banner488

“Yangınlar, dağlarımızı kel, ovalarımızı çöl yapar.”

“Yangınlar, dağlarımızı kel, ovalarımızı çöl yapar.”
banner496
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, son günlerde Aydın’da ve Türkiye’de yeniden artan orman yangınları nedeniyle bir açıklama yaptı.

TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, doğal dengeyi bozan yangınların dağları kel, ovaları da çöl yaptığını belirtti. TEMA İl Temsilcisi Özdemir açıklamasında şunları söyledi;

“İnsanlık tarihinde hiç olmadığı kadar büyük bir hızla ülkemiz ve dünyamızdaki doğal varlıkları yok ediyoruz. Yaşadığımız  sıcak günlerde, çoğunlukla kentte yaşayan insanlar için balkkonlarımızdaki çiçekler, parklar, yol kenarındaki ağaçlar gölgersinde soluklandığımız  doğa ile ilişki kurabildiğimiz  yerlerdir.

Artan dünya nüfusuna paralelolarak  doğal varlıklar üzerindeki basıkı da her geçen gün katlanarak artıyor. Daralan tarım, möera, orman alanları, kirlenen ve azalan sular tüm canlı hayatını tehdit etmektedir. Yaşanan küresel iklim değişikliği sonucu  meydana gelen, can, mal, ve üretim kayıplarına sebep oolan kasırgalar, hortumlar, sel ve su baskınları, önü alınamayan, giderek arttan  yangınlar hatalı insan davvranışları ve politikaların sonucudur. Ekoolojiyi dikkate almayan ekonomik politikalar geleceğimiziz tehdit etmektedir. 

Doğa insann olmadan da varlığını sürdürebilir. Biz, nefes almak, karnımızı doyurmak, suyumuzu içimek, barınnmak ve aklımıza gelebilecek her durumda doğaya muhtacız. Doğa, onu sevmemiz ve korumamız dışında hiçbir karşılık beklemeden her ihtiyacımızı cömertçe sunuyor.

Ormanlar, sularımızı besliyor, topraklarımızı erozyondan koruyor, yeşil yapraklarıyla oksijen üretiyor, gövdesinde karbon depoluyor, canlılara yiyecek sağlıyor, onlara yurt ve yuva oluyor. Ağacın, ormanın sunduğu bu hizmetler parayla ölçülebilir mi.?

İçinde bulunduğumuz mevsimde, paha biçilmez faydalar sunan ağaçlarımız, ormanlarımız, zeytinliklerimiz, fundalık ve çalılıklarımız insan kaynaklı olarak yanıp kül oluyor. Yanan, işimiz, aşımız, hayatımız, geleceğimizdir. Yanan, biyolojik çeşitliliğimiz, kuşlarımız, sürüngenlerimiz, sincaplarımız, toprağa hayat veren mikroorganizmalarımızdır.  Yanan, topraklarımızın, sularımızın bekçisi, oksijen kaynağımız, akciğerlerimizdir. Yangınlar, dağlarımızı kel, ovalarımızı çöl yapar.

Anız Yakan Geleceğini Yakar !..

Ülkemizde 13,1 milyon hektar arazide hububat ekimi yapılmakta, ekim yapılan arazinin % 30’nda 6 milyon tondan fazla anız denilen köklü hububat sapının  yakıldığı tahmin edilmektedir. Hasat zamanında tarlada kalan anızın temizliğinin yakılarak yapılması, topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar vermektedir

Anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayarak insanlarımızın, ekili alanların zarar görmesine, ormanlarımızın ve yerleşim alanlarının yanmasına  sebep olmaktadır.

Anızın yakılmasıyla toprakta yaşayan, yoğunluklu olarak üst tabaka toprağında bulunan, toprağı besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok edilmekte, toprağı besleyen organik atıklar yitirilmekte, toprak fakirleşerek verim gücü düşmektedir..  

Atmosferdeki karbon yoğunluğunun artmasıyla umulmadık zamannlarda ve sıkca karşılaşılan hortum, mevsim normallerinin üstünde görülmedik şiddette yağışlar, sel baskınları, sıcaklık artışları, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin sonucudur. Ormanlar, anızları yakarak bu kötü gidişe ortak olunmaktadır.. 

Tarladaki anızlar yakılarak temizlenmemelidir. Anızı tarladan temizlemek için mümkün olduğunca toprağa yakın hasat yapılmalı,  toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı ve dağıtıcı alet  kullanılmalı yada anızı temizlemeden, anıza ekim yapılmalıdır.

Topraklarımızın % 76’dan fazlasında organik madde eksikliği vardır. Anız toprağı organik madde açısından zenginleşir, havalandırır, toprağı verimli kılan mikroorganizmalara besin sağlar, toprağın nemini korur, verimini artırır, çiftçi kaliteli ürürn alır.Topraktaki bitki örtüsü kökleri tahrip olmadığı için  toprağın rüzgar ya da su ile taşınması yaşanmaz.

TEMA Vakfı olarak, aşırı sıcakların yaşandığı, yangınların katlanarak arttığı şu günlerde herkesi dikkatli olmaya, ormanlık alanlarda ve anızlı sahalarda ateş yakmamaya, sigara içmemeye, sigara izmaritlerini söndürmeye, yol kenarlarına atmamaya davet ediyor, orman ve anız yakan geleceğini yakar diyor, orman ve tarım teşkilatımız çalışanlarına başarılar diliyorum. Türkiye Çöl Olmasın.” 




Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472