banner488

Bakan Eroğlu, Çine HES’te butona bastı

En son geçtiğimiz yıl Nisan Ayı içerisinde Çine’yi ziyaret eden ve Kapalı Pazaryeri’nde Gökbel Barajı ve HES inşaatının temelini atan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Çine Adnan Menderes Barajı’nda elektrik enerjisi üretimi sulu testlerini başlattı.

Bakan Eroğlu, Çine HES’te butona bastı
banner496

Çine Adnan Menderes Barajı’nda düzenlenen törendeki yaptığı konuşmasından sonra davetliler ile birlikte butona basarak Çine Adnan Menderes Barajı HES 1. Ünitesinde elektrik enerjisi üretimi sulu testlerini başlatan Bakan Eroğlu, 1. Ünitedeki sulu test sonrası elektrik üretim çalışmaları ile elde edilen elektrik enerjisini kullanmaya başlayacaklarını belirterek, “Aydın’a ve Çine’ye yaptığımız yatırımlar gözler önündedir. Yapım çalışmaları devam eden Gökbel Barajı ile de Çine Ovası'nda  yaklaşık 64 bin 600 dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız.” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Nakitbahis Eroğlu’nun katıldığı Çine Adnan Menderes Barajı Hidroelektrik Santrali (HES) 1. Ünitesinde elektrik enerjisi üretimi sulu testlerinin start alması için yapılan törene; Aydın Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Semiha Öyüş, Gültekin Kılıç, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Çine İlçe Kaymakamı Özkan Demir, AK Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay, TEMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Baştürk ve çok sayıda davetli katıldı.

“Çine’de 64 bin 600 dekar araziyi sulayacağız”

Törendeki konuşmasında, yüksekliğiyle Dünya’da 5. Avrupa’da ise 1. olan, Çine Adnan Menderes Barajı ile 151 yıllık hayali gerçekleştirmiş olduklarının altını çizen Bakan Eroğlu,  ‘Doluluk oranı şimdilik yüzde 58’dir. Barajımızda yüzde yüz depolanacak  350 milyon m3 su ile toplamda 240.690 dekar arazinin sulanması sağlanarak şiddetli yağışlarda her sene oluşan taşkın felaketlerinin önüne geçilerek can ve mal kayıpları önlenmiştir. Şimdilik Gökbel Barajı ile Çine Ovası'nda  64 bin 600 dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

“Gökbel Barajı’na da çok önem veriyorum”

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı birimlerin Çine Adnan Menderes Barajı’ndan kapalı devre sulama yapılabilmesi için de canla başla çalıştıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, “Bunun üzerine ortaya Gökbel Barajı ortaya çıktı. Hemen talimat verdik ve geçen yıl Çine’de temel attık. Gökbel Barajı ve Koçarlı-Bağarası Sulamasına çok önem veriyorum. Eğer bu toprakları sulayabilirsek çiftçimizin cebine dekarda asgari en az 600 TL daha fazla para girecek. Bugün de barajın durumunu göreceğim ve çalışmaların bir an önce hızlanması için bizzat yerinde yapılması gerekenleri tespit edeceğim.” ifadelerini kullandı.

“Artık kuyulara sayaç takmak yok”

Çiftçinin sulama için kullandığı kuyulara sayaç takılması şartının da temelli kaldırdıklarını müjdeleyen Bakan Eroğlu, “Burada suyumuz çok itinalı kullanılmaktadır. Kapalı devre sulamaya da geçtiğimiz için buna gerek kalmadı. Barajlar da yapılınca yer altı suyu seviyesi yükselmeye başladı. Bunun için ölçüm sistemi masrafı olmasın diye kuyulara sayaç takmak artık yok. Biz bunu kaldırdık” şeklinde konuştu.

“2. Ünite’de üretim 28 Mart’ta başlayacak”

Öte yandan alınan bilgiler ışığında, HES 2. Ünitede  elektrik enerjisi deneme üretimi sulu test çalışmalarına 28 Mart  tarihinde başlanarak yılda ülke ekonomisine 26 milyon TL katkı sağlanacak olan 42 MW kurulu gücündeki santral sayesinde 118 milyon KWh enerji üretilecek. HES 1. Ünitede başlayacak sulu test sonrası elektrik üretimi çalışmaları ile elde edilen elektrik enerjisi şu an kullanıma sunulmuş vaziyete.

Tören sonrası butona basmasıyla Çine Adnan Menderes Barajı HES 1. Ünitesinde elektrik enerjisi üretimi sulu testlerini başlatan Bakan Eroğlu, HES sahasındaki ağaçlandırma çalışmaları için ayrılan araziye ilk fidanı toprağa bizzat kendi elleriyle buluşturdu.

Bakan Eroğlu, daha sonra Çine çarşı merkezinde AK Parti Aydın Büyükşehir Başkan Adayı Mustafa Savaş ve AK Parti Çine Belediye Başkan Adayı Celalettin Kocamaz  ile birlikte Çine çarşı esnaflarına ziyaretlerde bulundu ve önümüzdeki yerel seçimler için partisinin adaylarına destek isteyerek, hal hatır sordu.








Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2014, 19:19

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472