banner488

Gökbel; “24 fabrikacı kelleme ödül koyarsa şaşmam”

S.S. 144 Nolu Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi'nin Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Başkan Enver Gökbel, önemli hususlara değindi.

Gökbel; “24 fabrikacı kelleme ödül koyarsa şaşmam”
banner496
Toplantıdaki konuşmasında türlü göndermelerde bulunarak, Tariş’in önünü kesmeye çalışanların olduğunu kaydeden Başkan Gökbel, zeytin sıkım ücretlerinin bu yılda 50 Tl. olması hususuna ilişkin konuşurken alışılmadık bir cümle sarfederek, “24 fabrika benim kelleme ödül koyarsa şaşmam” dedi.


10 gündem maddesinin ele alındığı ve tüm maddelerin Kooperatif ortaklarınca oybirliği ile onaylandığı Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Başkan Gökbel’in zehir zemberek açıklamaları ve 0.5 dizem zeytinyağının 5.5 Tl’den alınacağını müjdelemesi toplantıya damgasını vurdu.

Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı depolarında gerçekleştirilen yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı’na, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, CHP İlçe Başkanı Tayfun Şahin, MHP İlçe Başkanı Salih Gökbel, MHP Merkez İlçe Başkanı Mehmet Uysal, Çine Esnaf Odası Başkanı Metin Uyar, Çine Vergi Dairesi Müdür Vekili Cengiz Topel Aygül, Ak Parti Çine Belediye Başkanı Aday Adayı Celalettin Kocamaz, MHP Çine Belediye Başkanı Aday Adayı Mehmet Yavuz, Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgin, Çine TMO Temsilcisi Necabettin Tamcı, bazı daire amirleri, çok sayıda muhtar ve kooperatif ortakları katıldı.

Divan Başkanlığını Kooperatif ortaklarından Dr. Altuğ Karaköse’nin üstlendiği Genel Kurul Toplantısı’nda katip üyeliği görevini Sabahattin Kaya ve Uğur Sönmez yaptı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Başkan Gökbel, Denetim kurulu üyelerinin 10 Nisan itibariyle görevden alındığını ve Bakanlığın yeni bir denetim mekanizması oluşturduğundan bahsederek, “Kooperatif hesaplarının incelenmesi denetlenmesi elbette bizim de üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu. ” dedi.

Kooperatif’in kasasına bu yıl içinde 400 Bin Tl. konulduğunu vurgulayan Başkan Gökbel, yeni bir ekstrasyon makinesi ve krom nikel tanklar konulduğuna da değinerek ortaklara tüm ürünlerden 90 gün faizsiz satışlar yapıldığını belirtti.

“Kooperatifimiz, modern ve örnek bir kooperatiftir”


Konuşmasında kendisinin yıllar önce Tariş’in Ege Bölgesi Denetçisi olarak görev yaptığını ve halen İzmir Birlik Temsilcisi olduğunun altını çizen Başkan Gökbel, “Bu kooperatiflerde önceden faizsiz satış yoktu. Yeni yeni 6 aylık faizsiz satışlara başladılar. Biz 2006 yılında ortaklara 1 ay faizsiz satış yaptık ve daha sonrasında ise 60-70-90 günlük faizsiz satışlar yapma kararı aldık. Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi olarak modern ve örnek bir kooperatifiz. Tüm başarımız ve yükselişe geçtiğimiz süreç, siz değerli ortaklarımızın desteğiyledir. Sizler zeytini buradan sıktırmaz, yemi  buradan almaz ve yağlarınızı da buraya yatırmazsanız, bu kooperatif bir çay parası bile kazanamaz. Bu yıl içinde de 6 aya kadar faizsiz satış yaptık ve hiçbir zaman ortak ile ortak olmayan arasında bir ayrım yapmadık. Zeytinleri bedava taşıdık. Yeri geldi hep beraber zor günler geçirdik. 3-4 yıldır zeytincilik tam manasıyla yüzümüzü güldürmedi ama önümüzdeki yıllarda umuyorum ki güleceğiz.” şeklinde konuştu.

“Bir mobiletten araç sürüsüne ulaştık”

Çine Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi’nin, ülkedeki birçok tarımsal kuruluş ve çiftçinin batarken sürekli kar ettiğini vurgulayan Başkan Gökbel, “2005 yılında Pamuk  Kooperatifi’nden ayrıldığımızda bir koltuk, bir sandalye, bir bilgisayar, bir fotokopi cihazımız bile yoktu. Birlikten kuvvet doğar ancak bu birlik çatal-kazık olmuştu. Ayrılmak gerekiyordu ve bu süreç her ne kadar zor da olsa Genel Başkanı’n da ikna olmasıyla gelişti. O süreçte bir motosiklet ile bir mevsimlik personelimiz vardı. Şu anda yaklaşık 15 daimi çalışan personelimiz ile beraber mevcut mevsimlik personellerle birlikte 25-30 personel çalıştırıyoruz. Bir mobiletten araç sürüsüne ulaştık. 2009’da 350 bin Tl’ye yeni makine aldık. Bulunduğumuz bu yerin tapusunu da ilk ayrıldığımız süreçte Çine Pamuk Kooperatifi’nden 368 bin Tl’ye aldık ve parasını da bir gün de ödedik.” dedi.

