banner488

CHP'li Bülbül, Çineli Muhtarların Sorunlarını Dinledi

CHP'li Bülbül, Çineli Muhtarların Sorunlarını Dinledi
banner496

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, Çine Muhtarlar Derneğini ziyaret etti. Ziyarette muhtarların taş sorununu masaya yatırıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül Çine’de bir dizi ziyaretlerde bulundu. Vekil Bülbül’ün ilk ziyareti Çine Muhtarlar Derneği Başkanlığı oldu. Ziyarette Milletvekili Bülbüle, Çine Belediye Başkan Vekili Hasan Yörük, CHP İlçe Başkanı Tayfun Şahin, Gençlik Kolları Başkanı Tayfun Cesur, Kadın Kolları Başkanı Gülgün Ok, Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, Belediye Meclis Üyeleri ve partililer eşlek etti. Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Kapıkıran ve Mahalle Muhtarları CHP heyetini Dernek Binasında ağırladı. Sorunları dinleyen heyet muhtarlara açıklamalarda bulundu.Uzun zamandır bizleri ziyaret eden milletvekili olmadı diyen Muhtarlar, CHP heyetine ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

“Muhtarlık Demokrasinin başlangıç yeri”

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak ve Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere muhtarlık kanun tüzüğünü hazırladık ve meclise sunduk. Ancak AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Kanun teklifinde şunlar vardı; Muhtarların ekonomi ve sosyal haklarını düzenlenmesiyle ilgili, en azından asgari ücrete dayalı bir maaş verilmesi gerektiğini belirtmiştik. Bulundukları yerlerde binalarının olması, belediye meclis toplantılarına katılma haklarını olması, kendi bölgelerinde yapılacak kararlarda ise oy kullanma hakkının olması. Muhtarların yerel yönetimi doğrudan doğruya katılımın sağlanması ve bütçesinin olması çok önemliydi. Yeni bir düzenleme yapmaya başlamışlar, onun peşini bırakmayacağım. Siz artık eskisi gibi bilgisayardan nüfus kayıtlarını tam giremiyorsunuz. Vatandaş hakkındaki bilgiler edinemiyorsunuz. Ne oldu da böyle oldu. Muhtarlar neden engelleniyor? Zannettiğim kadarıyla seçimle ilgili bir olay. Buda seçim hilelerinin biri olabilir. Muhtara güveneceksin, bu kadar sorumluluk veriyorsun ama gereken katkıyı sunmuyorsun. Maaşlar konusunda ısrarlarımızı sürdürdük en sonunda torba yasasına eklendi. Hiç merak etmeyin Eylül’de seçim var. Baskın seçime hazırlanıyorlar. Biz her zaman hazırız. Millet İttifakı olarak muhtarların özlük hakları yasa teklifimizi meclisten geçireceğiz. Sizlerin gerekli ekonomik ve sosyal haklara donatacağız. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu muhtarlar konusunda hiç taviz vermiyor. Muhtarlarımızın bir dileği bir isteği var mı? Siz bize söyleyin biz Genel Başkanımıza iletelim, eksik kalan yanlarımız varsa bunları tamamlayalım” dedi.

“Bunların dini imanı yandaşlarına para kazandırmak”

Büyükşehir yasasıyla ilgili muhtarların sorusuna cevap veren Milletvekili Bülbül, “Köyler bizim Osmanlı’dan beri Türk Devlet geleneğinden beri tüzel kişiliği olan en küçük birimlerdir. Bunlar mahalle haline gelmesin. Bu köyleri bitirmeyin. Arazileri var, meraları var, yapmayın dedik. Anayasa mahkemesi reddetti bizim davayı. Bunların amaçları Büyükşehirleri alacaklarını zannediyorlardı, kaybettiler. İktidara geldiğimiz zaman Büyükşehir Belediye kanununu mutlaka değiştireceğiz. Köy tüzel kişilikleri, belde belediye başkanlıkları düzeltilecek. Köyler boşalıyor birçok nedenden dolayı. Bir örnek vereceğim; Ormanlık vasfını yitirmiş alanların kiralanması meselesi ile ilgili, önceden bu yerlerin kiralanması, muhtara haber verilirdi. Muhtar köylülere duyururdu, projeler yapılırdı ve orman idaresi tarafından verilirdi. Geçen sene ne oldu? Ormanlık vasfını yitiren yerleri, muhtarlar haber vermeden, orman idaresinde kendi adamlarına projelerini almışlar, kura çekilmeden Aydın’ın dışındaki birçok kendi yandaşlarına vermişler. Bundan haberimiz olunca çoğu yerde ve Aydın’da iptal ettirdik. O köyde yaşayan vatandaşlar alsın, kiralasın, ekmeklerini orada kazanıyorlar. Bunların dini imanı yandaşlarına para kazandırmak. Muhtarlar işlerine gelince muhtarlar, işlerine gelmeyince en önemli şeyde bile muhtarlara haber vermiyorlar. “

“YİKOB’tan taş isteyeceksiniz, vermek zorunda”

Yikob’tan gelen taşlarla ilgili İlçe Başkanı Tayfun Şahin, “Büyükşehir yasası çıkarıldı mı? Yikob nedir? Büyükşehirlerde görev ve yetki ayrımları yeniden düzenlenmiş, halkın ortak gereksinimlerini karşılamada belediyelerin yetkisi artmış, il özel idareleri kapatılmış, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB'lar) kurulmuştur. Yerel yönetimlere 2014 yılında gelen para diyelim 10 liraydı, 2022’de gelen para 20 lira. Verseler ya 300 lira. Büyükşehir yasası değişmeli” dedi.

