Çine tapu mağdurlarının Ankara’dan beklediği müjde gelmedi Yaklaşık 700 Çineli tapu mağdurunun sorununu çözecek olan 4. Yargı paketi kabul edildi ancak tapu mağdurları ile ilgili madde son anda Ak Parti Hükümeti tarafından paketten çıkarıldı. Yerel Mahkemenin harç iptalini de Vergi Dairesi kabul etmedi.
Çine İlçesi'ne bağlı yedi köyde, devlete bedelini ödeyip, yıllar önce satın aldıkları arsaların tapuları 'mera arazisi' olduğu gerekçesiyle iptal edilen ve mağduriyetlerini duyurmaya çalışan köylülerin sorunlarını çözmeye çalışan Ak Partili milletvekillerinin girişimleri yetersiz kaldı.
Daha önce eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan köylülere iki kez sorunun aşılacağı müjdesini veren Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, gazetemizi arayarak verdiği kötü haberde 4. Yargı paketinde çıkması kesin gözüyle bakılan hatta alt komisyonda geçen ilgili yasanın sadece Çine'ye has olduğu gerekçesiyle son anda paketten çıkartıldığını söyledi.
“Bu sorun meclis kapanmadan çözülecek, söz veriyorum”
Ülke genelinde benzer sorunların varlığının araştırılmasından sonra olayın tekrar değerlendirilerek meclise getirileceğini ifade eden Milletvekili Erdem, “Başından beri köylülerimizin bu sıkıntılarını gidermek için çalışıyoruz. Köylülerimizin davalarında sonuna kadar haklı olduğunu kabul ediyorum. Partimizin görüşü de bu yöndedir. Ancak hazırlanan yasa teklifinin Çine'ye has olmasından ötürü çekinceler oluştu. Türkiye genelinde emsal davaların olup olmadığının incelenmesi fikri ortaya çıktı. Kısa sürede bu konunun araştırılmasından sonra yaza kadar, en geç meclis kapanmadan yasa çıkartılarak sorunun halledileceğine inanıyorum. Çineli tapu mağdurları müsterih olsun. Bu sorun meclis kapanmadan çözülecek ve köylüler tapularına kavuşacak, söz veriyorum.” dedi.
“KÖYLÜ BÜROKRASİ ÇARKINDA DOLAP BEYGİRİNE DÖNDÜ”
1985 yılında muhtarlık aracılığıyla meradan bozma arsaları İl Özel İdare'den satın alan yüzlerce Çineli köylü, devlet kurumları arasındaki anlaşmazlıktan dolayı söz konusu araziler mahkemelik olunca köylünün arsa tapuları Çine Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ve mahkeme harç paralarını köylülerden istenmişti.
1000 TL ile 8000 TL arasında değişen harç paralarını zamanında ödeyemeyen köylüler, büyük bir bedel ve haciz takibiyle karşı karşıya kalmıştı. Köylüler 2011 yılında çıkan torba yasasıyla büyük kısmını affettirip takside bağlasa da yüzlerce köylü bu taksitleri de ödeyememiş ve arabalarına gayrimenkullerine haciz işlemi yapılmış ve banka hesapları bloke edilmişti.
Çine Asliye Hukuk Mahkemesi kararını bazı köylülerin temyiz etmesinden sonra Yargıtay 14. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Bu kararda yerel mahkemenin tapu ve tescil kararının iptalini uygun bulan Yargıtay, mahkeme harçlarının vatandaştan alınamayacağını belirtmişti. Bunun üzerine davayı tekrar ele alan Çine Asliye Hukuk Mahkemesi 2012/434 Esas, 2012/437 Karar sayılı 31.10.2012 tarihli kararı ile 3402 sayılı kanunun 36/A gereğince davalar aleyhine yargılama giderine ve harca hükmedilmesine yer olmadığına kararı vermişti.
“Mahkemenin kararı yeterli olmadı”
Tapularını kaybetmelerinin üzüntüsü bir yana ekonomik yönde alınan bu mahkeme kararı tapu mağduru köylüleri sevindirdi.
Bu karar sayesinde icra takiplerinin düşeceğini, bankadaki blokelerin kalkacağını, bu harçları ödemiş olanların da geriye alabileceğini düşünen ve mahkeme kararı ile vergi dairesinin kapısını büyük umutlarla çalan tapu mağduru Yolboyu Köyü'nden Mustafa Genç, şöyle konuştu:
“Çine Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aldığı bu kararla Çine Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne giderek dilekçe ile ödediğim paraların geriye ödenmesine dair başvuruda bulundum. Yetkililer bana bu mahkeme kararının geçerli olmadığını belirttiler. Çünkü daha önce aynı mahkemenin mahkeme harçlarının tahsili yönünde müzekkeresi olduğunu alınan karar her ne kadar doğru olsa da önceki müzekkerenin kaldırılması gerektiğini söylediler. Ama mahkeme böyle bir müzekkere yazmıyor, yazamazmış. Bu karar yeterliymiş. Daha sonra durumu Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'e ilettim. Aydın Vergi Daire Müdürü ile konunun çözümü için olumlu bir görüşme yapılmış. Bunun üzerine tekrar 1988 yılında aldığım tapu ve sonraki tüm resmi evraklar ve en son çıkan mahkeme kararı ile birlikte 22.03.2013 tarihinde yeniden Çine Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne 5 ekli yeni bir müracaatta bulundum. Dilekçemin cevabını bekliyorum.” dedi.
“Vekiller mağrur, köylüler mağdur”
Gelişen bu olayları yakından takip eden tapu mağduru Çineli köylüler, “Bu ızdırap ne zaman bitecek, Bu korkularımız ne zaman sona erecek? Kendi evlerimizde kiracı konumuna düştük. 1985-88 yıllarında parasını ödeyip tapusunu aldığımız bu arsalar üzerine hepimiz ev yaptık, dam yaptık. Şimdi devlet bu arsa bizim diyor, yaşadığımız evleri hayvan beslediğimiz damları yok sayıyor. Köye yabancı bir resmi araç gelse ödümüz kopuyor. Diken üstünde ve stres içinde yaşıyoruz. CHP'li vekillere derdimizi ilettik, eylemler yaptık. Ak Partili vekillere sesimizi duyurduk. Sağolsun ilgileneceklerini söylediler. İki kez de sorun kökten çözülecek müjdesi verdiler. Ama yine olmamış. Tapumuzu ne zaman alacağız. Bu borçlardan ne zaman kurtulacağız hala muallakta. 24 saat biz bu sıkıntıları yaşıyoruz. Vekillerimiz hala daha bu işi çözmek için uğraşsalar da onlar rahat hayatlarına devam ediyor. Sıkıntıyı çeken bizleriz. Onlar hala mağrur fakat bizler mağduruz.” şeklinde konuşarak sitem ediyorlar.(Yılmaz SAĞLIK)