“Dolu yıl gelmeden OSB’ye taşınacağız”

OSB’den 11 dönüm yer alındığını belirten Başkan Gökbel, “Yeni konan makineleri oraya taşıyacaktık ama GEKA izin vermedi. Çünkü bu projeleri Çine Tariş dışına çıkaramayacağımız belirtildi. Önümüzdeki boş yıldan sonra iki dolu yıl var.  Bu dolu yıl gelmeden önce, mutlaka OSB’ye taşınacağız.” şeklinde konuştu.

“24 fabrikacı benim kelleme ödül koyarsa şaşmam”

Başkan Gökbel, geçen yıl zeytin sıkım ücretlerinin 85 Tl. olduğuna değindikten sonra  fiyatları bu yıl 50 Tl’ye düşürdüklerini hatırlatarak, “Yeni kurduğumuz fabrikada zeytinleriniz sıkılacak ve çıkan pirinalar bir daha sıkılacak. Ne yazık ki Çine Tariş’in arkasında bir takım düşmanlar var. Sizlere sahip çıkmak adına bu yılda sıkım ücretleri 50 tl olduğunda 24 fabrikacı benim kelleme ödül koyarlarsa şaşmam.” dedi ve 1000 kilo zeytin sıkıldığında çıkan pirinadan 2 kilo gr. zeytinyağının elde edildiğini ifade ederek zeytin sıkım ücretinin ne kadar fiyatla belirlenmesine ilişkin ortaklara danıştı. “Bu yağı da bana verin diyenlere sıkım ücretini 60 Tl yapalım, zeytinyağını kooperatife bırakanlar için 50 tl olsun” önerisini ortaklara sunan Başkan Gökbel, “Elbette dışarıdan bazı isimler kafa karıştırmak isteyecektir. Ben sizlere şeref sözü veriyorum. Eğer kendi zeytinim ile en uçtaki ortak ve en bu taraftaki ortak arasında milim fark oynarsa gelin yüzümüze tükürün. Bizim buna ihtiyacımız yok. Dedikodulara müsaade etmeyelim.” dedi ve ortaklar sıkım ücreti olarak belirlenen 50 Tl. ücreti oybirliğiyle onayladı.

“Organik Tarım masraflarını biz karşılıyoruz”

Çine’de Milletvekili Osman Aydın öncülüğünde başlatılan organik tarıma bir çok üreticinin katıldığını belirten Başkan Gökbel, Çine Tariş olarak da 50 ortağın bu sene içinde başlatmış oldukları organik tarıma geçtiğini kaydederek “Yaklaşık 50 ortağımızı organik tarıma kaydettik. Bizim ÇEGEV’den Ziraat Odası’ndan farkımız herhangi hiçbir masraf almamamızdır. Biz bu masrafların kooperatifmizce karşılanması kararını aldık. Ortak başına ortalama gider yaklaşık 12-24 tl arasıdır.” dedi.

Milanobet Roman","serif";">“Çine Tariş’in önünü kesmeye çalışıyorlar”

 Tüm ortakların, organik tarımla ilgili olarak ÇEGEV ve Ziraat Odası’nca organik tarıma ilişkin imzaladıkları sözleşmeleri ve protokolleri mutlaka okumaları gerektiğinin altını çizen Başkan Gökbel, “  ÇEGEV ve Ziraat Odası’ndan kulağıma gelen istihbaratlar pek hoş değil, detaya girmiyorum. Ama şu bir gerçek ki yeri geldi kimileri daha önce kooperatif kurmaya çalıştılar. Bu sınırlar içinde Tariş olduğu için kuramadılar. Biliyorum ki farklı çalışmalar yapıyorlar. Umarım Çine Tariş’in önünü kesmek için yapılmaz. Yapılırsa da biz de gereğini yaparız. Biz ilçemizde artık kahve muhabbetlerinin kalkmasını istiyoruz. Ne yazık ki birbirimizi bir takım konularda çok kötü suçluyoruz. Birbirimizin önünü kesmeye çalışıyoruz. Farklı illerde siyasetçisi ile kooperatifi, odası kolkola girip bulundukları yöreye hizmet alıyorlar.” şeklinde konuşarak herkesi sağduyuya davet etti.

“Kimileri bize düşman kesilmektedir”

Milas Tariş’in ortakların aldığı ürünlere yüzde 20 faiz uyguladığını ve Çine Tariş’de bu oranın yüzde 13 olduğuna dikkat çeken Başkan Gökbel, “Biz ne yaptığımızı iyi biliyoruz. Biz, 9 yıldır büyüyoruz. Ancak kimileri bize düşman kesilmektedir. Bu karlı kuruluşun pekmezine dadananlar olacak, sizleri kandırmaya yelteneceklerdir. Ben hepinizin gerekenlere gerekli dersi vereceğinizi düşünüyorum.” dedi.

