banner488

‘Çine Toplulaştırma Projesi’ Masaya Yatırıldı

‘Çine Toplulaştırma Projesi’ Masaya Yatırıldı
banner496
Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Çine’de görev yapan mahalle muhtarlarıyla buluştu. Vali Koçak, toplantıda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla Geliştirme Projesi sorunlarını ele aldı.

Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak başkanlığında Çine Soner Usta’nın Yeri’nde gerçekleşen toplantıya, Çine Kaymakamı Özkan Demir, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Arazi Toplulaştırma ve Tarla Geliştirme Projesi’ni yürüten firmanın yetkilileri ve projeden sorumlu yetkililer, mahalle muhtarları katıldı.

“Çiftçi Yine Eker, Ürün Zarar İster”

Toplantının basına açık bölümünde Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Arazi Toplulaştırma ve Tarla Geliştirme Projesi hakkında muhtarların sorunları dinledi. Konuyla ilgili konuşmayı yapan Eskiçine Mahalle Muhtarı Erkan Uzun, “Geçen seneden beri toplulaştırmayla alakalı 18 mahallede kamulaştırma konusunda sıkıntılarımız büyük. Kamulaştırma konusunda sıkıntılarımız oluştu, boru hattı geçişi esnasında ve tarlaların ekilip ekilmemesi konusunda sıkıntılarımız var. Herkesin kendi yerine ekmesi bizim ve çiftçilerimiz için önemli. Yolgeçen bölgelerde de ürün zararının ödenmesi, genelde çiftçiler ve üreticiler açısından çok önemli. Bilmiyorum, prosedür neyi getirir neyi götürür. Çok kişide beklemekte şu anda, tarlaların ekilmesi gerekiyor, zaman geldi, kısıtlı bir zamanımız var. Nasıl aşarız bilemiyoruz. Yeni parseller belli askıya çıkıyor, askıda 45 günlük bir süreç içeriyor fakat yeni parsellere vatandaş ekmek istemiyor. Eski yerlerinde sulama düzenleri var, artezyeni var. Yeni parseller fizikken verilmiş sayılmıyor.  Yeni yerlerine geçtiğinde artezyenler ister istemez başkalarının tarlası içerisinde kalıyor, çiftçiler arasında bir sıkıntı oluşturacak. Bu yıl en azından herkes eski yerine eksin, ürün sonu ana mahsul alındıktan sonra bir ihtimal arpa, buğday ekilmesin gibi bir söylemde bulunabiliriz çiftçilerimize. Sezon sonu ana mahsulden sonra ekilip ekilemeyeceği dair belirli bir görüş bildirilmezse çiftçiler yine eker, tekrardan ürün zarar ister” ifade etti.

“Panik ve sıkıntı yok, hepsi çözülecek”

Toplulaştırmayla ilgili birçok çalışmalar yapıldığını belirten Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Aktaş, “Toplulaştırma ne manaya geldiğini, işin doğasında var. Geçmişte Aydın’da Yenipazar ve Koçarlı'da bir ve ikinci kısım olmak üzere toplulaştırma çalışmaları yapıldı. Aslında sosyal, psikolojik bir yönü de var bu işin. Yüzyıllardır ekilen kendilerine ait arazilerinin bir şekilde değişmesi, arazideki kargaşalık, başka başka kurumların işin içinde bulunması haklı olarak vatandaşlarımızı bir şüphe içine hapsetmekte. Ama panik yapacak bir şey yok, sıkıntı yok hepsi çözülecek konular” dedi.

“Toplulaştırma vatandaşın faydasına”

Çine’de çiftçilerimiz fiziki durumla, teorik durum arasındaki farktan dolayı bir mağduriyet yaşanıyor, bunun da zaman alacağını söyleyen Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, “Toplulaştırma vatandaşın faydası olsun diye yapılan bir iş. Dağılmış parsellerin tek parsel haline getirilmesi, ölçeğin büyütülmesi, altyapının daha güçlü hale getirilmesi, dolayısıyla ürün verim artışının, maliyet azalışının sağlanmasıyla çiftçilerimize fayda sağlanmasını amaçlamaktadır. Toplulaştırma yapılırken devlet ve çiftçi, çiftçi ve çiftçi arasında mağduriyet oluşturmanın arzu edilen bir şey değil. Bu iş iyi yönetilmezse, iletişim iyi sağlanmazsa, zamanın da sağlanmazsa mağduriyete sebep olabilir. Şimdi sizlerin sunumlarıyla ne sonuca varacağımıza bakalım” dedi.

“Üç Mahallede Yer Teslimi Aşamasına Gelindi”

Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Çine Toplulaştırma Kontrol Mühendisi Selim Kazmazoğlu, Çine Bölgesinde yapılan çalışmaları slayt gösterisi ile anlattı.  Kazmazoğlu, Arazi Toplulaştırma ve Tarla Geliştirme Projesi’nin 2014 yılında 12 milyon 200 bin lira bedelle ihalesinin yapıldığını, 2015 yılının Şubat ayında işe başlandığını söyledi.

