banner488

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Artçı depremler yıllarca sürebilir"

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Artçı depremler yıllarca sürebilir"
banner496

Kahramanmaraş’ta 7.4 büyüklüğündeki deprem birçok ilde hasara yol açtı. Binaların altında kalan vatandaşlara ulaşılmaya çalışılırken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş’ta 7.4 büyüklüğünde yaşanan sarsıntı birçok ilde ağır hasara yol açtı. Şuana kadar onlarca vatandaş hayatını kaybederken binlerce vatandaş ise yaralandı. Olumsuz hava şartlarına rağmen bölgede arama-kurtarma çalışmaları sürerken yaşanan sarsıntı sonrasında birçok ülke Türkiye’ye yardım için harekete geçti.

Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, depremin şiddetinin 17 Ağustos 1999 depremine eşit olduğu ve daha sonra gelecek artçılara dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi. Prof. Dr Haluk Özener, “7.4 büyüklüğünde bir deprem ile karşı karşıyayız. Bu deprem, 17 Ağustos 1999 depreminin büyüklüğüne eşit bir deprem. Bu coğrafyada 24 yıllık geçen bir süre sonra gördüğümüz en büyük deprem ile karşı karşıyayız. Kahramanmaraş ve Gaziantep arasında olan bir depremden bahsediyoruz. İfade edildiği gibi 10 tane ili etkileyen sınırlarımızı aşıp KKTC, Irak ve Suriye’de de hissedilen ve bazı yerlerde can kaybına yol açan bir depremden bahsediyoruz” şeklinde konuştu.

Artçı depremlere dikkat çeken Özener, “Şu ana kadar olan depremler 100’e ulaşmış durumda. Bunların yaklaşık 53 tanesi 4.0 şiddetinin üzerinde duruyor. Arkadaşlarımız şu anda hızlıca büyük depremleri, artçıları çözmeye çalışıyor. Küçük depremlerin çözümleri de ulaşınca sayıların artacağını göreceksiniz. 7 tanesi 5’in üzerinde bir deprem, bir tane de ana artçı şok olarak adlandırabileceğimiz 6.6 şiddetinde bir depremimiz var. Bu depremlerin önümüzdeki haftalarda devam edeceğini izleyeceğiz. Bu depremler aylarca hatta yıllarca sürebilir. 2017 Bodrum - Kos depreminin 9 bin 9 tane artçısı olmuştu. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın daha sonra yaşanabilecek artçı depremlere karşı hazır olması gerekir. Hasarlı binalarına girmemelerini ve AFAD yetkililerine kulak vermelerini istiyoruz. Üç farklı yerde deniz seviyesindeki değişimleri gözlemledik. Gazi Mağusa’da 17 santim, Mersin’de 13 santim, Hatay İskenderun’da 12 santimlik dalga yüksekliği var. Kıyıdan içeride olan bir deprem bile tsunami etkisi oluşturabiliyor” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472