“Bazıları laf üretir, bazıları icraat”

172 bin Tl ile bu yeni sezona kar ile başlandığını da sözlerine ekleyen Başkan Gökbel, “Son 8 yılda 2 Milyon Tl'den fazla yatırım yaptık. Sizlerden istediğim tek şey dedikodulara kanmayın. Hakkımızda söylenen her söze bir cevabımız muhakkak var ancak şu da var ki bazıları dedikodu üretir, bazısı ise proje üretir, icraat ortaya koyar.” ifadelerini kullandı.

“Organik zeytin sıkıyoruz diyerek herkesi kandırıyorlar”

Çine’de sözde organik zeytin sıktığını iddia eden fabrikalar olduğunu ifade eden Başkan Gökbel konuya açıklık getirerek, “Bunlar hayal hayal. Aynı makinede hem organik ve normal zeytin sıkamazsın. Ama adamlar, aynı makineyi yıkıyoruz deyip milleti kandırıyor. Organik fabrikaları kandırıyor, bakanlığı kandırıyor sonra da sertifika aldım diyorlar. Bizde iki tane sıkım makinesi var, bir tanesini organiğe ayıracağız.” dedi.

“0.5 dizem zeytinyağı 5.5 Tl'den aşağı düşmeyecek”

Genel kurulda, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin’in ortaklara iletmesini istediği müjdeyi de duyuran Gökbel, “Fiyatlar düşecek diye paniğe kapılıp hemen satmayın. Genel Başkan 0,5 dizem zeytinyağı 5.5 Tl’den aşağı düşerse bıyıklarını kazıtacağını ve ortakları asla ezdirmeyeceğini söyledi.” şeklinde konuşarak 0.5 dizem zeytinyağının 5.5 Tl’den alım göreceğini müjdeledi.

“Birlikte karar alıp, birlikte yönetelim”

Toplantının dilek ve temenniler kısmında ortaklar taraından Kooperatife sahip çıkılmasını tekrar tekrar vurgulayan Başkan Gökbel, “Kooperatif olmasa zeytini 150 Tl’ye sıktırıp, yağınızı 3 tl’ye satarsınız. Bulunduğumuz yerlerde Kooperatif için bir nefer gibi çalışalım. Beraber karar alıp beraber yönetelim.” dedi ve kendisinin Aydın Sanayii Odası Bitkisel ve Zeytinyağlar Komitesi Meclis Üyeliği ile OSB Müteşebbis Heyet’inde görev aldığını, bu her iki kuruluştan da hiçbir maaş almadığını vurgulayarak,”Siz değerli ortaklarımıza daha iyi hizmet edebilmek için buralarda görev aldım.” dedi.

Üç kesim tarafından üreticinin cebine göz dikildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Gökbel, “Bunları ilki karaborsacı samancılardır. 1200 Tl’ye size saman sattılar. İkincisi kasaplardır ki 14’e 15’e aldığı eti 24-25’e sattılar. Üçüncüsü ise zeytinyağı tüccarları ve fabrikacılarıdır. Çünkü zeytinyağı için gemi geldiğinde fiyatları yükseltiyorlar, gemi gittiğinde fiyatları düşürüyorlar. Öyle ki bu tüccarlar zamanında 1 ton zeytini,  130 Tl’ye sıkmak istediler. Aydın’daki 8 Tariş Başkanı ile biz buna engel olduk. 90 Tl’ye sıkacaklardı biz 75 tl yaptık. Geçen sene 120 dediler biz  85’e sıktık.” şeklinde konuştu.

“Çine Tariş bünyesinde market açacağız”


Eğer kanun ve ana sözleşme müsaade ederse Çine Tariş bünyesinde bir market açılacağını da ortaklara duyuran Başkan Gökbel, “Sizleri bir bakkala, markete muhtaç etmeyeceğiz. Temel gıda maddelerinden, çay, kahve ve ete kadar ihtiyaç duyulan her şey açmayı düşündüğümüz markette olacak. Hatta bizden  yem alan üyelerden hayvan alarak, sizlerin hayvanlarını kesip bu Et Market’te satmayı düşünüyoruz. Biz, sizi tüccara, kurda kuşa yem etmemeye söz veriyoruz.” İfadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Yıllık Olağan Genel Kurul’da 10 gündem maddesinin ele alınıp oybirliği ile onaylanmasının ardından, davetlilere ve ortaklara Çine köftesi ikram edildi.(Murat TAN)





 

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2013, 01:25

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
arabhisarı
arabhisarı - 10 yıl Önce

palavrayla peynir gemisi yürümez icrad lazım

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472