banner488

“Amacımız Karpuzlu’nun ufkunu açmak”

2013 yılını ve Oda faaliyetlerini değerlendiren Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici, çiftçinin ve zeytin üreticisinin uzun yıllardır zor günler geçirdiğini belirterek 2014’ten ümitli olduğunu belirtti.

“Amacımız Karpuzlu’nun ufkunu açmak”
banner269
Bilindiği üzere Karpuzlu Ziraat Odası 2001 yılında kurulmuş, 2005 yılında çiftçiye daha iyi hizmet verebilmek için şimdiki mevcut Oda Binası’nda faaliyetler hızlandırılarak, Karpuzlu çiftçisine ve zeytin üreticisine daha iyi hizmet verebilmek için aralıksız çalışmalara vakit kaybetmeden başlanılmıştı.  


Başkan Cavit Yetiştirici’nin girişimleriyle, “biz sizinle büyüyor, büyüdükçe de gurur duyuyoruz” sloganı ile 2008’de odalara şirket yetkisi verilmesinden sonra da Oda’nın alt katına tarım ilaçları, tohum, gübre ve tarım aletlerinin satışa sunulduğu bir limitet şirket kurulmuştu.

“Türkiye’de, Ziraat Odaları bünyesindeki ilk şirketi biz kurduk”

Daima ilkleri gerçekleştirmek için çalışmalarının yoğun tempo ile sürdürdüklerini, Karpuzlu Ziraat Odası’nın daima ilklerin adresi yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Başkan Yetiştirici, “Türkiye’de bir Oda bünyesinde kurulan ilk limitet şirketi Karpuzlu Ziraat Odası olarak biz kurduk. Karpuzlu küçücük bir ilçe olmasına rağmen, biz Oda olarak Karpuzlu için büyüme ölçeğimizi daima yüksek tuttuk. Şu anda faaliyetlerimiz aralıksız sürüyor. Karpuzlu Ziraat Odası Tarım İlaçları, Tohum, Gübre Ltd. Şirketimiz bünyesinde, stoklarımızla beraber 300 Bin Tl’nin üstünde ana sermaye oluşturduk. Bu bizim için ve Karpuzlu için övünç vericidir.” dedi.

“Biz sizinle büyüyor, büyüdükçe de gurur duyuyoruz” sözlerini rehber edindiklerini her fırsatta olduğu gibi samimiyetle dile getiren Başkan Yetiştirici, “Karpuzlu bilindiği üzere, Aydın-Muğla Karayolu üzerinde Çine’ye gelmeden 25 km. içeride kalan bir ilçe, ilerisinde bağlantısı yok. Pazar sorunumuz söz konusu. Biz, Oda’nın çiftçilere verdiği hizmetin sadece şirket ile yeterli olmadığını düşünmemiz sonrasında alternatifler aradık ve 3 yıl kadar önce organik zeytin çalışmalarını başlattık.” şeklinde konuştu.

“2011’de 100 kişiyi hedeflerken, 2012’de 832 kişiye ulaştık”

Organik zeytin çalışmalarına ilk etapta 100 kişiyi hedefleyerek girdiklerini belirten Başkan Yetiştirici, “ Bu işe sırf zeytin üreticisinin yüzünü bir nebze de olsa güldürebilmek, ürettiğinden para kazanabilmesini sağlamak için girdik. Aydın Özel İdaresi’nden 2011 yılında organik çalışmalarımız için aktarılan 40 Bin Tl ile organik tarım faaliyetlerimize başladık. 2012 yılında ise 20 Bin Tl para daha talebimiz İl Özel İdaresi tarafından karşılandı. Karpuzlu küçük yer, mücadele ederek yılmamak zorundasınız. Neticede insanın gayret ettikten sonra başaramayacağı hiçbir şey yok. Hedef 100 diye girdiğimiz organik zeytin çalışmalarımızda 2012 kayıtlarına göre 832’ye ulaştık. 662 kişi 2013 yılında 806 Bin Tl destek alarak organik faaliyetini fiilen tamamladı, kayıtlarımız devam ediyor.” dedi.

“Karpuzlu Organik Zeytin Üreticileri Birliği Türkiye’de bir ilktir”

Organik tarımın sıkı takip istediğini ve bu doğrultuda sürekli çalışmak gerektiğini ifade eden Başkan Yetiştirici, “Ziraat Odası bunu başarıyla sürdürdü. İleride zeytin üretimi mamullerinin çalışması, zeytinin kontinülerde sıkım tesislerinde sıkılması düşüncesiyle Karpuzlu Organik Zeytin Üreticileri Birliği’ni Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kurduk. Şu an Türkiye’de 3 tane organik zeytin üreticileri birliği var. Biz hep ilkleri gerçekleştirmek istiyoruz. Şu anda 1020 kişinin üzerinde kaydımız var. Çalışmalarımız 45 bin dönümü kapsıyor. Biz bölge olarak organik kapsamına alabilir miyiz düşüncesiyle bu projeyi başlattık. Hedefimiz 62 bin dönüm araziyi organik zeytin çalışmaları kapsamına almaktır.”

