Çine Karakollar ve Yolboyu mahallelerimizdeki üreticilerin Devlet Su İşlerine bağlı Adnan Menderes Sulama Birliğinin 40 liradan 290 liraya çıkardığı sulama paralarına isyan devam ediyor.

Çine Ziraat Odası Başkanlığı tarafından araç satışı yapılacaktır Çine Ziraat Odası Başkanlığı tarafından araç satışı yapılacaktır

DSİ’ye bağlı Adnan Menderes Sulama Birliği dekar başına 40 lira olan sulama fiyatlarını 290 liraya çıkarmıştı. Çine’ye bağlı Karakollar Mahallesi ve Yolboyu Mahallesi muhtarları ve çiftçiler sulama fiyatlarına yapılan yüzde 625 oranındaki zamma tepki göstermişlerdi. İmza toplayarak yetkililerden yardım da bulundular. Önceki gün CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, konuyu TBMM Genel Kurul gündemine taşıyarak verdiği önergeyle de zamların geri çekilip çekilmeyeceğini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu. Bugün de CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin basın açıklaması yaptı.

Şahin açıklamasında, “Koçarlı Adnan Menderes Sulama Birliği tarafından, Çine’deki çiftçilerin kendi arazisi içindeki tarımsal sulama artezyen kuyularından dönüm başına geçen yıl 40 TL. olan, 2024 yılında da 292 TL. artezyen suyu kullanım ücreti alması, zaten zor ayakta durmaya çalışan çiftçilerimizi isyan ettiriyor.

Yüzde 730 zamlanan bu ücret dünyanın neresinde vardır acaba? Bu memleketin çiftçisini çok affedersiniz sağılı inek mi sanıyorlar? AKP iktidarının her fırsatta dile getirdiği Tarımı destekliyoruz masallarıyla avuttukları üreticimize reva gördükleri bu zoraki ücretlendirmeyle, aslında tarım mı bitirilmek isteniyor? Bunlara benzer daha birçok sonu olumsuzlukla biten soru sormak mümkündür maalesef. Maalesef diyorum çünkü susuzluğa çare bulmaları ve çiftçiye umut olmaları gerekirken, onları kaderiyle baş başa yalnız bırakıyorlar.

Sulama Birliği tarım sezonunun başlangıcında açıklama yapıyor: 2024 yılında bir tav suyu ve bir normal sulama olmak üzere çiftçiye toplam 2 defa su vereceklerini söylüyor. Gel de şimdi buna gülme. Şaka gibi yani. Üstelik geçen yıla oranla baraj ve göletlerdeki su seviyesi daha fazla yüksek seviyede ve bereketli. Su olmadan tarım mı yapılırmış. Ya da ne bileyim suyun yerine geçecek bir şey mi icat etmişler yoksa biz mi duymadık. Tarlalar ekilmiş, ürünler büyümeye başlamış, su bekliyor ki daha verimli olsun. Ama yetkililerin koltuklarından kalkıp barajın kapaklarını açmaya mecalleri yok. Daha da önemlisi aylar önce birlik tarafından bakım ve tadilatı yapılması gereken sulama kanallarına değen, yaklaşan bile yok. Bu mudur sizin çiftçiyi kalkındırma, destek olma politikanız! Şimdi beylere sorsanız ne bahaneler uydururlar kim bilir? Sayın sorumlu memur başkan ve yetkili beyefendiler! Hükümetin Aydın’daki ve Çine’deki temsilcileri! Çiftçimizi adam yerine koyun artık. Dalga geçmeyi bırakın! Günlerdir, üreticilerin gelecek olan susuzluktan ve ceplerinden zorla alınan haraçlardan dolayı isyanlarını, haykırışlarını basın açıklamaları yoluyla izliyoruz. Yetsin artık çiftçiye fatura kesmek, bedel ödetmek. En son olarak, yeraltı sondaj suyu kullanan 3600’e yakın mağdur çiftçimiz toplanarak Aydın Valiliğine verilmek üzere, Çine Kaymakamlık makamına dilekçeler verdiler. Kendilerine ait olan ve Sulama Birliğinden hiçbir hizmet almadan kuyularından kullandıkları suyun kullanım ücretlerinin düşürülmesi için imzaladıkları dilekçeleri verdiler. Bu daha önce hiç görmediğimiz bir çaresizliğin, umutsuzluğun ve muhatapsızlığın dile gelmesi şeklidir. Bu davranış çok önemlidir.

Tarlada ürün ayağa kalktı, su istiyor. Havalar kurak geçtiğinde vatandaş ürününe daha fazla su vermesi gerektiğinde ne yapacak? Zaten ekonomisi bitirilmiş, parası pul olmuş bu memleketin çiftçisi, önlem alınmazsa çökecek, ayağa kalkamayacak. Haydi, giderayak bir güzellik yapın da, bir zahmet o yapıştığınız koltuklarınızdan kalkıp çiftçilerimiz için bari bir şeyler yapın.”

Editör: Haber Merkezi