banner488

Mobil KETEM Projesi Çine’de tanıtıldı

Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ın önderliğinde ve Eşi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Dilek Didem Ayyıldız’ın koordinatörlüğünde Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğünün yürüttüğü Mobil KETEM (Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi) projesinin Çine’de bilgilendirme toplantısı Çine Şeyhler Düğün Salonunda yapıldı.

Mobil KETEM Projesi Çine’de tanıtıldı
banner496

Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ın önderliğinde ve Eşi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Dilek Didem Ayyıldız’ın koordinatörlüğünde Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğünün yürüttüğü Mobil KETEM (Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi) projesinin Çine’de bilgilendirme toplantısı Çine Şeyhler Düğün Salonunda yapıldı.

Etkinliğe Çine Kaymakam vekili Karpuzlu Kaymakamı Yusuf Durdu Arık, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Çine İlçe Milli Eğitim Müdürü Sait Şakir Üstündağ, Çine Halk Eğitim Merkezi Müdürü Pınar Ekebaş Çelik, Aydın Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Doktor Aslı Candal, Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Uzman Doktor Şeniz Karademir, Çine Devlet Hastanesi Baş Hekimi Doktor Metin Şahin, Çine Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Doktor Mete Erkin, Karpuzlu Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Demet Meteoğlu, mahalle muhtarları ve davetliler katıldı.

Toplantıda Çine Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. Mete Erki, ilçede yapılan KETEM çalışmalarındaki faaliyetlerine değindi. Dr. Mete Erki, erken teşhis edilebilen ve tarama  yöntemleri ile  kanser  sıklığı ve ölümlerin azaltılabildiği düşünülen   meme, rahim ağzı(serviks) ve bağırsak(kolorectal) kanserleri  hakkında   halkın doğru bilinçlendirilmesi, kanserlerden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturarak özellikle kadınların taramalara yönelmelerinin sağlanması ve de erken teşhis oranının arttırılması amaçlandığını belirtti.

Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Uzm.Dr. Şeniz Karademir kanserde erken teşhis konusunda katılımcıları bilgilendirildi. Karademir, “Kanser,  en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz bir şekilde anormal çoğalmasıdır.  Kanser,  hücre çoğalması ve onarımından sorumlu genlerde birtakım değişiklikler meydana gelmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Aydın'da ve Ülkemizde erkeklerde en sık akciğer kanseri kadınlarda ise meme kanseri görülmektedir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla kadın meme kanserine yakalanmaktadır. Meme kanseri, kadınlarda kanser ölümleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alır. Yaşam boyunca her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmakta,  günde 4 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulmakta ve 2 kadın bu hastalıktan dolayı ölmektedir. Ancak kanser önlenebilen, erken teşhis edilebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.”

Kanser Şube Müdürü Uzm.Dr. Şeniz Karademir, “Bölge Tabanlı Kanser Tarama Programı Ulusal Standartları'nda Meme Kanseri, Kolon Kanseri  ve Serviks (rahim ağzı)kanseri yer almaktadır. Çünkü bu üç kanser çok erken evrede iken tespit edilip, etkin ve kolay yöntemlerle tedavi edilebilirler. Bu program kapsamında yer alan ve toplumda kanser yükünü azaltmaya yönelik olarak ülkemiz genelinde kurulan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)‘ler den ilimizde bir adet mevcuttur ve bu kurumumuzda eğitim, danışmanlık, farkındalık yaratma, sigara bırakma polikliniği ve hedef nüfusa yönelik olan toplum tabanlı kanser tarama çalışmaları yürütülmektedir. Bölge tabanlı (toplum tabanlı) tarama programlarında hedef nüfusta yer alan kişiler tek tek tarama için KETEM'e  davet edilmektedir” dedi.

237 bin kadının taramadan geçirilmesini amaçladıklarını vurgulayan Aydın Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Doktor Aslı Candal, “Bu proje kapsamında, içinde dijital mamografi cihazının bulunduğu Mobil KETEM aracımız ile ilçelerde ve köylerde yaşayan vatandaşlarımıza ulaşılması hedeflenmiştir. Bu aracımızda, kadınlarımızda en sık görülen meme kanserinin erken tanısında en değerli yöntem olan mamografi çekimleri yapılacak ve meme kanseri riski altındaki hedef nüfusun taranması sağlanacaktır. Ayrıca aracımız ile beraber sahaya çıkan KETEM ekibimiz tarafından bölgede rahim ağzı(serviks) kanseri taramaları yapılacaktır. Böylece hiçbir kadınımız bu kadar önemli bir hizmetten mahrum kalmayacaktır. Mobil KETEM aracı ile il genelinde yaklaşık olarak meme kanserine yönelik 40-69 yaş arası 176 bin kadın, rahim ağzı kanserine yönelik 30-65 yaş arası 237 bin kadının taramadan geçirilmesi hedeflenmektedir.”

Karpuzlu Kaymakamı Durdu Yusuf Arık kanserde erken teşhisin öneminden bahsederek, erken teşhis sayesinde annesinin iyileşmesi ile ilgili bir anısını paylaştı. Arık, “Annem üç ay önce göğsünde bir değişiklik fark etmiş ama doktora gitmeye korkmuş. Genel cerrah annemin göğsünde katı bir cisim olduğunu ve ameliyat olması gerektiğini söyledi. İlk önce Devlet Hastanesi'nde ameliyat oldu. Annem korkusuz ameliyata girdi. Benim için annemi ameliyat masasında görmek çok zordu. Nitekim sonuç pozitif çıktı yani katı cisim kanser hücresiydi. Kanser sağlık açısından zor olduğu gibi aileleri ekonomik anlamda da zor durumda bırakan bir hastalık. Allah kimseyi hastanelere düşürmesin. Annemin üniversitede ameliyat olması için 2 bin 500 TL, özel hastanede ameliyat olması için 7 bin 500 TL, ücret verilmesi gerekiyordu. Babam devlet memuru, ben devlet memuru, biz yatırdık parayı. Annemi ameliyat eden hoca annemle aynı odada yatan hastanın ameliyatına girmedi. Neden, çünkü parayı yatırmamış onun ameliyatına asistanlar ve doktorlar girdi. Annemin ameliyatta göğsü ve koltuk altı lenfleri alındı. Annemin şuan bir kolu çalışmıyor. Allah’a şükrediyoruz ki annem hayatta. Kanser sözcüğü ölüm sözcüğü gibi herkesi ürkütüyor. Kimse kendine yakıştıramaz. Ancak başına geldiği zaman anlıyorsun. Bunun için erken teşhis çok önemli, taramaları zamanında yaptırın” dedi.

Mobil KETEM Projesi kapsamında Mobil KETEM aracı Çine Toplum Sağlığı Merkezi bahçesinde çalışmalarına devam edecektir. Bu kapsamda KETEM personeli tarafından 40-69 yaş bayanlara meme kanseri, 30 – 65 yaş arası bayanlara rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere bağırsak taraması yapılmaktadır.



















Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2015, 16:18

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472