banner488

Sorular masaya yatırıldı, SÖZLER verildi!

Çine Meslek Yüksekokulu’nun derslik, laboratuvar ve araç gereksinimin karşılanması amacıyla Çine Kaymakamı Özkan Demir kahvaltı düzenledi.

Sorular masaya yatırıldı, SÖZLER verildi!

Kasap Mehmet Zengin’in yerinde düzenlenen kahvaltıda AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Çine Kaymakamı Özkan Demir, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu Müdürü Yar. Doç. Dr. Okan Atay, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Çine İlçe Milli Eğitim Müdürü Şakir Sait Üstündağ, Çine Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Celal Özden, Çine Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bircan Öter, Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, AK Parti Çine İlçe Başkanı Mehmet Tosun, CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Enver Gökbel, Çine Organize Sanayi Başkanı Kayhan Güney, Çine Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Karadeniz ve davetliler katıldı.

Toplantıda okul için yapılan en geniş katılımlı toplantıda Çine MYO’nun problemleri tartışıldı. Toplantıda bir yıldan daha az bir süre içerisinde Çine MYO kampüsüne 8 derslik ve 1 konferans salonundan oluşan yeni bir bina, donanımlı bir gıda laboratuvarı ve bir midibüs kazandırılması için gerekli planlamalar yapıldı. Söz konusu yatırımlar Çine Belediyesi ve odalar tarafından sağlanacak. Aydın Milletvekili Mustafa Savaş Çine MYO’nun hem öğrenci sayısı hem de eğitim kalitesi anlamında büyümesi için elinden geleni yapacağını, konunun bizzat takipçisi olacağını belirterek maddi kaynak yaratılmasına da katkı sağlayacağı ve okulun en büyük sıkıntılarından birisi olan laboratuvar yapılması içinde söz veridi.. Haziran 2016 içinde Çine MYO kampüsünde ikinci bir toplantı yapılarak gelişmeler takip edilecek.

“Temel ihtiyaçlarımız şu an 3 kalem”

Adnan Menderes Üniversitesi Çine meslek Yüksek Okulu Müdürü Yar. Doç. Dr. Okan Atay üniversite ile ilgili açıklamalarda bulunda. Atay, “Okulumuz 1994 yılında kuruldu. Bölgenin üretim potansiyeli dikkate alınarak hayvancılık üzerine programlar ve et endüstrisi programı açıldı. 2005 yılına kadar 100-150 öğrenciyle Çine merkezide ilkokul binasında hizmet yaptık. 2005 yılından sonra iş adamı Yalçın Pekgüzel’in katkılarıyla şu anki yerimize taşındık. Oraya taşınınca olanaklar arttı ve biz hemen yeni programlar açtık. 2010 yılında toplam öğrenci sayımız 750'ye ulaştı. Fakat 2010 yılından itibaren Türkiye’deki değişime paralel olarak bizim öğrenci sayımız da düştü. Gıda ve tarıma olan ilgi azaldı. Şu anda 490 öğrencimiz var. Çine için yeterli değil. Öğrenci sayımızı kısıtlayan sadece tarım programların istenmemesi değil. Kampüs olanaklarımızın ve derslik sayımızın yetersiz oluşu da çok önemli etken. Toplam 6 dersliğimiz var. Bu 6 derslik için 490 öğrenci bile fazla. Daha önce girişimlerimiz olmakla birlikte yeni bir binaya kavuşamadık. Bugünkü toplantıyı ben çok anlamlı görüyorum. Üst yüzeyden çok katılım var. Bu toplantı sonucu güzel sonuçlara varılacağını düşünüyorum. Ana gayemiz modern bir binaya sahip olmak istiyoruz. Gıda Kontrol ve Analizler Programı açtık, çok kaliteli düzgün bir program. Bu programa 240 total öğrenci bekliyoruz, YÖK’e gidecek senatomuzdan geçti, muhtemelen kabul edilecek alt yapı ve kadro sıkıntımız yok.  Önümüzdeki yıllarda yeni bir program açacağız, onda da 400 öğrenci beklentimiz var. Böylece öğrenci sayımızı totalde 2 veya 3 yıl sonun da bin 200'e çıkaracağız. Eğer umduğumuz gibi gelişmeler olursa, bir aksilik olmazsa. Fakat bin 200 öğrenci demek altyapı ve derslik ister. Okulumuzun bir gıda laboratuvarı yok, bu büyük bir eksiklik. Bir de bir aracımız yok, elimizdeki servis aracı çok kötü. Öğrencilerimizi teknik gezi anlamında sürekli bir yelere götürüyoruz. Temel ihtiyaçlarımız 3 kalem; En az 8-10 derslikten oluşan bir bina, bir gıda laboratuvarı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Eleştiriler yüzünden Çine bir yere gelemedi”

