banner488

“Eskiden su akar, Türk bakardı!..”

Çine Adnan Menderes Barajı Hidroelektrik Santrali(HES), yapım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

“Eskiden su akar, Türk bakardı!..”
banner496

2014 yılı itibariyle tam kapasiteli olarak üretime geçmeye başlayacak olan Çine Adnan Menderes Barajı Hidroelektrik Santrali, yıllık 118.000.000 kilowatt saat(kWh) hidroelektrik enerji üretilmesini sağlayacak.

Ak Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Ak Parti Çine İlçe Başkanı Erkan Özkaya, Ak Parti Çine Belediye Başkan Aday Adayı Celalettin Kocamaz, Ak Parti Çine Belediye Meclis Üyesi  Aday Adayı Muhammet Doğan, Ak Parti Çine Belediye Meclis Üyesi Aday Adayı Celal Üpbül ve beraberindeki partililer, Çine Adnan Menderes Barajı Hidroelektrik Santrali’ni ziyaret ederek, yapım çalışmalarını yerinde gözlemlediler.

TEMSAN tarafından yapım çalışmaları halen devam etmekte olan şantiyeyi gezerek yetkililerden bilgi alan Milletvekili Kılınç, “Eskiden su akar, Türk bakardı. Şimdi bakmıyoruz, HES konusunda iktidarımız eskiye nazaran 100 kat artış gerçekleştirmiştir.” dedi.

Milletvekili Kılınç’ı bilgilendiren TEMSAN Şantiye Şefi Şehmuz Deveci, “Çine Hidroelektrik Santrali 23 megawatt ve iki tribünden oluşuyor. Devlet Su İşleri tarafından 2001 yılında TEMSAN Genel Müdürlüğü’ne verildi. Santralin inşaat kısmını ÖZKAR A.Ş. yaptı. Barajın esas amacı, Aydın ve Muğla Ovası’ndaki taşkınlardan korunmak. Daha sonradan enerji  de düşünüldüğü için 2001 yılında ihalesi yapılarak TEMSAN Genel Müdürlüğü’ne verildi.” dedi.

“Yıllık 118 milyon kWh enerji üretilecek”

2014 itibariye tam kapasiteli olarak üretime geçmeye başlayacak olan Çine Adnan Menderes Barajı Hidroelektrik Santrali’nin, yıllık 118.000.000 kilowatt saat hidroelektrik enerji üretilmesini sağlayacağını belirten Şantiye Şefi Deveci, “Yıllık Liderbahis üretilecek olan 118 milyon kWh(kilowatt saat) hidroelektrik enerjinin ekonomimize de büyük katkısı olacak.” şeklinde konuştu.

HES’ler olarak Türkiye’nin ileride olmadığına da dikkat çeken Deveci, Fransa’da akarsuların yüzde 98’inden istifa edildiğini vurgulayarak, “Türkiye’de ise bu oran Ak Parti gelmeden önce 2002 yılından önce %22, son 10 yıldan bu yana da %38’elere çıkmış durumdadır.” dedi.

154 Kv ve 31.5. Kv Şalt olmak üzere iki hat üzerinden hem orta hem yüksek gerilim hidroelektrik enerjisinin üretileceği ve montaj çalışmalarının Kasım sonu itibariyle %85 tamamlanacağını da belirten Şantiye Şefi Deveci, “Yapım çalışmalarında son aşamaya geliniyor.” ifadelerini kullandı.

 “Eskiden su akar, Türk bakardı!..”

Enerjide %60 dışa bağımlı olduğumuzu ve yıllık enerji ithalatının milyarlarca Amerikan dolarını bulduğunu belirten Milletvekili Kılınç, “Kendi içimizdeki enerjiyi harekete geçirmemiz gerekiyor. Enerjinin Türkiye’de kendi öz kaynaklarımızdan üretilmesi çok önemli. Mesela korkunç bir doğalgaz ithalatımız var. Mevcut elektriğin %40’ı doğalgazdan üretiliyor. Çabalarımızın hepsi,  enerji açığımızı kendi kendimize karşılamamızın bir gereğidir. Eskiden su akar, Türk bakardı. Şimdi bakmıyoruz. HES santrallerimizi iktidarımız, eskiye nazaran 100 kat arttırmıştır. Bu boyut çok önemli. Biz yenilenebilir ve jeotermal enerji ile konusunda yasal düzenlemeler yaptık.“ ifadelerini kullandı.

Öte yandan inşaatında zaman zaman 1000’den fazla kişinin çalıştığı Çine HES’de tamamlandıktan sonra toplamda 32 kişi istihdam edilecek. (Murat TAN)


Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2013, 04:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472