banner488

Şarlan Tabiat Parkı ilgi bekliyor

Madran Dağı’nın görkemine broş olan Şarlan Tabiat Parkı yaz aylarında yüzlerce ziyaretçisini ağırlıyor.

Şarlan Tabiat Parkı ilgi bekliyor
banner496

Madran Dağı’nın yeşil hazinesi, 12 Mart 2014 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun onayları ile 370 dekar alana sahip olan ‘Şarlan Tabiat Parkı’ olarak ilan edildi. Yeşilin her tonunu üzerinde barındıran Şarlan Tabiat Parkı serinlemek ve o güzelim oğlak tandırının tadını çıkarmak için gelen ziyaretçilerinin arkalarında bıraktığı manzara ise korkunç olabiliyor. Tabiat güzelliklerimize sahip çıkmamız gerekçesi ile Şarlan Tabiat Parkımıza tüm yetkililerden sahip çıkılmasını diliyoruz.

Madranbaba yayla yolu üzerinde yer alan Şarlan Tabiat Parkı, el değmemiş, doğal yapısı bozulmamış Aydın ili ve çevre illerin vazgeçilmez doğa cennetidir. Hafta sonları fazlaca ziyaretçisi bulunan, Şarlan Tabiat Parkı serin havası, buz gibi akan suyu, kızılçam ve karaçam ağaçları ile piknik yapılacak en ideal yer olmasına rağmen ne oturmak için sağlam bir bank, ne de ihtiyaç giderilebilecek temiz bir tuvaleti var. Burada tandır pişirmekle görevli İbrahimkavağı Mahallesi’nden Mustafa Duman, tek başına elinden geleni yapmaya çalışmakta.

Şarlan Tabiat Parkının hafta içi ve hafta sonu birçok ziyaretçisi olduğunu söyleyen Mustafa Duman’ın tek isteği gelen ziyaretçilerin çöplerini sağa sola atmadan, temiz bırakmaları. Duman, “Bazı haftalar 15 tane ve üzeri tandır yapıyorum. Birçok ziyaretçi Şarlan’a geliyor, buranın serinliği, doğa güzelliği kolay bulunacak bir yer değil. Ziyaretçiler çocuklarını ve ailelerini getiriyor. Hem serinliyorlar hem de piknik yapıyorlar. Genelde gündüz gelen ailelere çuvallar veriyorum çöplerini atmak için, yapan yapıyor çöplerini çuvallara dolduruyor. Akşamları çok sıcak diye Şarlan’a gelen vatandaş fazla, geç saatlere kadar burada kalıyorlar ve genelde onlar çöpleri sağa sola atıyor. Birde Şarlan Tabiat Parkı’nın bulunduğu alanla, sık ormanlık olan alanın tel örgüyle ayrılması gerekiyor. Yazın çok sıcak, ziyaretçiler mangal yakıyorlar veya cam şişe atıyorlar bu da yangın çıkmasına sebep oluyor. Tel örgü olsa belli bölgede kalır ziyaretçiler ormanın içine giremez. Ormana zarar vermemiş oluruz. Temizliğini ben fırsat buldukça yapmaya çalışıyorum, ziyaretçiler gitti mi etrafa attıkları atık ve çöpleri topluyorum, yanacak olanları ayırıp yakmak zorunda kalıyorum. Her an kıvılcımların ormana sıçramasından korkuyorum. Ama bu temizliği yapmazsam da buraya kimse giremez durama gelir. Duvara yazı ile yazdım ‘Çöp atmayınız’ diye ama kimse aldırmıyor. Tuvaletimiz var şimdi çeşme aldım boru ile su çekerek onları takacağım umuyorum ki vatandaşlarımız bu konuda da duyarlı olur. Buldukları gibi bırakırlar. Orman şefimizden kireç istedim, getirdi. Buranın örülü taş duvarını boyayacağım.”

Senelerdir Şarlan’a kimsenin sahip çıkmadığı gün gibi ortada. Mustafa Duman son alarak yetkililerden yardım istedi. Duman, “Oturacak düzgün bankların olması ve çöp konteynırların konulması konusunda yetkililerden yardım istiyorum. Hiç değilse ziyaretçiler çöplerini sağa sola atmaktansa çöp konteynırlarına atarlar. Şöyle biraz bakım yapılırsa belki daha da çok ziyaretçiyi buraya çekeriz. Tüm yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.













Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2015, 16:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472