Çine Beledi Başkanı Enver Salih Dinçer, “Rektörümüzle görüştüğümüzde bize en büyük eksikliğin bir bina olduğunu söyledi. Bizim daha önceden böyle bir girişimimiz olmuştu ama araya seçim girdi. Büyükşehir Yasası'nda sonra ilçe belediyelerinin ekonomik sıkıntılarından dolayı hayata geçirememiştik projemizi. Rektörümüzle konuştuktan sonra tekrar gündemimize aldık. Oda başkanlarımızla bir toplantı yaptım. 4 tane oda başkanlarımızın hepsi katkıda bulunacaklarını söylediler ve bir açıklama yaptık. Çine siyasetinde ve Türk siyasetinde gördüğüm en kötü eksiklerinden birisi siyasi rakip partilerin birbirlerine bir şey yaptırmamak veya yapılanlara hep eleştirilerle yaklaşmaları. Bu yüzde Çine bir yere gelemedi. Belki Türkiye’de eksiklikleri vardır. Ben oda başkanlarıyla yaptığımız şeyin iyi olduğunu düşünüyorum. Ancak AK Parti yönetimi, çeşitli yerlerde oda başkanlarımıza, 'Neden böyle bir faaliyetin içindesiniz, neden böyle şeyler yapıyorsunuz' şeklinde hatta en son genişletilmiş toplantıda AK Parti Aydın Milletvekilimiz aynı eleştiride bulunmuş. Ben yaptığımız şeyin neresinin kötü olduğunu anlayamadı. Madem AK Partili arkadaşlarımızda bir şeyler yapmak istiyorlar laboratuvar lazımmış, biz binayı yapılım laboratuvarı da sizlerin sayesinde kurumlarla hep birlikte Çine için bir şeyler yapalım istiyoruz” diye konuştu.

Oda olarak üzerimize düşen neyse yaparız”

Çine Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Celal Özden, “Rektörümüzü ziyarete gittiğimizde 4 yıllık fakülte ve 2 yıllık üniversite istedik. 2 yıllık üniversite sözünü verdiler ama 4 yıllık fakülte sözünü alamadık. 2 yıllık için AK Parti yönetiminin de uğraştığını biliyoruz, Belediye Başkanımızın burada yanlış anladığını düşünüyorum. Çünkü bu proje hep beraber bir şekilde devam ediyordu. Geçenlerde Belediye Başkanımız toplantı yaptı bizlerle 8 derslik ve bir tane amfi için görüştük. Bizlerden yardımda bulunmamızı istedi. Ben Esnaf Kefalet Başkanı olarak 50 bin lira sözünü verdim, oda olarak üzerimize düşen neyse yaparız. İktidar, belediye, sicil toplum örgütü olarak Çine’de Kaymakamımızın Başkanlığında bütün olduğumuza inanıyorum” dedi.

