banner480

“Yeter Artık!..”

CHP Çine Kadın Kolları Başkanı Şengül Pak, “Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

“Yeter Artık!..”
banner269
CHP Genel Merkezi’nin talimatıyla 25 Kasım’da eş zamanlı olarak tüm yurt genelinde, “Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü”  sebebiyle düzenlenen ortak basın açıklaması Çine’de de kamuoyu ile paylaşıldı.

CHP Çine Kadın Kolları Başkanı Şengül Pak, İlçe Parti binasında düzenlediği basın açıklamasında kadına yönelik şiddetin ülkemizde her geçen gün arttığına dikkat çekerek önemli konulara değindi.  

Türkiye’deki genel ve ayrımcı yargı pasifliğinin aile içi şiddeti besleyen bir ortam yarattığını belirten Pak, “Gittikçe artan kadına yönelik ve aile içi şiddetin muhafazakârlaşma ve feodal yapının yanı sıra 11 yıllık otoriter devlet anlayışının bir sonucudur.” dedi.

Açıklamasında, “Devletten koruma talebiyle polise veya savcılığa başvuran kadınların yüzde 73’ü, sığınma evlerinde olan kadınların ise yüzde 27’si cinayete kurban gitmiştir.” cümleleriyle  konunun önemine dikkat çeken Pak,  “Öldürülen kadın sayısı 2012 yılında 165 iken 2013’ün 10 ayında bu sayı 168’e çıktı. Türkiye de evli kadın nüfusunun yüzde 39’u fiziksel şiddete, yüzde 15’i cinsel şiddete, yüzde 44’ü de duygusal istismara maruz kalmaktadır. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan çoğu korku, baskı gibi gerçeklerle şikâyetçi dahi olmuyor. Öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürülmüştür. “ dedi.

Devlet korumasının dahi yetersiz kaldığını vurgulayarak rakamların ortada olduğunu, mevcut suç verilerinin kadınlara yönelik şiddete sıfır tolerans gösterildiği söylemlerini yalanlamaya yettiğini vurgulayan Pak, “Kadınlar, kadın oldukları için şiddetin her türlüsüne maruz kalıyorlar. Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiği, ekonomik faaliyetlerin yasal ve geleneksel Bahis Siteleri birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamında bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı koşullarda, şiddetin ilk hedefi de doğal olarak. Biz kadınlarız” dedi.

Ülkemizde okuma- yazma bilmeyenlerin yüzde 83’ünü kadınlar oluştururken, kız çocuklarının okuldan uzaklaştırılmasına yönelik düzenlemeler yapıldığına da değinen Pak,  “Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 29 iken, ekonomi ve fırsat eşitliğinde 136 ülke arasında 127. sıradayız. Kadınlar kayıt dışı olarak istihdam edilmek istenmekte ve sigortasız, güvencesiz işlerde çalıştırılmaktadır. Türkiye’de kadınlar ortalama olarak erkeklerden yüzde 20 oranında az ücret almaktadır ve çalışan kadınların yaklaşık yüzde ellisi mobbing mağdurudur. AİHM verdiği bir kararda; kadına yönelik şiddet meselesine kendilerinin müdahale edemeyeceği bir aile meselesi olarak bakan polisler ve aile içi şiddet faillerine caydırıcı cezalar vermeyen mahkemeler sebebiyle ciddi sorunlar yaşandığını, tüm bunların da Türkiye’de ki genel ve ayrımcı yargı pasifliğinin aile içi şiddeti besleyen bir ortam yarattığını belirtmiştir.” şeklinde konuştu.

Gittikçe artan kadına yönelik ve aile içi şiddetin muhafazakârlaşma ve feodal yapının yanı sıra 11 yıllık otoriter devlet anlayışının bir sonucu olduğuna bağlayan Pak, “Günümüzde ‘kutsal aile’ tezi tamamen çökmüştür. Kız ve erkeklerin aynı evlerde yaşadıklarında denetim altına alınmak istenmeleri, çocuk gelinlerin gittikçe sayılarının artması, baskıcı iktidarın ve ideolojilerin ortak yanıdır. Bireylerin bedenleri ve hayatları üzerine en yüksek düzeyde denetim kurarak rejimi inşa etmeye çalışan bu düzeni reddediyoruz.” dedi.

 “Ülkemizde %97’si şiddet gören biz kadınlar, toplumsal cinsiyetin erkeği otorite iktidar sahibi olmaya zorladığı ’namus’ gerekçe edilerek yakını olan kadını öldürmesinin emredildiği bu topraklarda, şiddete karşı mücadelenin sadece kadınların değil erkeklerin de sorumluluğu olduğuna inanıyoruz.” diyen Pak, “Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi bir kamu politikası olarak benimsiyor ve sosyal politikalarımızı bu doğrultuda ele alıyoruz” dedi.

 Açıklamasında, “Belleğimizi diri tutmak ve bize dayatılan bunca şeyin altında ezilmemek için “Böyle gelmiş böyle gider” diyenlere karşı  “Yeter Artık” diyen kadınların yaşamlarını kendi yaşamlarına kattıklarını vurgulayan Pak, ”Bizler, kadına yönelik şiddete karşı verdiğimiz mücadelede sevgiyi örgütleme amacıyla “ KELEBEKLER ÖZGÜRDÜR!” diyoruz.” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2013, 15:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
teoman demiroğlu
teoman demiroğlu - 10 yıl Önce

Nasıl başardıysanız bunuda ak partiye bağladınız ya kelimeler kifayetsiz kalmış...o zaman sizlerede bi çift laf : yeter artık yeter siyasetin s sinden anlamayanlar ordusu

SIRADAKİ HABER

banner472