Kurumunun yanlış bir yere kurulmuştur. Onun yerine Aydın’da kurulması lazımdı. Çünkü Ege’nin en büyük merası ve hayvanı olan yer Çine ve Akçaova’dır.  Büyük hayvancılık yapan kişiler, rantiyeciliği bırakıp, hayvancılığı kalkındırmak adına adımlar atmalı. Bizimde projelerimizi verelim, elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız, çünkü Çine’deki hayvancılık İstanbul, İzmir ve birçok şehrimizi besleyen yer” dedi.





Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2014, 09:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472