“Talebelerin Çine’ye bir katkıları olmuyor”

Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, AK Parti İlçe Başkanımız Mehmet Tosun’la Rektörümüze hayırlı olsun ziyaretini gittik orada üniversitemize iyi bölümler açalım diye konuşmuştuk. Talebeler Çine’de kalmıyor şu anda, çoğu Aydın’a gidiyor. Çine’ye bir katkıları olmuyor. Okulun yerini orman dairesi tarafına yerleştirilmesini istiyorum. Biz elimizden geleni yapacağız, ne gerekliyse Çine için yapmaya hazırız” ifade etti.

“Çine çekim merkezi olamıyor, biz itim merkezi olmuşuz”

Çine Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bircan Öter, “Rektörümüz bize, ‘memleketin gelişmesini istiyorsanız elimizi taşın altına koyun ki memlekette bir şeyler olsun, madem siz derslik istiyorsunuz öğrenci sayısını artmasını istiyorsunuz’ dedi. Bir yıldan beri hep ilçemizin gelişmesi ile ilgili öğrenci demek ekonomimize mutlaka katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ancak biz hep konuşuyoruz ama sonuca gidemiyoruz, bugünkü toplantı, sonuca gitmemiz için çok güzel bir toplantı oldu. En çok istediğimiz Çine’de nüfusun artması, fabrikaların oluşması, istihdamın artması. Bunlar olduğu zaman Çine esnafımız canlanacak. Bizde elimizden geleni mutlaka yapacağız. Eğer kampüsümüz tıkanıyorsa yerinin değişmesi konusunda madem 20 yıl sonrayı düşünüyoruz daha ileri hedeflerimiz var, daha iyi bir alanımız varsa kampüsümüz için mutlaka yer konusunu değerlendirmemiz gerekir. Bu konuda herkesten biz destek bekliyoruz. Umudumuz daha çok projelerin olması inşallah bu bir başlangıç olur. Beklentilerimiz çok yüksek çünkü memleket gidiyor elden. Her yıl nüfus kaybediyoruz. İlçemiz çekim merkezi olamıyor maalesef biz bir itim merkezi olmuşuz. Çekim merkezi olmamız için yükümüz çok ağır, herkes daha çok enerji harcaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Elimizi bizde taşın altına sokarız”

Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Enver Gökbel, “İlk defa böyle bir toplantıya katıldım. Yardım ve destek konusunda biz her zaman Çine için bir şeyler yapmıştır. Biz de üzerimize düşeni yaparız, bir sıkıntı yok. Böyle bir şeyin yapılmasında fayda var. Biz de elimizi taşın altına sokarız. Biz, Çine Meslek Yüksekokulu’nun bir yıllık tüm yakıtını ve zeytinyağı ile ilgili laboratuvar ihtiyacı olduğunda, Zeytinyağı Birliği’nin Dünya’da üçüncü, Türkiye’de birinci olan laboratuvarımızı öğrencilere açarak ve laboratuvara geliş-gidiş masraflarını da karşılayalım” dedi.

“Kurulacak bölümler iyi seçilmeli”

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, “Üniversitemizin ilk açıldığı yıllarda Çine’ye büyük bir canlılık getirmişti. Şehir merkezinde olduğu için hem öğretim görevlilerimiz hem de öğrencilerimiz esnafla, halkla kaynaşıyordu. Ama son yıllarda Çine’nin çıkışında olduğu için Çine halkıyla, esnafıyla ve köylüsüyle bir kopukluk var. Kurulacak olan bölümlerin iyi seçilmesi lazım sadece adı yüksek okul değil, burada ne önemli hayvancılık, zeytincilik önemli, burada maden sektörü var, öğrencilerimizin bölümlerini bu yönlerde seçilmesinde fayda görüyorum. Bizler üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız. Üniversitenin halkla bütünleşmesi gerekiyor. Bu sadece sivil toplum kuruluşların destekleriyle olmaz. Çine’deki hayırsever vatandaşlarımıza ve halkımıza üzerinde yayılmasında fayda görüyorum” dedi.

