banner480

CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci; ” Türkiye Cumhuriyetinde Başkanlık Sistemi yürümez”

CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci; ” Türkiye Cumhuriyetinde Başkanlık Sistemi yürümez”
banner269
 Cumhuriyet Halk Partisi Aydın İl Başkanı Bayram İnci gündemde olan başkanlık sistemini parti olarak onaylamadıklarını, parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi.

Parlamenter sistemin devamından yana olduklarını söyleyen İnci “Biz başkanlık sistemini kesinlikle onaylamıyoruz. Parlamenter sistemden yanayız. Bu ülkede Başbakan görevini iyi yapıp Cumhurbaşkanı da anayasal çerçevede görevini yaparsa parlamenter sistem gayet güzel işler. Şimdi fiili başkanlık gibi bir durum var. Şuan Yasama, yürütme, yargı ve medya tek elde toplanmış durumda. Cumhurbaşkanı’nın söylediği dışında yapılan bir icraat yok. Bu durumu anayasa değişikliğiyle daha da güçlendirmeye çalışıyorlar. Bu ülke buna hazır değildir. Bu ülkeyi bölünmeye götürür. Ülkeyi faşist bir yönetime götürür. Kesinlikle biz buna karşıyız. Hiçbir parlamenter sistemde ve demokraside yasama, yürütme, yargı ve medya tek elde toplanmaz. Toplanırsa bunun adı demokrasi olmaz.

Parlamenter sistemin önünü kapatan şu anki fiili hükümettir. Siz yargıyı kendi güdümünüz altına alırsanız, yolsuzlukla ilgili dava açan yargıcı görevinden alırsanız,  HSYK’nın yapısını değiştirip Adalet Bakanını başkan yaparsanız tek elinize almış olursunuz. Demokrasilerde yöneticilerin hesap verme durumu olur. Topluma hesap veririsiniz.  Siz topluma hesap vermezseniz, parlamenter sistemi yok edersiniz. Zaten AKP’nin görevi parlamenter sistemi yok etmek” dedi.

Başkanlık Gelirse Ülke Kaosa Sürüklenir

Başkanlığa sistem olarak karşı olduklarını ve bunun kişilerle bağlantılı olmadığını ifade eden Başkan İnci  “Kişisel bir şey değil bu.Biz sistem olarak karşıyız. Türkiye Cumhuriyetinde Başkanlık Sistemi yürümez. Bu sistem ülkeyi bölünmeye götürür. Bu toplumun dokusu buna uygun değil. Katılımcı, çoğulcu demokrasinin yaygınlaştırılması gerekir. Siz muhalefet üzerinde baskı kurarsanız parlamenter sistem nasıl işleyecek.

Parlamenter Sistemde Cumhurbaşkanı’nın görevi bellidir. Herkesin Cumhurbaşkanı’dır. Tarafsız olmak zorundadır. Günümüze kadar bir sürü Cumhurbaşkanı gelip geçti. Bunların hiçbirisi geçmişte tartıştıkları siyasi rakiplerine söz söylemişlerdir. Şimdi muhalefeti yok sayıyor.

Bu durumda niyet önemlidir. Niyet parlamenter sistemi çalıştırmaksa bunu çalıştırırsınız. Başkanlık sistemi gelirse ülke kaosa sürüklenir. Tek adamcılığa gidilirse orada demokrasi olmaz. Başkanın kafasındaki ideoloji neyse topluma bunun yansıması olur. Demokrasiyi araç olarak gören bir zihniyetten demokrasi beklemek abes olur. Parlamenter sistem birçok ülkede gayet güzel işliyor” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472