Kazmazoğlu açıklamasında; “Geçin yıl yapılmış olan toprak etüt süreci uzun sürdü, projede bundan dolayı bir gecikme oluştu. 18 yerleşim biriminde toprak derecelendirme çalışmaları tamamlandı. DSİ’den almış olduğumuz sulama ve drenaj ile ilgili yol planlamasını hazırladık. Eskiçine, Umurköy, Kuruköy ve Yağcılar mahallelerinde blok planlama bakanlık tarafından onaylandı, parsel planlamalarına geçildi. Diğer kalan 14 yerleşim biriminde blok planlamaların da önümüzdeki günlerde bakanlıktan onaylanmasını bekliyoruz. Her yıl ödeneklere göre belli çalışmalar yapmak durumundayız. 4 Mahallede sahada drenaj ihtiyacı olan, yağmur sularının ve sulama sularını uzaklaştırmak için tali kanallarının yapım çalışmaları da devam etti. Yaşanan problemlerden bir tanesi DSİ’nin yapmış olduğu ana iletim hattı üzerinde, ana iletim hattının pozisyonu dağdan gelen su yataklarını kapatmış durumda. Bununla ilgili DSİ’nde görüştüğümüz de bunun üzerindeki sanat yapılarını bizim kurumumuz tarafından, kendilerinin yapmayacağını bize bildirdiler. Bizde bunu Bakanlıktan görüş alarak, Toplulaştırma Projesi kapsamında yapılmasına beraber karar verdik. Etraftaki dağlardan gelen yağış suları üzerinde sanat yapıları yapılması gerekti, 12 noktaya şu anda sanat yapısı yapıldı. Çalışmalar tekrar başladığında toplamda 55 tane sanat yapısı yapılarak ana boru hattı üzerinde su akışını engelleyen noktalarda geçiş imkanları sağlanmış olacak. DSİ tarafından yapılan ana iletim hattında, Çine ile Koçarlı ana iletim hattıyla ilgili zarar ziyan tespitleri kurumumuz tarafından yapılmakta. Buradaki zarar ziyan tespitleri yapılarak vatandaşlara ödenmesi yapılmaktadır. Bu güne kadar 129 dosya tespit edildi, ödemesi yapıldı. Halen daha şu anda Bakanlıkta ödenmesi bekleyen 47 dosyamız var. Burada 3 mahallemizde yer teslimi aşamasına geldik. Fakat geçin yıldan beri, bölgenin de şöyle bir özelliği var iki ürün en az alınıyor arazi malikleri tarafından, yer ye de üç ürüne çıkabiliyor. Toplulaştırma için açılmış yollardan kaynaklı vatandaşlara zarar ziyan ödenmiyor. DSİ ile projenin paralel gitmesinden kaynaklı bir sıkıntı var. Biz yetiştirmek zorundayız, DSİ’den önce planlama yapmak zorundayız. DSİ ile yaptığımız görüşmelerde çok uygun olmayan hatlarda revizyon talebimiz oldu, yaptık. Sıkıntımız yok ancak arkamızdan su vere vere gidebilsek projeyi hızlı bir şekilde yapmamız mümkün olacak. Sulama ana iletim hatları yapıldı ama su verecek olan hatlar şu an döşenmedi. Dolayısı ile yer değişimi yapıp da yeni yerleri teslim ettiğimiz anda sulama projesinden faydalanılamıyor, mecburen çiftçi kendi imkanları ile tekrar sulama yapmak zorunda kalacak. Şu an ana iletim hattı dışında bir çalışma yapılmadı” dedi.

Tarih Belli Değil

Devlet Su İşleri Yetkilisi Çine sulaması ile ilgili Toplulaştırma çalışmalarının Eylül ayında teslim edildiğini söyledi. Açıklamada; “Boru siparişleri sene sonuna denk geldiğinden dolayı yapılamadı. Eskiçine, Umurköy, Yağcılar ve Kuruköy için siparişler verildi ve çalışmaya başlanılacak. Sulamada ana hat çalışmaları devam ediyor. Sanat yapılarına geçmemiz lazım. Toplulaştırma ile ana hatta bile sıkıntılarımız var. Yüklenici firma son zamanlarda yaşadığı sıkıntılardan dolayı toplulaştırma çalışması bittikten sonra sipariş veriliyor. 400 kilometrelik hatlardan bahsediyoruz. Önümüz açılmadan bu işe girersek, boruların güneşte bekleme sürecinde deformasyona uğrama durumu var. Şuan oraya sulama verecek durumda değiliz. Gökbel Barajımızın tamamlanması lazım. Gökbel Barajı şu an yüzde 68 seviyesindeyiz. 2017 yılında bitmesi planlanıyordu firmanın maddi sıkıntıları ve kayyum atanmasından dolayı bu konu görüşülüyor” şeklinde konuştu.

“B Planınız Var mı?”

Her iki tarafı dinleyen Vali Koçak, projeden sorumlu yetkililere şunları sordu; “Bana hikâye anlatmayın. Kaç günde ne kadar aralıkta bir araya geliyorsunuz? Sabah akşam beraber misiniz? Programınız var mı? Koordinasyon programınız var mı? Bu işi nasıl senkronize bir şekilde yürütemiyorsunuz? Baştan, firma yetkilileri bunları siz planlamıyor musunuz? Herkes hangi işi, ne zaman, nerede, kiminle yapacak, hangi tarihte bitecek kararlaştırmıyor musunuz? Burada aksayan ne? Toplulaştırma çalışması bittikten sonra sipariş verilecek diye bir karar mı verdiniz, bu Allah’ın emri mi? B planınız var mı?” dedi. 











Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472