“Yenipazar pırıl pırıl, öncelikle yurt yapalım”

Çine Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Karadeniz, “Ben 30 yıllık muhtarım, sizlerle gelin Yenipazar’a gidelim. 5 bin nüfusluk bir ilçe köylerle beraber 12 bin nüfusu var pırıl pırıl, öğrenciler kalabalık. Önce buraya bir yurt yapalım. Çine’de en büyük eksiklik işsizlik” diye konuştu.

İki günlük araç bedeli bizden”

Çine Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Kayhan Güney, “Çine’de dillendirilen bir konu var, 4 yıllık bir fakülte! Çine’mizin başta nüfus kriteri olmak üzere açılıp açılamayacağın konusundaki YÖK’ün kriterleri var, bunun belirlenmesi korusu nedir? Bizim üzerimize düşen bir görev varsa müteşebbis kararından çıkartılarak Çine’ye katkımız yapılır diye düşünüyorum. Okulun ulaşım sıkıntısına destek olmak için haftada iki gün 08.00-17.00 saatleri arasında öğrenciler için araç bedelini karşılayacağımıza söz veriyorum” dedi.

“Üniversitemizde bölüm tercihleri önemli”

Çine İlçe Milli Eğitim Müdür Şakir Sait Üstündağ, “Çine’de 1998 yılında göreve başladım. İlk önce buranın fotoğrafını çekmemiz gerekiyor. Geldiğimde Çine’nin nüfusu 52 bin şimdi 50 bin nüfusumuz var. İlk, orta ve lise düzeyinde bir sorunumuz yok, tek sorunumuz Fen Lisesi açılması. Öğrenci artık bizden gitmiyor, öğrenciyi burada tutabiliyoruz. 9 lisemiz var. Bu sene 2 bin 437 öğrencimiz lisede okuyor. Her sene 750 mezun veriyoruz. Bunların 400 tanesi 4 yıllığa, geri kalan 350 öğrenci iki yıllık meslek yüksekokullarına gidiyor. Ama burada temel sorun şurada; Lise eğitimiyle üniversite eğitimini yakınımızda temsil edecek bölüm yok. Sağlık Meslek Lisemiz var ama 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi en yakın geçiş bölümümüz yok bu yüzden çocuklarımız başka yerlere gidiyor. Bizlerde lojistik destek veririz her zaman. Burada sağlık, sigortacılık, bankacılık, elektrik, iklimlendirme yani makine endüstrileri, maden gibi bölümlerin açılmasında fayda var.”

“Çine’de 2bin öğrenciye ulaşabiliriz”

CHP İlçe Bakanı Tayfun Şahin, “MYO ile en çok kafa patlattığımız toplantılardan bir tanesi bu her defasında sonuç alamıyoruz. İnşallah bugün bir sonuca varırız. Gıda bölümlerinin Türkiye’de geçerli olduğuna inanıyorum. Çine’deki bölümler isabetli fakat hocamın da dediği gibi ilgi azaldı. Çine’deki Meslek Yüksekokulu’nun, Çine ekonomiye katkı getirmesi için mi, eğitim kalitesini mi, çocuklarımız mezun olduktan sonra iş bulabilmelerimi? İlk önce bunun ayrımını bir belirleyelim. Esnafa faydası olacak bir bölüm olacaksa öyle öneriler çok. Ama ben direk mesleklerine kavuşabilecekleri bölümlerin olması gerektiğini düşünüyorum. Burada 2 bin öğrenciye ulaşabiliriz. Esnafımız maddi yönden geçerli duruma gelir ama Türkiye’de maalesef meslek yüksekokulu mezunlarının birçoğu mesleklerini yapamıyor. Öğrenci kesimi tüketici de değil. Kalitenin önde olması gerekiyor, üniversitenin yeri çok yanlış. Üniversiteli halkı kucaklaması lazım, halkın üniversiteyi değil” şeklinde konuştu.

