banner488

Çine Belediyesi yasa ve kanunlara aykırı davranıyor

AK Parti Çine Belediye Meclis Üyesi Veysel Tetik'in parti binasında basın açıklaması yaptı

Çine Belediyesi yasa ve kanunlara aykırı davranıyor
banner269

AK Parti Çine Belediye Meclis Üyesi Veysel Tetik'in parti binasında yapmış olduğu basın açıklamasına, AK Parti Çine İlçe Teşkilatı Başkanı Mehmet Tosun ve bazı partililer katıldı. Çine Belediyesinin yasa ve kanunlara aykırı olarak fazladan pazarcı esnafından para alındığına dikkat çekti.

Veysel Tetik açıklamasında şunları söyledi, “Çine Belediyesi tarafından geçen yıl Kapalı Redwin Pazar yeri açılarak hizmet vermeye başlamıştır. Daha önce aynı yerde Perşembe günleri tezgâh açarak ürünlerini pazarlayan hemşerilerimizden Çine Belediyesi tarafından 5’er bin TL yer bedeli tahsil edilmiştir.

Yakın bir zamanda da haricen öğrendiğimize göre pazaryerinde Perşembe günleri tezgah açan ve yaklaşık 5 m² yer kullanan Pazarcı esnafından 3 bin TL yer tahsis bedeli istenmiştir.

Gerek daha önce alınan 5 bin TL gerekse yakın zamanda talep edilen 3 bin TL tahsis ücreti talebi yasal değildir. Belediye’nin pazaryerinde haftada sadece bir gün tezgah açan esnaftan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 52/1. Maddesine göre aynı Kanun’un 56/1. Maddesine göre belirlenen işgaliye harcı alma hakkı vardır. Bu işgaliye harcını belirleme yetkisi Belediye Meclislerine değil Bakanlar Kurulu’na aittir. 10.02.2014 tarihli 2014/5896 sayılı bakanlar Kurulu Kararnamesi ekindeki tarifeye göre 2. Gruba dahil olan Çine Belediyesi için m² bazında 0,50 TL (Elli kuruş) işgaliye harcı belirlenmiştir. Bu hesaba göre 5 m² yer kullanan pazarcı esnafından bir gün için 2,5 TL işgaliye harcı alınabilecektir. Bu rakam 52 hafta ile çarpıldığında yıllık 130 TL işgaliye harcına tekabül etmektedir. Bu insanlardan her gün için işgaliye harcı talep etseniz bile bu rakam 912 TL yapmaktadır. Kaldı ki işgaliye yerin kullanıldığı gün sayısı kadar talep edilebilecektir.

1580 sayılı Belediye Kanunun 15. Maddesine göre Pazar yeri kurmak Belediyenin genel ve zorunlu görevleri arasında sayılmıştır. 2464 sayılı Kanun’un 97. Maddesine göre kanunda harç ve katılma payı konusu olmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak yapacakları her türlü hizmet için örneğin düğün salonu ve benzeri gibi hizmetler için Belediye Meclislerinin ücret tarifesi düzenleyebilecekleri düzenlenmiştir. Pazar yeri kurmak Belediyelerin genel ve zorunlu görevleri arasında sayıldığından pazarcıların pazar yerini işgalleri halinde sadece işgal harcı ile yükümlü oldukları aşikardır. Danıştay’ın bu hususta onlarca emsal kararı mevcuttur. Kaldı ki pazarcı esnafından tahsis ücreti alınsa bile pazar yerleri hakkındaki yönetmeliğin 15. Maddesinin 2. Fıkrasına göre alınacak tahsis ücretinin 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanun’unda yer alan tarifedeki en alt orandan hesaplanacağı belirtilmiştir.

Çine belediyesi bu yanlışından en kısa sürede dönmeli ve pazarcı esnafımızın mağduriyeti giderilmelidir. Pazarcı esnafına bu kadar yüklenilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bu konuda Belediye Başkanımız Sayın Enver Salih Dinçer’den bir açıklama bekliyoruz” diye sözlerini bitirdi.


Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 17:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472