banner488

Kadın kanserlerine karşı güçler Aydın’da birleşti

Kadın Kansere Karşı

Kadın kanserlerine karşı güçler Aydın’da birleşti
banner269
Pembe İzler Derneği ve Türk Kanser Derneği’nin, Roche İlaç’ın sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesindeki koşulsuz desteğiyle hayata geçirdiği “Kadın Kansere Karşı” projesi Aydın’da halkla buluştu. Aydın Büyükşehir Belediyesi Şükran Güngör Yıldız Kenter Tiyatro Salonu ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, kadın kanserleri (meme, rahim ağzı, yumurtalık, rahim) konusunda son gelişmeler paylaşılarak kansere dair bilinmesi gerekenler aktarıldı.

Toplantıya katılan Aydınlılara ücretsiz meme ve rahim ağzı kanseri taraması hizmetinin sağlandığı ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da yer aldığı buluşmada, Türk Kanser Derneği Üyeleri Medikal Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soley Bayraktar, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zeynep Civelek Çaynak, Onkopsikoloji Uzmanı Dr. Psk. Pelin Erbil ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leylant Ova Demirtaş, kadın kanserleri konusunda son gelişmeleri paylaşarak katılımcıların sorularına yanıt verdi. Buluşmada, kanser tedavisi gören ve hastalığı atlatan kadınlar da kendi çarpıcı hikayelerini katılımcılarla paylaştı.

Türk Kanser Derneği Sağlık Direktörü Seval Doğan; projenin kadın kanserleri konusunda ülke genelinde bilinci artırmak ve tedavinin tarama kadar önemli olduğunun altını çizmek amacı taşıdığını belirterek: “Kadınlar dünya nüfusunun yarısını oluşturmakta ve maalesef şiddet, aşırı toplumsal yük gibi zorlayıcı ve olumsuz etkilere maruz kalmaktadırlar. Bununla birlikte anne, eş, iş kadını gibi kendilerine yüklenen sorumluluklardan dolayı kadınlar, en önce kendi sağlıklarından fedakârlık etmektedirler. Oysa ki, sağlıklı kadın popülasyonu, ülke geleceği için son derece önemli. Sağlıklı kadınlar, hem fiziksel hem ruhsal yönden sağlıklı nesiller yetiştirebilir. Sosyal medyadan “#KadınKansereKarşı” hesabından düzenli olarak bilgilendirme yaptığımız projede; kadınlarımızı erken tanı yöntemlerinin etkin kullanımı ve bilimselliği kanıtlanmış tedaviler konusunda bilinçlendirmek amacıyla bir araya geldik.” dedi.

Hedefe yönelik tedaviler yüz güldürüyor

Toplantıda katılımcıların sorularını yanıtlayan Türk Kanser Derneği Üyesi ve Medikal Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soley Bayraktar: “Son yıllarda geliştirilen hedefe yönelik ilaçların kanserin büyüme, bölünme ve yayılma yollarını engelleyici etkileri sayesinde başarı oranı yüksek kanser tedavileri yapılmaktadır. Doğrudan kanserli hücreyi hedefleyen akıllı ilaçlarla, hastaların yaşam süreleri artmakta ve yaşam kaliteleri de yükselmektedir.” dedi.

Düzenli elle muayene ve hekim kontrolleri erken teşhis için önemli

Türk Kanser Derneği Üyesi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zeynep Civelek Çaynak, meme kanserinin erken evrelerde teşhis edilebilmesi sayesinde hastalığın tedavi şansının çok daha yüksek olduğunu, kadınların kendi kendine düzenli meme muayenesi ve düzenli hekim kontrolleri sayesinde tehlikeli olabilecek değişiklikleri erken dönemde yakalayabileceklerini belirtti.

Rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün

Toplantıda konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leylant Ova Demirtaş ise: “Rahim ağzı kanseri, kadın genital kanserleri arasında görülme sıklığı bakımından üst sıralarda yer almaktadır. En önemli etkeni HPV adını alan bir virüstür. Aşı ile korunulması mümkün tek kanser tipidir. Aşı ve düzenli pap smear taramalarınızı ertelemeyin.” dedi.

Toplantıda kanserin psikolojik süreçlerine değinen Türk Kanser Derneği Üyesi ve Onkopsikoloji Uzmanı Dr. Psk. Pelin Erbil, “Kanser varoluşa ilişkin sorunları gündeme getiren ve hastanın psikolojik dengesinde krize neden olan bir hastalıktır. Kadınlarda kanser tanısı sonrasında yaşanılan kriz; geleceğe ilişkin belirsizlik, umutsuzluk, çaresizlik ve ölüm korkusu gibi duygusal sorunlarla beraber, beden imajı, cinsellik, ailevi, sosyal ve mesleki yaşamla ilgili sorunlar üzerinde yoğunlaşır. Bu nedenle hasta ve yakın çevresine kadar hastalığın etkileri görülür. Amacımız kadın hastalarımıza ve hasta yakınlarına hastalıkla başa çıkma yöntemleri konusunda destek olmak” dedi.

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472