banner488

Hallaçlar Mahallesinde ilk zeytin hasatı

Türkiye'nin en büyük zeytin kenti olan Aydın, sezonun ilk hasatını şenlikle kutladı.

Hallaçlar Mahallesinde ilk zeytin hasatı
banner496

24 milyon zeytin ağacıyla Türkiye'nin en büyük zeytin kenti olan Aydın, sezonun ilk hasatını şenlikle kutladı. Aydın Büyükşehir Belediyesi Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği, Hallaçlar Mahallesi'ndeki Polatlar Çiftliği'nde yapılan etkinlikle başladı.

Polatlar Makina Sanayinin sahibi iş adamı İbrahim Polat'ın çiftliğinde gerçekleştirilen hasat işlemine Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Aydın Poker Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, Polatlar Makina Sanayinin sahibi İşadamı İbrahim Polat, Televizyoncu Mesut Yar ve davetliler katıldı.

Hasat öncesi zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bir sunum yapan Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, "Aydın'da 6 milyonu sofralık, 18 milyonu yağlık olmak üzere 24 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Aydın'da 24 bin aile geçimini zeytin üzerinden sağlıyor. Zeytinyağı için önemli olan en önemli üç unsurun doğru bakım, doğru hasat ve yağın doğru şekilde depolanmasıdır" dedi.

Bilgilendirmenin ardından iş adamı Polat'ın çiftlik içerisinde bulunan zeytinler ağaçların altına serilen örtülerin üzerine zeytin silkme makinesi ile döküldü. Ağacından düşen zeytinleri sepetler içerisine toplayan bayanlar daha sonra getirdiği zeytinleri çiftlik içerisinde kurulu bulunan Polat Makinaya ait en modern zeytin sıkım makinesinde zeytinyağına dönüştürüldü. Dönüştürülen zeytinyağının tadına bakan davetliler Türkiye'nin en güzel ve kaliteli zeytinyağının Aydın'a ait olduğuna tanıklık ettiler.

Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği'yle kentin öz değeri olan zeytin ve zeytinyağına sahip çıktıklarını belirten Başkan Çerçioğlu, "Türkiye'de zeytinin ve yağın büyük bir bölümü Aydın'da üretiliyor. Zeytin ve zeytinyağı ihracatında şampiyon il biziz. Ödül almış madalyalı zeytinyağlarımız var. Aydınımızda tam 24 milyon zeytin ağacımız var. Bu sayı ülkenin en yüksek sayısı. Aydın, başkalarını zengin eden bir kent olmayacak. Artık kendi markalarını oluşturacak. Daha zengin bir Aydın için hep birlikte çalışacağız. Aydın zeytinyağının kokusu, aroması, yoğunluğu Kuzey Ege’den çok farklı Türkiye'nin en güzel zeytin ve zeytinyağı Aydın’da yetişir. Bu doğrultuda herkesin Aydın zeytini ve zeytinyağını tüketmesini istiyorum. Zeytinyağı hem sağlık hem güzelliğe çaredir" dedi.

Hallaçlar Mahallesi'nde yapılan zeytin hasatının ardından Atatürk Kent Meydanı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği'nin açılışı töreni gerçekleştirildi. 

Halkın yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, sıvı altın zeytinyağının Aydın için büyük önem taşıdığını söyledi. Başkan Çerçioğlu, "Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği ile Aydınımız için büyük önem taşıyan zeytinciliği değerli kılarak gelecek nesillere taşımak istiyoruz. İlkini düzenlediğimiz bu hasat şenliği önümüzde yıllarda daha kapsamlı şekilde devam ettireceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak üreticinin ve zeytin sektörünün destekleyicisi olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Şenlik kapsamında düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı konulu resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birlik Başkanı Gürkan Renklidağ ile Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı tarafından verildi.

Atatürk Kent Meydanı'nda üç gün sürecek olan Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği, Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadın Mehteran Takımı'nın konseriyle devam etti.











Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2014, 23:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472