banner488

Vergi muafiyeti yüzlerini güldürdü

Çine’de kaybolmaya yüz tutmuş meslek sahipleri, bu yıl itibariyle uygulanacak olan vergi muafiyetiyle rahat bir nefes aldı.

Vergi muafiyeti yüzlerini güldürdü
banner269
Geçtiğimiz yıl sonu devreye sokulan ve bu yıl itibariyle vergi muafiyetinden Çine’de yararlanacak olan yorgancı esnafları ve bir semerci esnafı, Maliye Bakanlığı’nın kendilerine vergi muafiyeti getirmesinden bir hayli memnun.


Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar da bu kapsam da vergi muafiyetinden yararlanacak olan ve 8 yaşından beri semerci esnaflığı yapan 86 yaşındaki Mustafa Çağlar’ı işyerinde ziyaret etti.

Ziyaretinde kaybolmaya yüz tutmuş meslek dallarında faaliyette bulunanların faydalanabilmesi için yapılan kanun değişikliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Uyar, “Kendi ürettikleri ürünleri satanlar kalaycılık, yorgancılık ve semercilik gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlara vergi muafiyeti getirilmiş ve bu yıl içinde vergiden muaf olarak işletmelerinde faaliyetlerine imkan hakkı tanınmıştır.” dedi.

Bu meslek dallarında Gencobahis faaliyette bulunan sanatkârların varlığını koruyabilmesi ve unutulmaması için Maliye Bakanlığı’nın yaptığı bu çalışmadan esnaf ve sanatkârlar olarak çok memnun olduklarını ifade eden Başkan Uyar, unutulmaya yüz tutmuş ve son ustalarını kaybetmek üzere olan bu meslek dallarında bir çırak yetiştirebilmenin çok önemli olduğunu da kaydetti.

Başkan Uyar, ayrıca kanun kapsamında vergi muafiyetinin genişletilmesine değinerek, “Biz terzilerimiz ve saat tamircilerimizin de vergi muafiyetinden yararlanmasından yanayız.” şeklinde konuştu.

“Yıllık 400 Tl cebimizde kaldı”

Öte yandan 1977’den beri Çine’de yorgancılık yapan Önder Başyiğit ise vergi muafiyetinin kendileri için sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, “Bu muafiyet, bize yıllık 400 Tl gibi bir ödemenin cebimizde kalmasını sağladı.” dedi.

Başyiğit, kendisinin bilfiil 35 senedir bu işi yaptığını ve geçen yıl itibariyle emekli olduğunu da sözlerine ekleyerek, kendisi ile beraber Çine’de 5’in üzerinde daha yorgancı olduğunu belirtti. Başyiğit, “Ne yazık ki yanımızda bir çırak bile yetiştiremedik. Benim en çok arzuladığım çırak yetiştirmekti. Biz bu mesleğin son kuşağıyız. Maalesef fabrikasyon sistemi mesleğimizi bitirme noktasına getirdi.” ifadelerini kullandı.(Murat TAN)


Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2013, 20:47

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472