banner488

Aydın'da,25. Dönem Seçim sonuçları

2015 Genel Seçim Sonuçlarına göre Türkiye Büyük Millet Meclisine CHP 4, AK PARTİ 2, MHP 1 Milletvekili gönderiyor.

Aydın'da,25. Dönem Seçim sonuçları
banner496

Aydın, 2015 Genel Seçim Sonuçlarına göre Türkiye Büyük Millet Meclisine CHP 4, AK Parti 2, MHP 1 Milletvekili gönderiyor.

2011 seçimlerine kıyasla AK Parti, bir milletvekiliyle güç kaybederken, CHP üç olan milletvekili sayısını eklediği bir milletvekiliyle 25'inci dönemde Aydın’dan birinci parti çıktı. Yerel seçimlerde Büyükşehir statüsüne geçen Aydın'da, yüzde 43'lük oranla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen "Topuklu Efe" lakaplı CHP'li Özlem Çerçioğlu, yaptığı sosyal belediyecilikle partisini güçlendirerek milletvekili sayısının üçten dörde çıkmasında büyük pay sahibi oldu.

AK Parti'nin üç olan milletvekili sayısı ikiye düştü. Seçim çalışmalarının başından beri istenen adayların istenen sırayı gelmemesi AKP içinde kırılmalara sebep olduğu gözlendi. Bunu da 7 Haziran sandıklardan çıkan sonuçla seçmen belli etti kırgınlığını. Genel Merkez adaylar bunlar olacak yerine bölgedeki seçmene kulak verilseydi belki de 2 vekil değil 4 vekil çıkarma şansı olacaktı AKP’nin.  

MHP'nin ise bir olan vekil sayısında değişiklik yaşanmadı. Teşkilatlar ve adaylar ellerinden geleni fazlasıyla yapmaya çalıştı. Ama aynı durum burada da gün yüzüne 7 Haziran sandıktan çıkan MHP oylarla adayların yanlış sıralamaları sonucunda mevcut tek vekille yetinmek durumunda kaldı.

25'inci dönemde Aydınlılar CHP'den: mevcut milletvekili Av. Bülent Tezcan, mevcut milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Müteahhit Hüseyin Yıldız ve Av. Fatih Atay'ı, AK Parti: Elektrik Mühendisi Mehmet Sadık Atay ve Av. Abdurrahman Öz'ü, MHP'de ise: mevcut milletvekili işadamı Ali Uzunırmak'ı meclise gönderdi.

25. Dönem Aydın Milletvekillerinin kısa özgeçmişlerini;

Av. Bülent Tezcan: 18 Mayıs 1965'te Samsun Havza'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. 1990 yılından itibaren serbest avukat olarak çalıştı. TBMM 24. dönem Aydın milletvekilliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır. 2012 yılı itibariyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin hukuk ve seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısıdır. Tezcan, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar: 2 Mart 1960'ta İzmir Buca'da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesinde ortopedi ve travmatoloji uzmanlığını aldı. GATA Tıp Fakültesinde 1995 yılında doçent oldu. Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Başhekim olarak görev yaptı. 2000 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesine profesör olarak atandı ve Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimliğine getirildi. 2004-2011 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü görevini üstlendi. Uluslararası Üniversiteler Birliğinin 2008 yılı Yönetim Kuruluna ilk ve tek Türk rektör olarak seçildi. 2010 yılında Azerbaycan Odlar Yurdu Üniversitesinden "Fahri Doktora" payesi aldı. Yurt içi ve dışında yayınlanmış 200 kadar makale ve bildirisi ile 7 kitabı bulunmaktadır. TBMM 24. dönem Aydın milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu üyesi oldu. Baydar, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Müteahhit Hüseyin Yıldız: 1967 doğumlu ve Didim'de ikamet etmektedir. Siyasi hayatına 1985 yılında SHP Gençlik kollarında başladı. 1994 yılında SHP ile CHP'nin birleşmesinden sonra CHP'de siyasi hayatını sürdürdü. Yıldız evli bir çocuk babasıdır.

Av. Fatih Atay: 11 Şubat 1957'de Aydın Çine'de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest avukat olarak çalıştı. Atatürkçü Düşünce Derneği ve Ankara Atatürk Liseliler Derneği Üyesi. Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurul Delegesi ve Gençlerbirliği Spor Kulübü Genel Sekreterliği yaptı. 20. Dönem Aydın Milletvekili. 20. Dönem'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği görevinde bulundu. Atay, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Mehmet Sadık Atay: 1973’te Aydın’da doğdu. lisans öğrenimini Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladı. Atay, 2003 yılında 1. Olağan Kongre döneminde İl Yönetim Kurulu Üyesi olarak Ak Parti’de siyasi hayata atıldı. 2004–2009 yılları arasında Aydın Belediyesi Meclis Üyesi olarak hizmet etti. 2006 yılında 2. Olağan Kongre döneminde İl Yönetim Kurulu’nda Başkan Yardımcısı olarak, 2008–2015 yılları arasında İl Başkanı olarak görev aldı. Atay, evli ve iki çocuk babasıdır.

Av. Abdurrahman Öz: 1971’te Aydın Kuyucak’ta doğdu. Üniversiteyi Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı. meslek hayatına Ankara Barosu’nda başladı. 1993-1997 yılları arasında Ankara Adli Yargı Hakim Adayı olan Avukat Öz, halen Ankara Barosunda Serbest Avukat olarak görev yapıyor. 2011 Genel Seçimlerinde AK Parti 5. Sıra Aydın Milletvekili adayı olarak Aydınlıların karşısına çıkan Abdurrahman Öz, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Ali Uzunırmak: 1958'de Aydın'ın Atça bucağında doğdu. Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi Elektrik Mühendisliği Bölümü son sınıfından ayrıldı. Yüksek öğrenim yıllarında Ülkü Ocakları Genel Merkez Yöneticiliği ve Ankara Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptı. Aydınspor Başkanlığı görevini üstlendi ve Beşiktaş Spor Kulübü Kongre Üyesi oldu. Aydın Sanat Okulu Mezunlar Derneği ve Yağmur Damlası Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının gönüllüsüdür. 21 ve 23. Dönemde Aydın Milletvekili seçildi. 24. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri oldu. Uzunırmak, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin il genelinde topladığı oylar sırayla şöyle;

CHP: 271 bin 100 (40.54), AK Parti: 197 bin 150 (29.35), MHP: 121 bin 80 (18.10), HDP: 59 bin 985 (8.92), Saadet Partisi: 7 bin 178, Vatan Partisi:  4 bin 560, Demokrat Parti: Bin 918, Doğru Yol Partisi: 900 olarak gerçekleşti.        


Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2015, 10:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472