banner488

MTA Çine’de kömür arıyor

MTA(Maden Tetkik Arama) yaklaşık 3.5 aydır Çine’de 7 farklı bölgede sondajlı kömür arama çalışması yapıyor.

MTA Çine’de kömür arıyor
banner496
Ülkemizin kendi öz kaynağı ve en önemli  doğal yakıt hammaddelerinden biri olan kömür, Çine’de MTA’nın başlattığı sondajlı arama çalışmaları ile Temmuz sonundan bu yana hummalı bir şekilde aranıyor.


Yılda 100 milyon ton kömür tüketimi olan ve gittikçe artan ülke nüfusunun enerji talebini uzun yıllar karşılayabilmek için MTA Genel Müdürlüğü, son yıllarda çalışmalarına büyük bir ivme kazandırmış ve ülke kömür rezervlerini geçmişe göre % 50 oranlarında arttırmış olmasına karşın yeni kömür yatakları daha bulabilmek için Çine’de de kömür arama çalışmaları başlattı.

Bu yıl sonuna doğru bir süreliğine ara verilmesi düşünülen ve MTA’nın uygun görmesi halinde daha da uzatılacak olan sondajlı kömür arama çalışmaları halen Yolboyu Köyü’nde sürmekle beraber önümüzdeki hafta çalışmalar Cumalı Köyü’nde başlayacak.

Yolboyu, Çaltı, Karahayıt, Bucak, Ünlüce ve Camızağılı ile Umurköy’ü  kapsayan havzada gerçekleştirilen sondajlı kömür Vegabet arama çalışmalarında bugüne değin kimi yerde 200 metreden fazlaya inilmesine rağmen alınan bilgilere göre müspet bir sonuca rastlanılamadı.

Öte yandan Kahramanköy’deki çalışmalarda balık fosillerine ulaşıldığı bilgisine ulaşılan çalışmalar, yer yer daha da derinlere inilerek sürdürülüyor. Şahıslara ait özel arazilerde de sürdürülen çalışmalar ilerleyen zamanlarda daha da genişletilerek tüm Çine’yi kapsayacak.


“Arama çalışmaları, 4.5 yıl daha devam edecek”

5 Jeoloji mühendisinin nezaretinde ve koordinasyonunda sürdürülen çalışmalar, Çine’de periyodik bir zaman dilimi dahilinde yaklaşık 4.5 yıl daha devam edecek.

En son MTA tarafından 2007 yılında Konya Karapınar’da da çalışılmaya başlanmış, yaz-kış çalışılarak, 4 yıllık bir süre içinde 2011 yılında toplam 4000 km2 kompilasyon ve 2750 km2 detay jeoloji ve sondaj çalışmaları elit elemanları tarafından yapılarak, yeni bir kömür  sahası bulunmuştu.

4 yıl süren çalışmalar sonunda 1,83 milyar ton rezerve ulaşılan Konya Karapınar’daki bu rezervin 5250 MW gücündeki bir termik santrale yaklaşık 30 yıl yetebileceği düşünülmekte. (Murat TAN)


Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2013, 02:57

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
cineli Ali
cineli Ali - 10 yıl Önce

yaaa cinemize kömür ocagina cevirecekler demek talih kusu kondu yine

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472