Yılmaz Sağlık
Geçen yıl Aydın bölgesinde baş gösteren ve pazarların 8 ay kapanmasına neden olan şap salgınının tekrar yaşanmaması için harekete geçen Çineli yetkililer her bölgeden İzmir’e getirilen kurbanlıkların satıldığı pazarları gezdiler. Pazarlarda yapılan incelemede şap vakasının bulunmadığı tespit edildi.
Şap hastalığı salgınının tekrar bölgede yayılmaması amacıyla dış pazarlarda satılmayan kurbanlıkların Çine’ye geri getirilmemesi için bir süre önce üreticileri ve celepleri uyaran Çine Ziraat Odası ile Gıda ve Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri bayrama 5 gün kala İzmir’in değişik semtlerinde kurulan kurban pazarlarını gezdiler.
Çine Gıda ve Tarım İlçe Müdürü Veteriner Hekim Özkan Atıgan, Akçaova Belediye Başkanı İsmail Çerçi, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok ve Yönetim Kurulu Üyesi Cumalı Köy Muhtarı Adnan Alkan’dan oluşan dört kişilik ekip Çine’den İzmir’e büyükbaş kurbanlık götüren üretici ve celeplerin bulunduğu kurban pazarlarını gezdiler.
BU YIL KORKULAN OLMAYACAK
Buca Tansaş, Yeşildere, Işıkkent ve Bayraklı’daki pazarlarda üreticilerle bir araya gelen ekip, Kars, Erzurum, Muş, Afyon gibi illerden gelen celeplerle de konuştular ve kurbanlıkları incelediler. Onlarca kurbanlık çadırını dolaşan Çine Gıda ve Tarım İlçe Müdürü Özkan Atıgan, “Pazarlarda yaptığım incelemede şap hastalığının izlerine rastlayamadım. Şap konusunda bu yıl Bakanlığımız çok sıkı çalışma yaptı. Aşılama çalışmalarına büyük önem verdik. Değişik bölgelerden gelen hayvanların bir arada bulunduğu ve şap salgının yayılmasına neden olan her yıl kurulan kurban pazarlarının hemen ardından geri döndürülen hayvanlarla bölgemize yayılan şap salgınının bu yıl yaşanmayacağına inanıyorum. Pazarları dolaştım ve şap hastalığı belirtisi gösteren bir hayvan tespit edemedim. Bu hayvanlar yaklaşık 15 – 20 gündür bu pazarlarda tutuluyor. Eğer şap mikrobu taşıyan bir hayvan pazara girmiş olsaydı bunca sürede hastalık gözle görünür seviyede ortaya çıkardı.” dedi.
Bugüne kadar sadece Akçaova Beldesi’nden İzmir Pazarlarına 2 bin civarında kurbanlık çıkışına izin verdiklerini belirten Atıgan, “Gördüğüm kadarıyla bu yıl korkulan olmayacak. Hem bölgemizde hem de İzmir Pazarlarında şap hastalığı yok. Çiftçilerimize büyük zararlar veren bu hastalığı önlemek için büyük çaba sarf ediyoruz. Satılamayan kurbanlıkların geri döndürülmesinde bir sakınca yok. Ancak bizim temennimiz çiftçimizin tüm kurbanlıkları satılsın. Geriye hiç dönüş olmazsa içimiz daha çok rahat eder. Çiftçilerimiz adına da sevinmiş oluruz” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLERSE BİZİM DE YÜZÜMÜZ GÜLER
Her zaman çiftçilerin yanında olduklarını ve sorunların aşılması için sürekli çalıştıklarını belirten Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, “Geçen yıl pazarlardan döndürülen hayvanlardan kaynaklandığı tespit edilen bir şap salgını yaşadık. Üreticilerimizin çok sayıda hayvanı telef olduğu gibi salgın, hiç pazara gitmeyen üreticilerimizin hayvanlarına da sıçradı. Onların da canı yandı. Hayvan pazarları 8 ay kapanmak zorunda kaldı. 75 bin hayvanın yetiştirildiği ilçemizde herkes ekonomik yönden zarara uğradı. Bu yıl aynı salgının yaşanmaması için üreticilerimizle, Gıda ve Tarım İlçe yetkililerimizle, ilçede bulunan veteriner arkadaşlarımızın gayretleriyle bu konuda daha duyarlı davrandık. Mesleği Veteriner Hekim olan İlçe Müdürümüz Özkan Atıgan pazarları gezdi. Şap şüphesi yaratacak bir duruma rastlamadığını söyledi. Tek temennimiz çiftçilerimizin pazara çıkardığı kurbanlıkların tamamını satmaları ve yüzlerinin gülmesidir. Oların yüzü gülerse bizimde yüzümüz güler” dedi.
ÜRETİCİLERİMİZE MORAL VERDİK
Aydın ilinde en çok büyük baş hayvanın Çine’de bulunduğunu, Çine genelinde de en çok hayvanın Akçaova’da yetiştirildiğini söyleyen Akçaova Belediye Başkanı İsmail Çerçi, “Şu anda yaklaşık yüz kadar Akçaovalı hemşerimiz İzmir’in değişik pazarlarında kurbanlık satıyor. Kurban pazarları diğer pazarlara benzemez. Evinden çoluk çocuğundan ayrılan üreticilerimiz günlerce çok zor şartlarda yaşamak zorunda kalır. Bu mesleği yıllarca ben de yaptım iyi bilirim. İşte bu zor şartlarda para kazanmaya çalışan üreticilerimize hem moral desteği vermek hem de sıkıntılarını yerinde tespit etmek için ziyarette bulunduk. Hepimizin ortak kaygısı şap vakasının olup olmadığıydı. Allah’a şükür ki böyle bir hastalık şu an için söz konusu değil. İnşallah tüm kurbanlıklar hak ettiği paraya satılır ve hemşerilerimizin yüzü güler” dedi.
ÜRETİCİLER SATIŞLARDAN MEMNUN DEĞİL
Yaklaşık 10 – 15 gündür İzmir Kurban pazarlarında geceleyen Çineli üreticiler satışlardan memnun olmadıklarını belirterek, “Geçen yıl daha çok kurbanlık satmıştık. Şu ana kadar hayvanlarımızın ancak yarısını satabildik. Pazara fazla rağbet yok. Tek dileğimiz önümüzdeki üç günde satışların artmasıdır. Hepimizin özellikle yemcilere çok borcu var. Kurbanlıkların tamamını satamazsak zor durumda kalacağız” şeklinde konuştular.