Yikob taş vermek zorunda diyen Bülbül, “İller Bankası var. Ne yapıyor belediyelere katkısını ödemiyor. CHP ve Millet İttifakı belediyelerin dışındakilere, yüzde 99, 4’ ünü AK Partili belediyelere veriyor. Yikob meselesi, gelen yardımlar, hibeler gibi birçok şey yine AK Partili belediyelere yüzdü 99 olarak veriliyor. Yikob’tan isteyeceksiniz arkadaşlar hiç çekinmeyin. Hakkınız sizin. Onlar hangi siyasi parti olursa olsun taş vermek zorundalar. Burada yapmış oluğumuz görüşmeleri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na anlatacağım. Sizlerin sorunlarını aktaracağım. Çözüme odaklı Başkanımız sorunlarınızı çözecektir. Buranın bir KİT Komisyon Başkanı ve Milletvekili var Mustafa Savaş. Hiç toplantı yapmıyor musunuz? Ben CHP Milletvekili Aydınlı Yörük çocuğuyum. Bakın bizler gelip sizleri dinliyoruz. Siz Milletvekili Savaş’a ‘buraya cezaevi göndereceğinize Yikob’tan taş gönderin’ demiyor musunuz? ” şeklinde konuştu.

“Taş döşeyecek ekibi bulun, parasını belediye ödesin”

Mahallelerdeki taş sorunu ile ilgili açıklamada bulunan Çine Belediye Vekili Başkan Hasan Yörük, “Mahallelerimizdeki taş isteklerini bir sisteme oturtmaya çalışıyoruz. Bu sistemde grup grup, kapanın elinde kalmayacak. Bütün muhtarlar bunu bilsin. Biz Başkanımız Özlem Çerçioğlu’yla konuştuk. Gelen taş miktarı gruplar halinde herkese sırayla gelecek. Şu ana kadar yaklaşık 150 kamyon taş geldi. Muhtarlarımız biliyor liste halinde geliyor taşlar. Kaç kilometre yola ne kadar taş gidecekse ölçülerek gönderiliyor. Gelip de ‘şu mahalleme 10 kamyon taş lazım’ demekle olmuyor, böyle bir şey yok. Ana yollar belli olacak. Biz bu taşları bedava almıyoruz. Hem Çine’de, hem de Büyükşehirde üretiyoruz. 70 yıllık Özel İdarede bir tek metrekare taş döşetmeyen o gün için köyler, bugün 8 yılın hesabını soruyorsunuz. Sormayacaksınız. Biz 8 yılda bu aşamaya geldik. Taş döşeyerek, insanları kırıp dökmeden. Büyükşehir Belediye Meclis üyeliğimde İmar Komisyonunda hala görevdeyim. Tüm gücümle bütün muhtarları ve mahalle sakinlerini hiç üzmeden birer birer isteklerini yerine getirmek bir sistem oluşturduk. Örneğim Umurköy, Kargı, Camızağlı ve Kabataş Mahalleleri gurup dediğimiz olay bu. Muhtarlarımız gelip ana yolların yapılmayanlar metrekaresini belirleyerek o mahalleye taş döşeme sistemine alacağız. Bütün muhtarlar taştan başka bir şey söylemiyor. Merkezde doğalgaz döşemeleri, ardından internet hat döşemeleri yapıldı. 2019 yılından beri 150 bin metrekare taş döşenmiştir. Yeterli mi tabi ki değil. İhtiyaçlar zamanla karşılanacaktır. Yikob’a gelelim. Yaptıralım mı yaptırmayalım diye düşünen arkadaşlar var. Hiç bizim için sakıncası yok. Önemli olan o mahalledeki vatandaşın rahat etmesi. Yikob ne Devlet. Yikob yapacaksa tabela bile asabilirsiniz, hiç problem değil. Hepimiz yerel seçime gireceğiz. Bütün mahalle muhtarları bu konuda akın edecek. Biz yapabildiğimiz kadar hızlı bir şekilde yapmaya çalışacağız. Bütün muhtarlarıma söylüyorum taş döşeyecek ekibi bulun taşı daha önce gönderelim. Ekibin parasını da belediye ödeyecek. 24 saat telefonumuz açık. Saat kaç olursa olsun arayın” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472