banner488

55 Yıldır nalbantlık yapıyor

Karpuzlu Cumalar Köyü’nde 55 yıldır nalbantlık yapan 71 yaşındaki Hüseyin Karabulut, baba mesleğini yaşatmak için mücadele veriyor.

55 Yıldır nalbantlık yapıyor
banner496

Halen 71 yaşında olmasına rağmen gençlere taş çıkartırcasına özel hazırlanmış saclardan, makasla keserek şekillendirdiği ve nala dönüşecek demiri işliğinde süratle döverek işleyen nalbant ustası Hüseyin Karabulut, mesleğine tutku ve aşkla bağlı.

Köydeki dükkânında zanaatını sürdürmeye çalışan Karabulut, ailesinin geçimini yıllardır bu meslekle sürdürdüğünü belirtti

Dedesinin de nalbant ustası olduğunu belirten Karabulut, “Çocukluğumuzdan beri sürekli bu işle uğraştık. Halen oğlum Ali Karabulut ile kardeşi de bu mesleği sürdürüyor. Nalbantlık mesleği artık tarihe karışmak üzere fakat biz yılın 12 Ayı’nda da çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çocukluk döneminde köyde birçok nalbant olduğunu artık bu işi kendisi ve oğulları dışında yapanın kalmadığını belirten nalbant ustası Karabulut, “Bu mesleği yapan neslin son insanları olarak bu işi sürdürmeye ve yaşatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Zeytin sezonunda işlerinin daha yoğun olduğunu ve evinin hemen altında bulunan dükkânda yılın 12 ayında da çalışıldığını önemle belirten Karabulut, “3 tane Goldenbahis amcam ve ağabeyim de nalbanttı. Halen iki oğlum da aynı mesleği yapıyor. Hacca gittikten sonra elimi ayağımı çekeyim dedim ama yapamadım. Oğullarım nal işlerlerken çıkan ses, beni halen ilk günkü şevk ve heyecanla işe yöneltiyor.” dedi. 

Bir atın nallanmasının 40 Tl olduğunu belirten Hüseyin Karabulut, eşeklerin nallanmasının ise 20 Tl olduğunu ifade etti.

Özellikle ulaşımı zor olan zeytinlik ve arazilere varmada kullanılan at, eşek ve katır gibi yük hayvanlarının nallanmasının çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Karabulut, “Yük hayvanları nallanmazsa tırnağı kırılır. Tırnağı kırılan hayvan iş göremez. Yük hayvanları ile iş gören insanlarımız kendileri ayakkabısız gezer belki ama hayvanını nalsız bırakmaz.” dedi.

Mesleğini halen sürdüren 71 yaşındaki Hüseyin Karabulut, mesleğine halen tutku ile bağlı olduğunu belirttikten sonra ‘Yaş yetmiş iş bitmemiş’ esprisinde de bulunarak, “Allah elden ayaktan kesmedikçe bu mesleği sürdürmeye ve yaşatmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.(Murat TAN)

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2014, 22:02

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
gulser alapinar
gulser alapinar - 10 yıl Önce

Helal olsun kardeşime bu mesleyi hala devam ettirdigi için biz çocukken çok vardi şimdi yoktur zannediyordum var olmasina sevindim sen çok yaşa kardeşim

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472