banner488

Çine Müftülüğü Kutlu Doğum programı düzenledi

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Çine İlçe Müftülüğü tarafından Eskiçine Mahallesi’nde Kutlu Doğum programı düzenlendi.

Çine Müftülüğü Kutlu Doğum programı düzenledi
2016 Yılı Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Çine İlçe Müftülüğü tarafından, din görevlileri, cami cemati, köy muhtarı ve köy halkı olarak katıldığı Eskiçine’de, Kutlu Doğum Programı gerçekleştirildi.

Kuruköy Mahalle Cami İmam-Hatibi Selahattin Gözütok’un okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Çine İlçe Müftüsü Feyyaz İdin’in açılış konuşmasında Kutlu Doğum teması olan “Hz Peygamber Tevhid ve Vahdet” hakkında sohbet etti. Daha sonra Çine İlçe din görevlilerinden Kamil Gündüz, Musa Güngördü ve Ercan Yasak’ın okuduğu ilahilerle program devam etti.

Müftü İdin konuşmasında, “Kutlu Doğum Haftalarında bireysel ve sosyal hayatımız açısından önem arz eden temaları aziz milletimizin gündemine taşımaya, özelde toplumumuzu, genelde ise tüm insanlığı Hz. Peygamberin (sav) çağlar üstü örnekliğiyle, rahmet yüklü mesajlarıyla buluşturmak için gayret göstermektedir. Bu çerçevede son beş yılda sırasıyla; “Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi”, “Hz. Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Hukuku”, “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru”, “Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet”, “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” temalarını ele aldı.

Tevhid; Yüce Rabbimizin varlığını ve birliğini gönülden tasdik etmek ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmamaktır. Bütün peygamberler, Tevhid inancını yeryüzünde yaymak ve egemen kılmak üzere gönderilmiştir. Tevhid, İslam’ın en temel ilkesi, Kur’an ve Sünnetin ruhu, bütün peygamberlerin gönderiliş gayesidir. İslam’ın Tevhid dini oluşu, onu diğer din ve inançlardan ayıran en bariz vasfıdır. Tevhid ilkesinden üç temel esas ortaya çıkar: Selam, eman ve vahdet yani barış, güven ve birlik. İslam-selâm ilişkisi, iman-eman ilişkisi ve tevhid-vahdet ilişkisi doğru kurulamadan bir toplumun İslam toplumu olması mümkün değildir. Efendimiz (s.a.s), sadece tevhid inancını değil, beraberinde vahdet anlayışını da getirmiştir. Bu anlayış, Ensar ve Muhacir arasında zirveye çıkan kardeş olma, birlik olma, bütün olmaya dair en nadide örnekleri insanlığa takdim etmiştir.

Vahdet; kardeşlik, dostluk, sevgi, yardımlaşma ve dayanışmadır. Birlikte yaşama, paylaşma, ortak değerlere sahip olma ve ortak ideallere yönelmedir. Allah Teâlâ bize tevhidin bu temel ilkesini günde kırk defa okuduğumuz Fâtiha suresinde yalnız, tek başımıza olduğumuzda bile “biz” dedirterek öğretiyor. “Ancak sana kulluk eder, ancak senden yardım dileriz.” Ben yalnız değilim kardeşlerimle huzurundayım, meleklerle divanındayım. Bana şeytan gibi, benliği tattırma. Ben, ben dedirtme diyoruz âdeta. İslam dünyasında yaşanan acıları ortak kılmaktır, dertleri ortak kılmaktır, duaları ortak kılmaktır. Müslüman kanının dökülmesini önlemekten daha değerli bir stratejinin, Müslümanların parçalara ayrılmasını engellemekten daha önemli bir siyasetin olmadığını bilmektir. “ Birlikte Yaşamak Allahın Rızasına Ulaştırır” dedi.

Çiçeklerle hoş geçin, Balı incitme gönül.

Bir küçük meyve için Dalı incitme gönül.

Konuşmak bize mahsus, Olsa da bir güzel süs,

Ya hayır de, yahut sus,’ Dili incitme gönül.

Sevmekten geri kalma, Yapan ol, yıkan olma,

Sevene diken olma, Gülü incitme gönül.

Başın olsa da yüksek, Gözün enginde gerek,

Kibirle yürüyerek, Yolu incitme gönül.

Mevlâ verince azma, Geri alınca kızma,

Tüten ocağı bozma, Külü incitme gönül.

Dokunur gayretine, Karışma hikmetine.

Sahibi hürmetine Kulu incitme gönül. 

Sözlerine okuduğu güzel bir şiirle son veren Çine ilçe Müftüsü Feyyaz İdin Kutlu Doğum Programını hazırlayan, emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür ederek sohbetini tamamladı. Programın sonunda katılımcılara aşure ve lokma ikramında bulunuldu.






Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472