banner488

Çanakkale, gidemeyenin ayağına geldi

Geçilmez denilen Çanakkale, dağları taşları aşarak Çine’ye geldi ve ilçemiz halkıyla buluştu.

banner496

Çanakkale Gezici Müzesi, sırf geçmişimizi hatırlatmak, yanlış gidişimizi yüzümüze vurmak ve Japonların ABD tarafından atom bombası atılan Nagasaki ve Hiroşima’yı gelecek kuşaklarına daima ibretlik bir tarihi vesika olarak  gösterdiği boyutla bizi yüzyüze getirmek için Çine’deydi.

İstiklal Marşı Şairimiz M. Akif Ersoy’un, Çanakkale Şehitleri’ne ithafen yazdığı şiirinde ‘Top tüfekten daha sık, gülle yağan mermiler/Kahraman orduyu seyret ki bu tehdide güler! ’ dizeleriyle tasvir ettiği 20. Yüzyılın en çetin muharebelerinden olan Çanakkale 1915 ruhuna ait 4 bin eserin sergilendiği gezici müze, 3 gündür ücretsiz olarak Çineliler tarafından ziyaret ediliyor.

İlçe Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Cemalettin Giden ve CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin’ in de açılışında hazır bulunduğu Çine Belediye Konağı önünde tesis edilen gezici müze standına vatandaşların ilgisi bir hayli yoğundu.

Gezici Müzeyi kuran ve 3 senedir Anadolu’nun çeşitli yerlerinde vatandaşın dikkatine sunan ve aynı zamanda Çanakkaleli olan Tarih Araştırmacısı Ahmet Uslu , Kaymakam Cantürk ve beraberindeki heyete Çanakkale Savaşı ve gezici müzedeki eserlere ilişkin kısa bilgiler aktardı.

Yerinde görmek gibi olamayacağını fakat gidemeyenler için bu tür bir müze açmanın güzel bir çalışma olduğunu vurgulayan  Kaymakam Cantürk, “Çocuklarımıza bu tarihi bilinci vermemiz gerekiyor.”ifadesini kullandı.

Çine Belediyesi’nin katkılarıyla Çineli vatandaşların dikkatine sunulan müzeye ilişkin konuşan Başkan Dinçer, “Her Türk vatandaşının Çanakkale’ye giderek, müzeleri ve şehitlikleri gezmesi gerekir. Bu vatanın nasıl kazanıldığını görmek ve değerini anlamak için bunu yapmalıyız. Ancak gidip göremeyenler için böyle bir proje yapan Tarihçi Ahmet Uslu’ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Düşmanlarımız tarihin her döneminde ülkemizi bölmek için uğraştı. Ancak 1915’te onlara en iyi cevabı Çanakkale’de verdik. Bugün aynı düşünceye sahip olan düşmanlarımız yine aynı cevabı alırlar. Böyle bir senaryoyu akıllarından bile geçirmesinler” açıklamasında bulundu.


Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2013, 15:03

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472