banner488

Semra Bolat, Üniversite Tercihleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi

Semra Bolat, Üniversite Tercihleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi
banner496
Üniversite tercihleri 26 Temmuz’da başlayacak. Üniversite adayları için zorlu geçen yılda YGS ve LYS gibi sınavları geride bıraktıktan sonra adaylar için sınavlardan sonraki en zorlu süreç olan üniversite tercihleri öncesi Özel Çine Büyük Uğur Temel Lisesi Rehberlik Öğretmeni Semra Bolat tercihler hakkında açıklamalarda bulundu ve merak edilen soruları yanıtladı.

Bolat, "Öğrencilerimiz çok zorlu bir süreçten geçtiler. Bu süreç boyunca çok çalışıp çok fedakârlıklar yaptılar umarım bu sürecin son aşamasını da hep birlikte en doğru şekilde tamamlayıp emeklerinin karşılığını almada onlara rehber olmaya devam edecek ve Uğur Okulları ailesi olarak yanlarında olacağız" ifadelerinde bulundu.

Tercih yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Tercih yaparken unutmayalım ki hayatta hiçbir şey ruh sağlığımız ve mutlu hissetmemizden mühim değildir. Bu nedenle tercih yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu hangi mesleği severek yapabileceğimizdir. Seçeceğimiz mesleğin karakterinize ne denli uyup uymadığını mutlaka kendinize sormalısınız. Seçeceğiniz mesleği faal olarak yapmakta olan birine danışabilir, hatta rica edip onun bir iş gününe şahit olabilirsiniz. Ne olursa olsun sevdiğiniz, sevebileceğiniz ve çalışırken kendinizi hem yenileyebileceğiniz ve geliştirebileceğiniz meslekler seçin. Aynı zamanda tercih edeceğiniz bölümün burs ve iş imkanlarını araştırmakta fayda var.

Puan mı? Başarı sırası mı? Dikkate alınmalıdır?

Puanlara göre tercih sıralaması yapmak geride kaldı diyebiliriz. Özellikle son yıllarda başarı sırası tercihlerimizi yönlendiren önemli unsurdur. YGS puan türü ile fakültelere tercihte bulunabilmek için ilgili puan türünde 180 puan almış olmanız gerekmektedir.140 puan barajını geçmiş olan adaylar ise ön lisans programları ile Açık Öğretim Fakültesi Lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Bu anlamda puanların öneminden bahsedebiliriz. Bundan sonraki aşamada ise geçmiş yılların başarı sıraları ve bu yılın başarı sıralarını karşılaştırarak hangi bölüm tercih potamızda yer alabilir belirleyebiliriz. Tercih listenizde en fazla 24 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan en çok istediğimiz bölümden başlayarak tercih listenizi şekillendirmelisiniz. Son 5 tercihinizde Türkiye başarı sıranızın en az %30 oranında altta olan ve yerleşmek istediğiniz bölümlere yer veriniz. Eğer başarı sıranız istediğiniz bölümün sıralamasını tutuyorsa en son sıraya bu bölümü yazmış olmanız sizin için bir dezavantaj olmayacaktır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri her yıl adayların tercihlerine göre oluşur. Taban puanlar sınavın zorluğu, aday sayısı gibi etkenlerle daha fazla değişkenlik gösterirken başarı sıraları, kontenjan artışlarına ve adayların gösterdiği sınav başarısına göre değişebilir. Örneğin 2015 yılında 7000’inci sıradan yerleşilebilen bir bölüme 2016 yılında 15.000'inci sıradan yerleşilebilir. Bu yılda başarı sıralarının değişkenlik gösterebileceğini unutmamalı ve başarı sırası aralığını geniş tutmalıyız.

Ölü Tercih Nedir?

Aslında ölü tercih diye bir şey yoktur. Tercih listemizdeki uyumsuzluk uzun zamandır böyle adlandırılmaktadır. Örnekle açıklarsak MF1 puan türünde sıralamamız 100.000 olsun 7'inci tercihimiz 150.000 olsun 8'inci tercihimiz ise 110.000 olsun, iki tercih arasındaki uyumsuzluğu fark edebiliriz.100.000 sıralaması olan bir öğrencinin 150.000 sıralaması olan bir bölüme yerleşme olasılığı 110.000'e göre daha kolaydır. Üst tercihe 150.000,  alt tercihe 110.000 sıralamalı olan yer yazılırsa doğal olarak 8'inci tercihimize gerek kalmamış olacaktır. Tercih Edeceğimiz Üniversitelerin Akademisyen Kadrolarına Dikkat Edilmeli mi? Elbette adaylar tercih edecekleri üniversite fakültelerinin ilgili bölümlerindeki akademisyenleri araştırabilirler. Ancak yalnızca isim veya unvan büyüklüğünün,  iyi bir eğitim almış kendini geliştirmiş öğrencide %100 etkili olacağını sanmıyorum. Dolayısı ile sadece kadroları dikkate alarak tercihte bulunmak çok doğru olmayabilir. Derslerine katılıp bize neler katacağını görmeden bu konuda yorumda bulunmak oldukça zordur.

Tercih Edeceğimiz Üniversitenin Akademisyen Kadrosu ve Bulunduğu Şehrin Sosyolojik Yapısı Ne Kadar Önemlidir?

Elbette adaylar tercih edecekleri üniversite fakültelerinin ilgili bölümlerindeki akademisyenleri araştırabilirler. Ancak yalnızca isim veya unvan büyüklüğünün,  iyi bir eğitim almış kendini geliştirmiş öğrencide %100 etkili olacağını sanmıyorum. Dolayısı ile sadece kadroları dikkate alarak tercihte bulunmak çok doğru olmayabilir. Derslerine katılıp bize neler katacağını görmeden bu konuda yorumda bulunmak oldukça zordur. Adaylar tercih listelerini oluştururken istedikleri ve sevdikleri bölüm olmasına, başarı sıralarına, son olarak şehrin sosyolojik yapısını dikkate almalıdırlar. Tercih edeceğimiz şehrin sosyo ekonomik yapısı bize öğrencilik hayatımız boyunca katacakları elbette önemlidir. Öğrenciliğin ilk yılları gittiğiniz her şehir sizin için yeni bir başlangıç demektir ve yaşadığınız şehri anlamlı kılan sizin kazanımlarınız, insanlar ve dostlarınız olacaktır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472