“Ortak Paydamız Çine”

AK Parti Çine İlçe Başkanı Mehmet Tosun, “Bu toplantı birlik ve beraberlik açısından Çine açısından çok önemli. Herkes MYO öğrenci sayısının artırılması, dersliklerle ilgili herkes üzerine düşeni yapmaya çalıştı. Çine Belediye Başkanımızın biraz önce söylediği konu, şu toplantının ruhuna uymadığını düşünüyorum. Çünkü burada herkes Çine için bir şeyler yapmak için geldi. Belediye Başkanımız önceki rektörümüzle 27 Aralık 2013 yılında derslik konusunda bir protokol imzaladı. Bu protokolden sonra şu birliktelik böyle bir gelişim 3 yıl geciktirildi. Bir beklenti oldu, Belediyesi bu işi çözecek dendi. 3 yıl Çine’ye zaman kaybettirildi diye bir eleştiri yapıldı. Bununla ilgi herkes emek sarf ediliyor. Emek sarf eden taraflara Sezar'ın hakkı Sezar'a verilmelidir. Çine’de şöyle bir kültür geliştirmek durumundayız, Belediye Başkanımız bir şey yaptığı zaman ben çıkıp teşekkür edebilmeliyim. Şu birlikteliğin ruhuna uygun hareket edebilmemiz lazım. Ortak paydamız Çine” dedi.

Hepimizin ortak paydası Çine”

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, “ Hepimizin ortak paydası Çine. Çine’nin daha iyi noktalara taşınması adına daha iyi neler yapabilirizi konuşmak adına burada toplandık. Hepimiz ortak paydada buluşmuş durumdayız bu noktada. Üniversiteler kentin lokomotifidir. Bu anlamda burada kurulu bulunan ve gelişimini arzu ettiğimiz, sayısını artırmak istediğimiz Yüksekokulu da çok önemsiyoruz. Öğrencilerin sayısının artırılması konusunda girişimlerim oldu. Derslikler artırılmaya, fiziki imkansızlıklar giderilmeye çalışılmış ama tam anlamıyla randıman alınamamış. Bürokraside girişimlerimiz yaptırma gücümüz etki alanımız sınırlı. Sadece fahri girişim, memleket sevdası, bu bölgenin çocuğu olmamızdan dolayı. Ama şimdi siyaset kurumu içindeyiz. Bir milletvekili olarak doğduğumuz, büyüdüğümüz topraklara nasıl hizmet edebiliriz, neler yapabiliriz noktasında kafa yoruyoruz. Hem yöremizin ekonomik anlamda canlanması adına, kültürel gelişim anlamında, iktisadi gelişimi anlamında öğrenci sayısının artırılması önemli. Sadece sayıyı artırmak önemli değil, tercih edilen bölümlerin, buradaki eğitimin ve öğretimin kaliteli olması çok önemli. Fiziki imkânsızlar var, derslik sayısı yetersiz. Rektörümüz ve ilçe başkanımızla bu konu üzerine zaman zaman görüşmelerimiz oldu. Tabi Belediye Başkanımızın 2013 Aralık ayında geriye dönük baktığımızda Rektörümüzle imzalamış olduğu bir protokol var, derslik yapılması konusunda güzel bir girişim. Tabi bu güne kadar hayata geçmemiş, biz dedik ki bunu hayata geçirelim. 2019 yılına kadar en az 2 bin öğrenci olmasını istiyoruz. Bizim görevimiz sadece öğrenci sayısını artırma değil, fiziki ortamı da hazırlamak bizim görevimiz. Hepimiz elimizi taşında altına koyacağız. Biz bir şey istiyorsak hep beraber gereğinizde yapacağız, kompleks yapmadan, duygusal düşünmeden. Hedef Aydın ve Çine’dir. Rol kapmadan Çine için ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız. Güzel işler yapacağız. Bu birliktelik bundan sonraki dönemler için güzel bir adım oldu. Bu güzel adımın Çine için daha sonra yapacağımız işler adına bir öncü olmasını ve devam etmesini arzu ediyorum” şeklinde konuştu.