Organik zeytin çalışmaları için hedefledikleri 62 Bin dönüm arazinin küçümsenmemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Yetiştirici, “Karpuzlu gerçekten iyi bir noktaya gidiyor. Organik çalışmalarda nasıl başarı kat edeceğimizi herkes görecek. İlerleyen süreçte 62 bin dönüm bir arazi kendi kendine pazar yaratacak.” şeklinde açıklamada bulundu.

Organik Kaçak Bahis zeytin çalışmalarına geçerken devlet desteklenmesinin ötesinde insan sağlığı ve damak tadını da birinci planda tuttuklarını vurgulayan Başkan Yetiştirici, ”Organiğe geçmemizdeki birinci hedef başta insan sağlığıdır. Biz insanların damak tadını birinci planda tuttuk. Organik zeytin desteklemesini birinci planda tutmadık. Karpuzlu Ziraat Odası ile kardeş kuruluş olarak kurduğumuz Organik Zeytin Üreticileri Birliği’ndeki amaç ve hedeflerimiz tamamen üreticilerimizin menfaatleri doğrultusundadır. Bizi izleyeme devam edin, ileride takdirle karşılanacak hizmetler vereceğiz.” dedi.

Karpuzlu Ziraat Odası olarak elde ettikleri tüm başarının sadece kendisinin değil, meclis üyesi ile üreticiyle beraber bir ekip işi olduğunu belirten Başkan Yetiştirici, “Ferdi olarak bir şey başarmak mümkün değil. Biz araştırmayı seviyoruz, önemsediğimiz bilgileri fikirleri alarak bu işe devam etmeyi istiyoruz.” dedi.

“Organik tarım desteklemeleri, zeytinyağı prim ödemelerinden fazla”

662 kişi bu yıl içersinde 806 Bin Tl destek almışken, bu hafta yatacak olan zeytinyağı priminin bile 600 Bin Tl etmediğini belirten Başkan Yetiştirici, “Bu bile organik zeytin çalışmalarımızdaki başarıyı ortaya koyuyor. 832 kişi 2014’de 2 milyon 300 Bin Tl destekleme alacak. Desteklemeyi çıkaran herkese teşekkür ediyorum. Bu para Karpuzlu’ya gelince üreticinin ve Karpuzlu halkımızın da yüzü gülecek.” dedi.

“Sıkım tesisleri sıkıntı yaparsa sıkım tesisi de kurarız”

Karpuzlu Organik Zeytin Üreticileri Birliği binasında organik zeytinyağı tanıtım standı kuran Başkan Yetiştirici, “Çok fazla talep söz konusu. 2014 yılında zeytinyağı mamullerine geçtikten sonra satmamız mümkün olacak.” dedi.

Karpuzlu Ziraat Odası’nın görevinin üreticilerin menfaatleri için olmayanı yapmak olarak nitelendiren Başkan Yetiştirici, “Organik zeytinyağı üretimi için 2014’te çalışmalara başlanacak. Karpuzlu’da 6 tane sıkım tesisi var. 2014’de sıkım tesisi fabrikalarıyla bir araya geleceğiz. Bu işi nasıl yapacağımızı görüşeceğiz, gerekirse ihale edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Öncelikli amacımız, şişeleme paketleme tesisi kurmak”

“Eğer sıkım tesisleri sıkıntı yaparsa Karpuzlu Ziraat Odası ve Karpuzlu Organik Zeytin Üreticileri Birliği işbirliğiyle gerekirse biz çekinmeden sıkım tesisi de kurarız” diyen Başkan Yetiştirici, “Fakat biz mevcut sıkım tesislerini değerlendirmekten yanayız. Bizim amaçladığımız organik zeytinyağı için şişeleme, paketleme tesisi kurup, daha sonra ürettiğimiz organik zeytinyağını pazarlamayı gerçekleştirmektir. Bu konuda plan, proje ile etüt çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

Üreticinin uzun yıllardır yüzünün gülmediğine dikkat çekerek, desteklemelerle ayakta durmaya çalıştığını kaydeden Başkan Yetiştirici, “Zeytinyağı için bugünlerde iyi fiyat oluştu umarım böyle devam eder. Zeytin üreticisi geçtiğimiz yıllarda emeğinin karşılığını alamadığı için zor günler yaşadı. Geçen sene mahsuller ağaçta kaldı. Önümüzdeki sene umarım bunları yaşamayız.” dedi.

2014 yılı için temennilerini de dile getiren Başkan Yetiştirici, “Herkes zeytin ağaçlarına iyi baksın ve  organiği iyi tanıtsınlar. Biz Karpuzlu’nun önünü ufkunu açacak olduğumuza inanıyoruz. Bu duygularla herkese bol kazançlı ve bereketli yıllar diliyorum.” sözleriyle konuşmasını noktaladı. (Murat TAN)

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2014, 03:36

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472