banner488

Karya’da 2 Yıl Aradan Sonra

Çine Doğanyurt (Araphisar) Mahallesi, Alabanda Antik Kenti’nde, Aydın Müzesi Müdürlüğü başkanlığında Müze Müdürü Yılmaz Akkan ve Erzurum Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi , Arkeoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu’nun bilimsel danışmanlığını yürüttüğü kazı, temizlik, koruma ve çevre düzenleme çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı.

Karya’da 2 Yıl Aradan Sonra
banner496

Çine Doğanyurt (Araphisar) Mahallesi, Alabanda Antik Kenti’nde, Aydın Müzesi Müdürlüğü başkanlığında Müze Müdürü Yılmaz Akkan, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi , Arkeoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu’nun bilimsel danışmanlığını yürüttüğü kazı, temizlik, koruma ve çevre düzenleme çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı.

Ünlü filozoflar yetiştiren, şairlere ilham olan, sanatçılarıyla gururlanan, savaşçıları ile cesaret hikâyeleri yazan Karya Bölgesi’nde önceki yıllar kazı çalışmaları yapılmış ve 2 yıldır ara verilen kazı çalışmalarına 5 Ağustos 2015’de temizlik, koruma ve çevre düzenleme ile önümüzdeki yıllarda yürütülmesi planlanan çalışmaların altyapısının hazırlanmasına yönelik çalışmalar başladı.

Kazı çalışmalarına başta Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut,  Alabanda Kültür Varlıklarını Koruma ve Değerlendirme Derneği Başkanı Nuri Şenkaya,  Çine Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir, Alabanda Kültür Varlıklarını Koruma ve Değerlendirme Derneği Kurucu Başkan Kadir Yıldız ve Alabanda Derneği kurucularından İbrahim Avşar ve Doğanyurt Mahalle Muhtarı Memduh Say her zaman, her şekilde ellerini taşın altına sokmaya hazır olduklarını, kültürel anlamda Çine Alabanda kazı ekibine destek vereceklerine belirttiler.

'Alabanda’yı Efes, Çine’yi Selçuk' yapma sloganıyla yola çıktıklarını vurgulayan Alabanda Kültür Varlıklarını Koruma ve Değerlendirme Derneği Başkanı Nuri Şenkaya, “Dağlık bir bölge üzerine kurulu olması nedeniyle gizemi bu güne kadar tam anlamıyla çözülememiş bu muhteşem uygarlık, Aydın’ın tanıtımına, turizmine, ekonomisine katkı sağlaması açısından atılan her adımdan mutluluk duyuyoruz. Karia kenti olan Alabanda, Büyük Menderes Nehri'ne akan Çine Çay'ının 4 km batısında yer alır. Apollon Tapınağı'nı ilk olarak Edhem Bey 1905–6 yıllarındaki kazılarla açığa çıkartmıştır. Daha sonra 1999 yılında Aydın Müze müdürü Emin Yener tarafından devam edilerek tiyatro ortaya çıkarıldı. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Ateşlier tarafından sürdürülen Alabanda kazıları son 2 senedir faaliyet gösterilmediği için ADÜ’den alındı. Bu sene Erzurum Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu ve ekibine verildi. 2015 Alabanda Kazı ekibine katılanlar, Atatürk Üniversitesi Ydr. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu ve Zerrin Aydın Tavukçu, 19 Mayıs Üniversite Ydr. Doç. Dr. Akın Temür, Araştırma Görevlisi Mesut Ceylan ve Sinem Coşkun, Yüksek Lisans Öğrencisi Adem Atalay, Arkeolog Merve Tohumcu ve Serpil Taştan ve üniversite öğrencileri ile 12 kişiden oluşuyor” dedi.






Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2015, 10:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472