banner488

Depboylu’dan, Mustafa Mutlu’ya cevap!

Depboylu’dan, Mustafa Mutlu’ya cevap!
banner496
Milliyetçi Hareket Partisi Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, "Aydınlık Gazetesi Yazarı Mustafa Mutlu'nun MHP'ye yönelik mesnetsiz suçlamalarına yazılı basın açıklaması ile cevap verdi.

Depboylu açıklamasında şunları kaydatti;

“Basında bazı köşe yazarlarının partimizi karalamak amacıyla kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve yönlendirme çabaları, son günlerde Aile Bütünlüğünü Korumaya yönelik kurulan Araştırma Komisyonunun hazırladığı taşlat raporu üzerinden yapılmaktadır.

"Mustafa Mutlu Aydınlık Gazetesi'nde 19 Mayıs 2016 tarihli köşe yazısında Günün İsyanı başlığı ile yayımlanan yazısında; "Meclis Araştırma Komisyonu, Ceza Kanunu ve Medeni Kanun'da değişiklikler yapan ve kamuoyunda "Şeriat Yasası" olarak bilinen bir yasa önerisini Meclis'e sunmuş... Bu öneriyle, "çocuk istismarcılarının, kurbanlarıyla evlenebilmelerinin önü açılıyormuş... Yani göz diktiğin çocuğa tecavüz et; sonra evlen, kurtul! Bu iğrençliğe imza atan AKP'li ve MHP'li vekillerin hepsine belaların en büyüğünü diliyorum!" demiştir.

Komisyonda Milliyetçi Hareket Partisini temsil eden vekil bendim. İlgili raporda belirtilen öneriyi, komisyona sunduğum şerh raporunda eleştirerek doğru bulmadığımı belirttim.

İlgili raporu komisyona sunduktan sonra basınla ve facebook sayfamda paylaştığım halde, arıca basit bir araştırmayla dâhil bu şerh raporuna ulaşabilecekken hakkımızda yapılan yorum ve suçlama adaletsiz ve mesnetsizdir. Aynı komisyonda yer alan diğer partilere atıfta bulunulmaması da dikkat çekicidir.  Ayrıca " çocukların her türlü istismardan korunmasına" yönelik hazırladığım,  milletvekilimizin imzaladığı ve 17 Şubat 2016 tarihinde TBMM Başkanlığına sunduğumuz önerge 23 Mart 2016 tarihinde gündeme alınmış ve iktidar partisinin oylarıyla reddedilmişti.

24 Mart 2016 tarihinde grup önerilerinin meclisine sunulmasıyla önergemiz kabul edilmişti. Yani "çocukların başta cinsel istismar olmak üzere her türlü istismardan korunmasına " yönelik il adım Milliyetçe Hareket Partisi tarafından atıldı ve bu konuda en büyük mücadeleyi grubumuz verdi.

Yapılan suçlama ve karalama yazısını kınıyor, şerh raporumuzun ilgili bölümünü sizlerle paylaşıyorum.

KOMİSYON RAPORUNA İLİŞKİN MUHALEFET ŞERHİNDE KONUYLA İLGİLİ BÖLÜM

Raporda "Türk Ceza Kanunun 103 üncü maddesi "Çocukların cinsel istismarı" suçunu düzenlemiştir. Evlenmeyle sonuçlanan çocuğun cinsel istismarı suçunun, rızai de olsa suç olarak kalması gerektiği, ancak sorunsuz ve başarılı devam eden evlilikler açısından 5 yıl denetim süresi getirilerek, sürenin sonunda ilgili kurumların yetkili uzmanlarınca hazırlanan raporlar da dikkate alınarak koşulların uygun olması halinde, denetimli serbestlik hususunda Türk Ceza Kanununun yürürlük kanununda tarih belirtilerek düzenlenmesi, taraflardan her ikisinin de 15 yaşın altında olması durumunda ise şahsi cezasızlık sebebi sayılacağına ilişkin düzenleme yapılması" şeklindeki öneri özellikle erken yaşta evliliklerin artmasına sebep olabilecek bir öneridir.

Bu önerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Zira rapordaki ifade farklı değerlendirilip sorunsuz evlilik yaşama beklentisiyle erken yaş evliliklerinde karar verenleri cesaretlendirilecektir.

"Taraflardan her ikisinin de 15 yaşın altında olması durumunda ise şahsi cezasızlık sebebi sayılacağına ilişkin düzenleme yapılması" önerisi bir bakıma uygundur. Zira her iki tarafta çocuktur ve bu durumda her iki taraf da istismar mağdurudur. Evlenme ailelerin rızasıyla yapılmışsa bu istismar olayında suç ailelerindir. Cezalandırma aileye yönelik olmalıdır. Bu durum çocuk ihmali suçuna girmektedir.

Raporda belirtilen "Evlenmeyle sonuçlanan çocuğun cinsel istismarı suçunun, rızai de olsa suç olarak kalması gerektiği, ancak sorunsuz ve başarılı devam eden evlilikler açısından 5 yıl denetim süresi getirilerek, sürenin sonunda ilgili kurumların yetkili uzmanlarınca hazırlanan raporlar da dikkate alınarak koşulların uygun olması halinde, denetimli serbestlik hususunda Türk Ceza Kanununun yürürlük kanununda tarih belirtilerek düzenlenmesi," hususu erken evlilik kararlarını cesaretlendirebilecek bir yaklaşımdır. Konuyla ilgili çalışmaların Türk Baroları Birliği, Türk Psikiyatri Derneği, Türkiye Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Derneği, Türk Psikologlar derneği, Türk PDR Derneği ve Sosyoloji dalında özellikle aile sosyolojisi alanında uzmanlaşmış akademisyenler tarafından değerlendirilerek, uygun ceza yöntemlerinin geliştirilmesi yerinde olacaktır. Ayrıca bu çocukların devlet gözetiminde eğitimlerini tamamlaması ve meslek sahibi olmaları sağlanmalıdır.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin, Türk Ceza Kanunu'nun 230. maddesinin, resmi evlenme olmaksızın  dinsel törenini yaptırma ve yapma suçlarını düzenleyen 5 ve 6 numaralı fıkralarının iptaline oyçokluğuyla karar vermiş olması erken yaş evliliklerinin ve çoğul evliliklerin önünü açmaktadır. Bu bağlamda alınan kararın tekrar gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi gerekmektedir.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
sıddıka güngör altan
sıddıka güngör altan - 8 yıl Önce

bu tür kararları olumlu onay veren sayın milletvekillerimizin bu kararlarını öncelikle kendi çocuklarında gerçekleştirmelerini öneririm ancak o zaman anlarlar o çocukların psikolojilerini...sizi destekliyoruz ve sonuna kadar mücadele etmenizi davanızdan vazgeçmemenizi rica ediyoruz.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472