“Yeni programlar açacağız”

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, “Biz öğrenci ve öğretim görevlisi odaklıyız. Göreve geldiğimiz günden beri şunu konuşuruz. 18 meslek yüksekokulumuz var, bunun bir tablosunu çıkardık. Çine ve Koçarlı Meslek Yüksekokulu’nda ciddi anlamda öğrenci kaybı yaşanmış. 'Neden kayıp var' diye baktığımızda şu ortaya sonuç çıkıyor.. Buraların altyapısında ziraat ve hayvancılığa dayalı programlar açmışız. Bu programlarla ilgili eskiden ful öğrenci gelirken birden öğrenci tercih etmemeye başlamış. Neredeyse yüzde 60 oranında azaldı. Çocuklar tercih alanını kestiler. Biz kendi evlatlarımızı götürebileceğimiz bölümler ve birimler oluşturmak zorundayız. Çine Meslek Yüksekokulu'na ben evladımı büyük bir keyifle, gönül rahatlığıyla gönderir miyim der mi? Bu evlatlar çok uzak yollardan geliyor. Burada barınacak yerleri var mı? Yemek yiyebiliyorlar mı? Arkadaş çevreleri nasıl? Korunaklı bir yerdeler mi? Anne ve babaların bizden istedikleri, beklentileri bu. Siz bana deyin ki 'Biz yurt yapacağız, derslik yapacağız ve altyapıyı hazırlayacağız.' Biz eksiklerimizi söyledik, bir araca ihtiyacımız var. Burada amaç sadece öğrencilerden para kazanmak değil. Buradan yetişecek çocuklar Türkiye’yi ve bu bölgeyi değiştirebilir. İnsan yetiştiriyoruz, şaka değil bu. Altyapımız hazır değil. Sizlerin destek vermesi lazım. Tek üniversiteyiz, 48 bin öğrencimiz var. Hepsinin ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz. Öğrenciler mutsuz olursa seneye kimse gelmez buraya. Çine’ye istediğiniz yatırımı yapın. Kültürel açıklığını da gidermek gerekiyor. Çocuklar niye gelecek? Başkasının evlatlarını istiyorsanız bu çocuklara iyi bakacağız. 4 yıllık fakülte hariç, istekleri yerini getirmek için çalışacağız. 4 yıllık üniversite için Çine'nin nüfusunun 100 bini geçemediği için YÖK izin vermiyor. Biz sonuna kadar destek veriyoruz. Biz desteği vereceğiz, burada sosyal programlar açmanız gerekiyor. Sizlerden de bir şeyler bekliyoruz. Yerini değiştiremeyecekseniz acilen binayı yapmanız gerekiyor. İlk adımımızı attık bir program açtık buraya öğrenci talebimizi ilettik, şimdi sıra sizde. Çocuklar, Buraya niye geldik demesinler” şeklinde konuştu. Toplantıda binanın yapımına ilişkin protokolün 2 hafta içinde imzalanacağı belirtildi.

“ÇMYO, Çine’nin gelecek vizyonunda yerini almasını istiyoruz”

Çine Kaymakamı Özkan Demir, “Çine’ye geleli 3 yıl oldu.Çine’yle ilgili söylenen Aydın’ın en köklü, tarihi geçmişi olan ilçelerinden bir tanesi şeklinde söylendi. Bütün komu hizmetlerinin, kamu kurumlarının Çine’nin tarihi geçmişine, misyonuna uygun şekilde yapılanması gerektiği düşüncesindeyiz. İnşallah Yüksekokulu'muzda Çine’mizin gelecek vizyon çerçevesindeki yerini alır. Biz tekrar bizlere güç kattığınız için bütün misafirlerimize teşekkür ediyoruz, bugün konuşulanlar hayırlı uğurlu olur ” dedi.





























Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2016, 12:29

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472