banner488

Çıldır Havalimanı charter ve tarifeli seferlere açılabilecek

Başbakan’ın “Konuyu değerlendireceğim” sözü verdiği Çıldır Havaalanı’ndan charter ve tarifeli uçak seferleri için yeşil ışık yakıldı.

Çıldır Havalimanı charter ve tarifeli seferlere açılabilecek

Aydın Çıldır Havaalanı’nın hizmete açılması için çalışmaların devam ettiğini ve bu çalışmaların sonuç vermeye başladığını açıklayan Mehmet Erdem, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHLİ) ile THY yolları ile imzalanan sözleşme çerçevesinde charter ve tarifeli uçak seferlerinin yapılabilmesi konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti.

 

Yaklaşık altı ay önce bu konuda Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile görüşme yaptıklarını ve Başbakandan “Bu konuyu değerlendireceği” konusunda söz aldıklarını ifade eden Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Yarım asır sonra Çıldır Havaalanımızın Eğitim Merkezi haline dönüştürülmesi tüm aydınlıları sevindirmiştir. Ancak Aydınlıları daha çok mutlu edecek olan konu bu havaalanımızın charter ve tarifeli uçuşlara açılmasıydı. Bu konuda gerekli çalışmaları yakından takip ediyorum. DHLİ’den aldığım son bilgilere göre, önemli mesafeler kat edildi. Aydın’ımızdan da kargo ve yolcu uçuşlarının yapılabilmesinin önü açıldı” dedi.

 

Bu tür uçuşların Aydın ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyleyen Mehmet Erdem yetkililerden aldığı bilgileri şu şekilde aktardı:

“Bilindiği üzere; Aydın Çıldır Havalimanın 5335 sayılı Kanunun 33. maddesi çerçevesinde işletme haklarının kiralanması ihalesi 09.04.2012 tarihinde yapılmış olup; ihaleyi kazanan THY Aydın Çıldır Havalimanı İşletme AŞ ile Kuruluşumuz arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde, 20.07.2012 tarihinde Kiracı Şirkete Havalimanının devri gerçekleştirilmiştir.

08.09.2012 tarihli Sn. Başbakanımıza muhatap ilgi yazınızda konu edilen "Aydın-Çıldır Havalimanının charter ve tarifeli seferlere açılması" hususu Kiracı Şirket ile de istişare edilerek gerekli izahat aşağıya derç edilmiştir.

İşletmeci Kuruluş olan THY Aydın Çıldır Havalimanı İşletme A.Ş. tarafından, Aydın Çıldır Havalimanına 25 Milyon TL Deneme Bonusu civarında yatınm yapılması planmakta olup; neticesinde Dünyanın en önemli uçuş eğitim merkezlerinden birisinin kurulması hedeflenmektedir.

Bu kapsamda;

          Mevcut pist tadil edilerek geliştirilecek ve aletli iniş imkanları kazandırılacaktır.

          Eğitim uçaklarının ve gelecek misafir uçakların park etmesine imkan verecek kapasitede apron sahası,

          Bakım ve koruma hangarları ile bakım tesisleri,

          Havalimanı işletme binaları ( Kule, brifing, meteoroloji, sağlık, itfaiye ve güvenlik birimleri),

          Alt yapı tesisleri (Trafo binası, su deposu, arıtma vb.),

          Akademinin idari ve yönetim kısımları ile dershaneler, laboratuarlar, simülatörler, brifing ve toplantı salonları gibi eğitim tesisleri,

          Eğitime katılacak yabancı öğrenciler dahil toplam 300 öğrencinin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teknolojinin tüm imkanlarından faydalanılan sosyal tesislerin inşası gerçekleştirilecektir.

 

 

Bu meyanda; THY Uçuş Eğitim Akademisinin pilot yetiştirme kapasitesinin 150'ye çıkarılmasına ilişkin çalışmalara başlandığı; müteakip aşamada ilave olarak ortalama yılda 150 yabancı pilot adayına eğitim verileceği ve bu sayede ülke ekonomisine yılda 10 milyon Euro girdi sağlayabilecek kapasitenin hedeflendiği de Kiracı Şirket tarafından ifade edilmektedir.

Bunların dışında; Kira Sözleşmesinin "Sözleşmenin Konusu ve Amacı" başlıklı 1 .maddesinin a bendinde yer alan; "Aydın/Çıldır Havalimanının, mevcut sınırlan dahilinde; havacılık eğitimi, sportif ve eğitim amaçlı uçuşlar ve/veya mevcut pist uzunluğuna uygun uçak tipleri ile yolcu taşımacılığına yönelik faaliyetlerde bulunmak...” hükmü gereğince, havayolu taşımacılığı (kargo/yolcu) faaliyetlerinin planlanan eğitim faaliyetlerini aksatmayacak seviyede yürütülebilmesine uygun gerekli düzenlemelerin de planlandığı, gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanması aşamasında ilgili havayolu firmalarının müracaatı halinde gerekli kolaylıkların sağlanacağı hususlarını bilgilerinize arz ederiz."


Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2012, 00:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472