banner488

Ziraat Odaları Karpuzlu’da sert kararlar aldı

2013 yılının ilk Aydın Ziraat Odaları aylık olağan İl Koordinasyon Toplantısı, Karpuzlu Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda yapıldı.

banner496

Karpuzlu Ziraat Odasının ev sahipliğinde yapılan toplantıya Karpuzlu Kaymakamı Mehmet Öztürk, Karpuzlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nuri Kaplan, , , Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi ve Karpuzlu Ziraat Bankası Müdürü misafir olarak katıldı.

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu bu ay Karpuzlu’da yaptığı toplantıya Koordinasyon Başkanı Betonbet Başkanı Rıza Posacı, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan, Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Ali Erkut, Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek, İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici ve Köşk Ziraat Odası Başkanı Metin Kaymakçı katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici toplantı açılış konuşmasında 3 yıl önce Oda olarak Karpuzlulu İl Genel Meclisi üyelerimiz ve İl Özel İdaresi’nin destekleri ile başlattkları organik tarımda 31 aralık 2012 itibariyle sertifikayon aşamasını sonlardıklarını belirterek, “2013 Temmuz ayında üreticimiz dekar başına 35 lira destekleme alacak.Bundan üreticilerimiz adına büyük bir mutluluk duymaktayız. Bu müjdeyi de sizlerle paylaşmak istedim.” şeklinde konuşarak Ziraat Odası Başkanlarını organik zeytin ve zeytinyağı çalışmaları hakkında bilgilendirdi.

Toplantıda söz alan Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın yaptığı konuşmada, arıcıların sorunlarını dile getirerek, “Ziraat Odalarının arıcılar birliğine olan desteklerini biliyorum. Bu konuda da özellikle de Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı’na teşekkürlerimi iletiyorum. Arıcıların ülke ekonomisine katkısı çok büyüktür. Türkiye genelinde 2010 yılı itibariyle 5 milyon arı kovanımız var. 82 bin ton bal ve 14,5 ton balmumu üretildi. Bunların ekonomiye olan katkısı 150 milyon Tl ama tarıma olan katkısı ise 500 milyon Tl’dir. Aydın olarak daha önce önemli miktarda pamuk balı üretiyorduk. Fakat pamuk üretiminin düşmesi nedeniyle pamuk balı üretimimiz yok denecek kadar azaldı. Tarımda en önemli olan ürünlerin bitkilerin tozlaşmasında önemli olan arıları hep birlikte korumalıyız. Özellikle çilek yetiştiricilğinde uygulanan seraltı tarımda çiftçilerimiz seralarını gün bitiminde de tamamen kapatmakta ve içerde kalan arıların ölmesine neden olmaktadır. Bu konuda dikkat edilmesini rica ediyorum.” dedi.

Toplantıya katılan Aydın Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi de yeni açılan Aydın Koordinatörlüğü çalışmaları hakkında kısa bilgi vererek AB uyum yasaları çerçevesinde üreticilere hibe destekleri slayt gösterisi ile anlatarak Oda Başkanlarını bilgilendirdi. TKDK İl Koordinatörü Çiftçi, bu konuda yeterince kaynak bulunduğunu en iyi projeyi hazırlayacak girişimcilere yüzde 50 – 65 arasında hibe desteği yapacaklarını belirterek Şubat ayı içerisinde 9. Başvuru Çağrı duyurusu yapacaklarını söyledi ve Aydınlı çiftçilere her konuda yardımcı olacaklarını söyledi.

Toplantının geri kalan bölümlerinde ise Odaların genel sorunları tartışıldı, hayvancılık konusunda et ve yem fiyatlarının dengesizliği ile hileli zeytinyağı satışlarıyla, zeytinyağı fiyatlarının düşüklüğü tartışıldı. Gündeme damgasını vuran en önemli konu ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın prim ödemeleri için baz alacağı TÜİK’in verilerine göre “Bitkisel ürünlerde (özellikle mısır ve pamuk) 2012 yılı dekara verim” miktarı açıklaması oldu. Açıklama miktarını Ziraat Odası Başkanları kabul edilemez buldu. Ciddi tartışmaların yaşandığı ve gergin geçen toplantının sonunda Gıda ve Tarım Bakanlığına ve gerekirse Başbakanlığa kadar çıkacakları konusunda hemfikir oldular. Haber: Yılmaz SAĞLIK


Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2013, 08:00

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472