banner488

90 Yıllık fotoğrafı kamuoyuyla paylaştı

Aydın İl Genel Meclisi üyesi Gültekin Alp Akbay, 9 Eylül 1922’de çekilmiş ve dedesi Emin Akbay’a ait olan “Yorgun Düşen At” adlı fotoğrafı kamuoyuyla paylaştı.

90 Yıllık fotoğrafı kamuoyuyla paylaştı
banner496

Aydın İl Genel Meclisi’nin DP’li Çine üyesi Gültekin Alp Akbay, İzmir’in düşman işgalinden kurutuşunun 90. yıldönümü kutlama etkinliklerine anlamlı bir katkı sağladı. Kendi özel arşivinde bulunan ve dedesi Emin Akbay’ın 9 Eylül1922’de güzel İzmir'in düşman işgalinden kurtarılması ile tamamlanan 26 Ağustos Büyük Taarruz ve 30 Ağustos’taki büyük zaferin ardından İzmir'de çektirdiği Yorgun Düşen At” adlı fotoğrafı kamuoyuyla paylaştı. Akbay, “Dedemin İzmir’in kurtuluşunun anısına çektirdiği fotoğrafı, artık tarihi bir belge olarak, yüce milletimizle paylaşmanın en uygun zamanı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Dedesi ve fotoğrafın çekiliş öyküsü hakkında bilgiler veren Akbay, “Dedem Çine'nin Dereli köyünden ‘Molla'nın Emin’ olarak bilinir. Kurtuluş Savaşının bütün muharebelerine iştirak etiğini ve İzmir'e ilk giren süvari birliğinden olduğunu, bu birliğin okuma yazma bilen tek askerinin kendisi olduğunu biliyoruz. Bu fotoğrafında şu andaki yeri konak meydanında olması gereken ‘Sarı Kışla’ önünde çekildiği bilgilerimiz arasında. Kendisinin çok beğendiği Sultanbet fotoğraf, kendi ifadesi ile 26 Ağustosta Afyon'dan başlayan taarruzun arada kazanılan bir meydan muharebesi ile birlikte 9 Eylül’de son bulmansın bütün izlerini taşıyor. Üst baş perişan, toz, toprak, kan lekeleri ve üzerlerine yapışan insan ve at etleri her ne kadar fotoğrafta fark edilmiyor olsa da, atının yorgunluktan ayakta uyukladığı fotoğrafta net olarak görülebiliyor. Fotoğrafın arkasına yazmış olduğu ifadeler den fotoğrafı o tarihlerde 14-15 yaşlarında olan kardeşi Hasan efendiye gönderdiği anlaşılıyor. Kullandığı ifadeler çok net akıcı ve anlamlı olmasına rağmen Kuşadası ifadesi ile birlikte tarih bölümünün araştırılması gereği var” diye konuştu.
Kendisinin 29 Mart seçimlerinde Çine’yi temsilen Aydın İl Genel Meclisine seçildiğini belirten Gültekin Alp Akbay, seçildiği günden bu güne kadar Çine’nin mevcut olduğu halde bilinmeyen birçok kültür varlığını yapmış olduğu çalışmalarla Aydın genelinde tanınmasına katkı sağladığı söyledi. Akbay, Aydın’ın kültür varlığının artırılması ve tanıtılması yönünde çalışmaları olduğunu belirterek, “90 yıllık bu fotoğrafta artık bir kültür varlığı olarak kabul edilebilir. Fotoğrafın özellikle İzmir kent tarihi ve Genelkurmay Askeri Harp Tarihi arşivine kazandırılması açısından çok önemli bir belge olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda başta araştırmacılar, bilim insanları ve ilgili kurumlar olmak üzere ilgilenen herkesle paylaşmaya hazırım” şeklinde konuştu. İHA


Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2012, 00:40

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472