banner488

Atıgan, Kurbanlıklar hakkında bilgi verdi

Çine İlçe Tarım,Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünden Kurban Bayramı öncesi Hayvanlarda yapılan denetimler ve tedbirler dolayısı ile bir açıklama yapıldı.

Atıgan, Kurbanlıklar hakkında bilgi verdi
banner269

4 Ekim 2014 tarihinde idrak edilecek olan Kurban Bayramında kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak kesmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle yaklaşan Kurban Bayramı kurbanlık alıp satacak, kesecek ve nakledecek kişilerin aşağıdaki belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kurbanlık seçiminde sağlık yönünden  dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Çine İlçe Tarım,Gıda ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, aşağıdaki hastalık belirtisi gösteren hayvanların kurbanlık olarak alınmamasını üreticilerin de bu gibi hayvanları satmamalarını istedi.

Çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan. Kurban edilecek dişi sığırların Veteriner Hekimlerce gebelik muayenelerinin yapılarak gebe olmadığı anlaşıldıktan sonra kurban edilmesi. Sürüdeki sağlam hayvanlarla birlikte yürümesine veya onlara yetişmesine engel olacak şekilde topal olması. Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan. Veteriner sağlık raporu veya hayvan pasaportu olmayan. 5.kulak küpe numaraları olmayan. Kılları karışık ve mat halde olan. Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan. Salya ve gözünde akıntı olan, ishali, öksürük nefes darlığı pis kokulu akıntısı olan, çevreye duyarsız olan. Yara şişlik ödemi olan, bir veya iki gözü kör olan veya gözleri düğme gibi dışarı fırlamış, kör olduğu açıkça görülecek şekilde olan hayvanları almayınız satmayınız” şeklinde ifade etti.

Kurbanlıkların uyulması gereken şartlara da değinen Atıgan, “Kurbanlık hayvanın deve, sığır ve koyun cinsinden Nakitbahis olması gerekir. Dinen belirtilen yaşa ulaşmış olması gerekir, koyunun 6 ayını, devenin 5 yaşını, sığırın 2 yaşını ve keçinin de 1 yaşını doldurmuş olmasın gerekir. Belirtilen yaşlardan daha küçük yaşta olan hayvan kurban olarak kesilemez.  Kurban kesimini müteakip kesilen hayvanların kulak küpe numaralarının veya pasaportlarının mezbahane de kesim yapılmış ise mezbahaneye teslim edilmesini, mezbahane dışında kesim yapılmış ise muhtarlar, zabıtalar, alım satım yapan kişiler kurban sahipleri veteriner hekimler vasıtasıyla ilçe müdürlüğüne ulaştırılmasını isteyerek insan ve hayvan sağlığı açısından kurban kesiminden sonra kan iç organlar ve atıkların cadde ve sokaklara bırakılmamasını evcil ve yabani hayvanlara verilmemesini ve hayvanların çıkartamayacağı şekilde kazılacak çukarlara gömülmesinin salgın hayvan hastalıklarının kontrolünde etkili olduğunun özellikle bilinmesini istiyoruz “ dedi.

Kurbanlık hayvan alım ve satımı süresi boyunca Çine İlçe Tarım,Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, denetimlerin yapılacağını ve sadece kurbanlık olarak hayvan satışına izin verileceğini kurallara uymayanlar hakkında 5996 sayılı kanun ve diğer ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde işlem yapılacağını belirten Özkan Atıgan halkımızın herhangi bir sıkıntılı durumumda ilçe müdürlüğünü arayabileceğini belirterek; “Tüm vatandaşlarımızın kurban bayramını tebrik ederiz” diye sözlerini tamamladı.


Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 09:37

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472