banner488

CHP’li Şahin, “Çiftçinin Toprağı ve Suyu Satıldı, Geriye Ne kaldı?”

CHP’li Şahin, “Çiftçinin Toprağı ve Suyu Satıldı, Geriye Ne kaldı?”
banner496

Cumhuriyet Halk Partisi Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü arazi toplulaştırması işlemleri DSİ’ye devredilmesini doğru bulmadıklarını belirterek basın açıklaması yaptı.

CHP İlçe Başkanı Tayfun Şahin açıklamasında; “Tarımsal sulama ve toplulaştırma kanunu 28 Nisan 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu konuda ki yetki Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığından alınıp Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne devredildi. Devirden kaynaklanan boşluk nedeniyle de bütün çalışmalar durdu. Çiftçimiz tarlasında perişan bir halde kaderiyle baş başa bırakıldı. Çiftçi arazisi içinde olan suyunu kaybetti. Baraj sulaması planlanmadan arazisi toplulaştırmayla mundar edildi. Yeni yolların randımanı bir türlü sağlanamadı. Hala arazisini ekemeyenler var. Yasa değişikliği maalesef çiftçinin ekonomisi düşünülmeden yanlış bir dönemde yapılmıştır. Çiftçiyi dışlamadan, çiftçinin yanında, çiftçiyle beraber, onun da duyguları, düşünceleri, babasından, dedesinden kalmış binlerce yıllık, yüzlerce yıllık olan arazi için söz söyleme hakkı olduğuna inanıyoruz. Yani çiftçiye rağmen, çiftçinin dışında olduğu bir modelle toplulaştırmanın yapılmasını ve bunun Tarım Bakanlığı’ndan alınıp DSİ’ye verilmesini çok doğru bulmuyoruz” dedi.

Yeni yasayla birlikte birçok değişiklik gerçekleştiğini belirten Başkan Şahin, “Toplulaştırma projelerinde, tarımsal faaliyetleri kısıtlama yetkisi D.S.İ.’de olacak. Küçük araziler toplulaştırılarak satılabilecek. Tahsisli araziler, belirlenen en küçük tarım arazilerinin altındaki küçük arazilerle birleştirilip yeni araziler oluşturulacak. Bu arazi önce yanındakine, eğer almaz ise yeterli büyüklükte tarım arazisi olmayan çiftçilere satılacak. Sulama Birlikleri D.S.İ.’ye devredilecek. Çine Topçam Sulama Birliği de devredildi. Hatta başına devlet memuru bir başkan bile atandı. İlk iş olarak yeni dönem su fiyatlarına haksız zamlar konuldu. Çiftçi su ücretini kendisi belirliyordu. Şimdi bu ücretleri özel şirketler belirleyecek. Çiftçimizin kaybetmedik bir suyu kalmıştı. D.S.İ. bu hizmeti eğer uygun bulursa Sulama Birliklerine veya Özel İdarelere devredebilecek. Daha da önemlisi özel sektöre devredilebilecek. Destelemeler D.S.İ. tarafından verilecek” ifade etti.

AKP hükümeti tarafından tüm barajların satılacağını söyleyen Başkan Tayfun, “Sulamadan faydalanmak isteyen üretici, Sulama Birliğine üye olmak zorunda. Toprak ve su kaynakları konusundaki hizmetler yeni dönemde tamamen ticari olacak. Küçük çiftçiler tasfiye edilecek. Tarımsal sektörün dışına çıkarılacaklar. Topraklar belli ellerde toplanacak. Parası olan suyu kullanabilecek. Su kaynakları özel sektöre devredilecek. Çine Adnan Menderes Barajı Hidroelektrik Santrali geçtiğimiz aylarda özel sektöre satıldı. Topçam Sulama Barajı da yakında satılacak. Türkiye’deki tüm barajlarda bu şekilde AKP hükümeti tarafından satılacak. Amaçları kötü giden ekonomiye yeni para kaynakları bulmak. Sadece kendilerini düşünüyorlar. Memlekette satılmadık ne kaldı? Tarıma ve üreticiye yeni bir darbe daha vurulacak. Soruyoruz: Çiftçinin dertleri ne zaman son bulacak?” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472