banner488

Zeytin ve zeytinyağında ihracat şampiyonları ödüllerini aldı

Zeytin ve zeytinyağında ihracat şampiyonları ödüllerini aldı
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ’dan duygusal veda. 2014 yılında 4 yıllığına Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Gürkan Renklidağ görev süresinin yarısında eşinin rahatsızlığı nedeniyle görevinden istifa etti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nda istifasını açıklayan “Göreve geleli 2 yıl oldu. 25 yıldır değişmeyen yönetim anlayışını değiştirerek bir ilke imza attık. Bugün bir ilke daha imza atıp kendi isteğimle görevimi bırakıyorum. Bu görev çok onurlu bir görev ancak 9 aydır eşim rahatsız, 3 aydır görevimi layıkıyla yerine getiremiyorum. Bu tür görevleri layıkıyla yerine getirmek gerekir” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen EZZİB Mali Genel Kurulu’nda konuşan Renklidağ göreve geldikten sonra geçen 2 yıllık süreçte yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Göreve gelirken bir ilke imza attıklarını açıklayan Renklidağ, “25 yıldır değişmeyen yönetim anlayışını değiştirdik. Göreve geldiğimizde sektörün paydaşları basın üzerinden tartışıyordu. Biz basın üzerinden tartışmayacağız, savaşmayacağız dedik. TARİŞ ve UZZK ile masaya oturduk. Marmarabirlik ile belli bir noktaya geldik. Sektör bizi hasım olarak görüyordu, hasım görme anlayışı değişti. Yeni gelecek EZZİB Başkanı’nın sektörün sorunlarının çözümü için bir Arama Konferansı düzenlemesini öneriyorum” diye konuştu.

“Biz Dahilde İşleme Rejimi’ne karşı bir anlayışla işbaşına geldik ancak gerekirse isteriz dedik ve gerektiğinde istedik” diyen Renklidağ şöyle devam etti: “Biz ihracatçı birliği olarak ihracatın artması için çalışıyoruz. TİM ve tüm bakanlıklarla görüşmelerimizde bunu ifade ettik. Hammaddenin olmadığı yerde ihracat yapamazsınız. Zeytinin fiyatı Mısır’da 1 TL, İspanya’da 2 TL, Yunanistan’da 2.5 TL iken Türkiye’de 4.5 TL; sızma yağın litresi Mısır’da 6.5 TL, Tunus’ta 7.5 TL, Yunanistan’da 9.5 TL, İspanya’da  10 TL iken Türkiye’de 16 TL olduğu sürece bizim ihracat rakamlarımızın artması çok zor. Hammadde olmadan ihracat yapmak mümkün değil. Sezon başında zeytinyağının litresini 16-18 TL Körfez, 14-16 TL Güney yağları olarak açıkladılar. Şu an Aydın’da zeytinyağı 9 TL. Sektör kaybetti, ihracatçılar kaybetti. Ben iki fiyata da karşıyım. Sektörün oturup konuşarak sorunları aşması gerekiyor. Yeni gelecek başkan, gelmiş olduğumuz noktanın sebeplerini araştırsın. Yoksa bunun dışında bakanlıklarda her türlü  görüşmeyi yaptık. Eğer biz hepimiz bir araya gelip bunları tartışsaydık, sezon başında 12 lira deseydik; İhracat rakamları bugün 3 bin 900 tonda kalmaz 20 bin tonu bulurdu” dedi.

20 FİRMAYA ÖDÜL

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda 2016 yılı bütçesi 817 bin TL olarak kabul edilirken, Genel Kurul’un ardından 2015 yılında Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği üyeleri arasında en fazla ambalajlı zeytin ve ambalajlı zeytinyağın ihracatı yapan 10'ar firmaya ödül verildi.

AMBALAJLI ZEYTİN KATEGORİSİNDE

1- ZER YAĞ

2- MAROLİ GIDA

3- YENİÇAĞ GIDA

4- HÜNKAR ZEYTİNCİLİK

5- UGESE TARIM

6- ANTGIDA

7- EKER GIDA

8- YUNUSLAR TARIM

9- EROĞLU

10- ORHANOĞLU GIDA

AMBALAJLI ZEYTİNYAĞI KATEGORİSİNDE

1- YUDUM GIDA

2- KOZMOPOLİTAN GIDA

3- ZER YAĞ

4- TİCARET VE SANAYİ KONTUVARI

5- ANA GIDA IHTIYAÇ MADDELERI

6- KÜÇÜKBAY YAĞ

7- YONCA GIDA

8- TARİŞ

9- VERDE YAĞ

10- UYGUN RAFİNE YAĞ


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472