banner488

Akbabalar ile kıtalara yolculuk

Nesli tehlikede olan küçük akbabalardan 3'üne verici takan KuzeyDoğa Derneği, bu kuşların nasıl uçtuğunu gün gün takip ediyor, uydu sayesinde sanki onlarla birlikte seyahat ediyor.

Akbabalar ile kıtalara yolculuk
banner496

ABD'de Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ve ekibi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, dünya genelinde nesli neredeyse tükenme aşamasında olan küçük akbabaları yakın takibe aldı. Şekercioğlu'nun başkanı olduğu KuzeyDoğa Derneği, bu kuşların Türkiye'den komşu ülkelere ve hatta Afrika'ya doğru nasıl uçtuğunu gün gün takip ediyor, uydu sayesinde sanki onlarla birlikte seyahat ediyor.

Şekercioğlu, leşle beslenen küçük akbabaların, sığırlara ve ineklere verilen ilaçlar, köpeklerin insanlarca zehirlenmesi, doğadaki leşlerin azalması ve gerek Türkiye gerek dünyada insanların sırf zevk için akbaba avlaması gibi nedenlerle dünya genelinde iyice azaldığını söyledi.

Bu açıdan, Türkiye'de uzun mesafeli göç eden tek akbaba türü olan küçük akbabaların güzergahı, yaşam, üreme Pulibet ve beslenme mekanlarını bilmenin çok önemli olduğunu dile getiren Şekercioğlu, aylar süren çalışma sonucunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Iğdır Şube Müdürlüğü'nün de yardımıyla 3 küçük akbaba yakalayıp, üzerlerine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın verdiği uydu vericilerini taktıklarını kaydetti. Şekercioğlu, ''Bu sayede, soyu tükenmekte olan bu akbabalara dair bilgi edinip, ona göre düzenlemeler yapabileceğiz. Bu proje, Türkiye'de bir ilk ve doğa koruma ve yaban hayatı araştırması için çok önemli'' dedi.

Akbabalara daha çok ''lokanta''

Öte yandan, KuzeyDoğa Derneği olarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'yle birlikte Türkiye'nin ilk ''akbaba lokantası'' denilen hayvanların leşleri veya kasap atıklarının bırakıldığı mekanı, 2009 yılında Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde açtıklarını hatırlatan Şekercioğlu, ''Bu lokantalar ekoturizme de yararlı. Dünyanın çeşitli yerlerindeki akbaba lokantalarına birçok yaban ve doğa hayatı fotoğrafçısı geliyor. Şu an Türkiye'de iki ayrı akbaba lokantası da planlama aşamasında. Bizim ümidimiz akbaba lokantalarının Iğdır'dan Türkiye'nin geri kalanına yayılması'' diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2012, 17:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472