banner488

Darbe Girişim

 FETÖ/PDY terör örgütünün 15 temmuz başarısız darbe girişim sonrası ülke hızla başta Yargı TSK Milli eğitim olmak üzere genel bir yapılanmaya gidiliyor.

Askeri Okullar Kapatıldı. Yüksek Askeri Şuranın yapısı değiştirildi. Yüksek Yargıda bir çok Hakim vr savcı uzaklaştırıldı. 800 Özel Okul kapatıldı. 15 Özel Üniversite kapatıldı. Olağan Üstü Hal ilan edildi.

Türkiye’nin birinci önceliği olan PKK Terörünün yerini FETÖ/PDY örgütü alıverdi.  FETÖ’cü darbe girişimi, ülkenin güvenlik önceliklerini değiştirmiştir. Şu anda öncelik tamamen yeni bir girişim olmaması, yapılan girişimin tam olarak ne olduğunun ortaya çıkarılması, bu konuda tedbirler alınması ve suçluların da bir an önce yargılanması yönünde. Ancak Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehditlerde hiçbir değişiklik veya azalma yok. İşte dün PKK 8 Askerimizi şehit etti. Ama basın da yer bile bulamadı. 8 Asker ŞEHİT ŞEHİT…

Suriye’deki kaos ve PYD’nin koridoru kapatma yönündeki ilerlemesi devam ediyor. Bizim kırmızı çizgilerimiz yerlerde sürünüyor.

600’bin Türkmen’in yaşadığı Halep düşmek üzere Türkmenler soykırım tehlikesi ile karşı karşıyadır. Esad  Haleplileri İnsani koridor açıp boşaltarak Türkiye’ye göndermek oyunu peşindedir.

IŞİD tehdidi gündemden hiç düşmedi. Her an bir yerlerde bir bomba ile masum insanları katledebilir.

Hâlihazırda öncelik darbe girişiminde olmakla birlikte, diğer tehditlerin de yeteri kadar dikkate alınması gereklidir.

Aksi takdirde telafisi çok zor güvenlik zafiyetleri doğar. 

Darbe konusunda batının tavrı değerlendirilmeli, NATO’nun darbeye karşı hiçbir açıklama yapmaması iyi irdelenmelidir.  Amerikanın tavrı da önemlidir Türkiye Cumhuriyeti net tavrını koymalıdır.

Bu sebeplerledir ki bütün bu tehditlere karşı koyabilmek için de TSK’nın en kısa zamanda toparlanması ve hertürlü tehdide karşı koyacak moral ve motivasyona ulaşması gerekir. Askeri birliklerin önündeki Çöp Kamyonları ve İş makineleri  derhal kaldırılmalıdır. Bu Haraket TSK itibarsızlaştırmakta, darbeci göstermektedir. Bu darbe teşebbüsü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, Türk Milletine, dolayısıyla onun ayrılmaz bir parçası olan TSK’ya da yapılmıştır Darbe ye destek vermeyen Şanlı Türk Ordusu TSK  bunu hak etmemektedir. TSK’nın itibarı sarsılmamalıdır. Darbe girişiminden en fazla etkilenen ve zarar gören kurumun yine TSK olduğu aşikârdır. Silahlı Kuvvetler, özellikle bizim konumumuzdaki bir ülke için vazgeçilemeyecek, itibarsızlaştırılamayacak ve her zaman için göreve hazır ve görevde olacak bir kurumdur. Bir ülkenin çökertilebilmesi için önce silahlı kuvvetlerinin etkisizleştirilmesi gerektiği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Bu nedenle TSK’nın itibarsızlaşmasına yol açacak, onun moral ve motivasyonunu zayıflatacak bütün girişimlere son verilmeli, yeniden yapılanmada itibarını zedeleyecek teşebbüslerden kaçınılmalıdır. Kurumsal kültürü, örf, adet ve teamülleri yok edecek uygulamalar yapılmamalıdır.

TSK yi yeniden yapılandıralım derken, Osmanlı’nın gerileme dönemindeki ordunun yeniden yapılandırılmasında düşülen hatalara düşülmemelidir. Bu hatalar sonucunda, Balkanlardan, Orta Doğu’dan ve Rusya cephesinden başlayan ve Sevr’e kadar uzanan süreç unutulmamalıdır.  

Tarihten ders alınmalı, aceleci davranışlardan kaçınılmalıdır.

 Veli Tiryaki

(ASTO Başkanı)

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner498

banner472