banner488

Tütün depolarının hali içler acısı

8.373,96 m² alanda bulunan ve Çine Belediyesi’nin malzeme deposu olarak kullandığı Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (TTA) A.Ş’ye ait Çine’deki tütün depolarının hali içler acısı.

Tütün depolarının hali içler acısı
banner496
Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 5.2.2001 günlü kararıyla, özelleştirme kapsamına alınan ve bu kararın ardından da işletmelerin zayıflatılması, kapatılması veya özelleştirilmesinin gündeme gelmesiyle de son olarak 4 Haziran 2002’de kapatılarak işletmecilikten çekilen Çine Yaprak Tütün İşletmesi Müdürlüğü’nün yıllarca yöredeki üreticinin tütünü depoladığı binaların atıl durumu içler acısı durumda.


Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (TTA) A.Ş.' olarak değiştirilen 
Tekel  Şirketin ticaret unvanı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) 03.02.2012 tarihli ve 135 sayılı oluruyla Gayrimenkul Anonim Şirketi (Gayrimenkul A.Ş.) olarak değiştirilmesinin ardından Çine Cumhuriyet Mahallesi’ndeki depoların 10 Ekim 2008’de olduğu gibi satışı tekrar gündeme gelmiş ve fakat bu satış fiyatın yüksek olması ve talep olmaması nedeniyle gerçekleştirilememişti.

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca tanıtım konusu olarak belgeler ve yerinde teşhislerle ifade edilen Çine’deki tütün depoları şu tanımla belirtilmiş durumda; “Aydın İli Çine İlçesi, Cumhuriyet Mahallesinde yer almaktadır. Konu parsel, tapunun 334 Ada 2 nolu parselinde “Bahçeli Kargir 3 Depo” vasfı ile kayıtlı olup, parsel üzerinde iki adet depo, bir adet idari bina, bir adet bekçi kulübesi ve bir adet tuvalet olmak üzere beş adet yapı bulunmaktadır. Söz konusu yapılardan iki adet depo Çine Belediyesi’nin çeşitli birimleri tarafından malzeme deposu olarak kullanılmaktadır.”

Çine Belediyesi’nin malzeme deposu olarak kullandığı ve geçtiğimiz Ekim Ayı içersinde çıkan yangınla tekrar gündeme gelen söz konusu tütün depoların akıbetinin ise halen ne olacağı ise bilinmemekte.

Özelleştirme Başkanlığı’nın 400 bin Tl’ye yakın bir fiyat talep ettiğinin bilindiği depoların yanısıra 
Aydın’da İl Özel İdare’ye tahsis edilen tekel tütün depolarının fuar alanı olarak kullanılması ve Çine’de bu depolara ilişkin herhangi bir girişimde bulunulmaması Çine kamuoyu tarafından ve özellikle depoların yer aldığı mahalle sakinlerinin büyük tepkisini toplamakta.

“2 yıldır sonuç yok”

Daha önce Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok’un söz konusu depolarla ilgili olarak 2011 Aralık Ayı içerisinde yaptığı açıklamada, “Gerekli müracaatımızı milletvekillerimiz aracılıyla ilgili kuruma yaptık, sonucu bekliyoruz. Bu yeri oda olarak almak istiyoruz. Burayı aldığımız takdirde çiftçinin yararına yatırımlarla kullanmak istiyoruz”  sözlerinin ardından devreye Başkan Eşiyok’un ifadesi ile Ak Parti Aydın Milletvekillerinin de girmesi ve Ziraat Odası Başkanlığı’nca dilekçe yolu ile bu depoların kurumdan talep edilmesine karşın 2 yıla yakındır herhangi bir sonuç alınamadı.

En son 7 Mart 2013’de Çine Belediyesi’ne resmi gazetede yayınlanarak tebliğ edilen;

Dinamobet align="center" style="text-align:center;line-height:12.0pt">ÖZELLEŞTİRME YÜKSEK KURULU KARARI

TARİH            : 7/3/2013

KARAR NO   : 2013/46

KONU             : Aydın – Çine – Cumhuriyet (334 ada 2 nolu parsel)

                            İmar Planı Değişikliği

Özelleştirme Yüksek Kurulunca;

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 14/2/2013 tarih ve 1425 sayılı yazısına istinaden;

1- Mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye (GAYRİMENKUL A.Ş.) ait Aydın İli, Çine İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, özelleştirme kapsam ve programında bulunan, yüzölçümü 8.373,96 m² olan, 334 ada 2 parsel numaralı taşınmaza yönelik, “Konut Alanı(Taks/Kaks :0.30/0.90 veTaks/Kaks :0.30/1.20), Yol ve Park”  fonksiyonu önerilmesine ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin onaylanmasına,

2- Onaylanan imar planlarının Resmî Gazete’de yayımlanmasını müteakip, bilgi ve gereği için Çine Belediye Başkanlığı’na gönderilmesine, karar verilmiştir. “ yazılı karardan sonra imar lejantı olarak mevcut tütün depolarının bulunduğu araziye ilişkin konut alanı, yol ve park fonksiyon önerisinin hangi kurum tarafından önerildiği de tam olarak anlaşılamayarak merak konusu oldu.

 Konuya ilişkin olarak Çine Belediyesi’nin herhangi bir yetkisi olmadığı ve projelendirilmiş bir çalışma kapsamı içerisinde söz konusu depolara ilişkin bir düzenleme yapılmayacağı da ilgili yetkililerden alınan bilgiler arasında.

Kimi siyasilerce tütün depoları için kamulaştırma talep edilip Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve aynı bünyede atölyelerin kurulabileceği, toplantı salonu ya da daha başka amaçlar dahilinde değerlendirebileceği öngörülürken 11 senedir atıl vaziyette bulunan ve Çine Belediyesi’nin malzeme deposu olarak kullandığı tütün depoları için mevcut hiçbir girişim söz konusu bile değil.

“Biz tütün depolarını değerlendireceğiz”

Öte yandan ilerleyen süreçte bu depoların tekrar ihaleye çıkacağını belirten Ak Parti İlçe Başkanı Erkan Özkaya, “Aynı zamanda kamulaştırma ile beraber Çine’ye nelerin kazandırabileceğinden aciz bir yerel yönetim Çine’ye çöreklenmiş durumda. Ne yazık ki belediyeciliği tam manasıyla icra edemeyen bir yerel yönetimimiz var. Bu söz konusu yer için kamulaştırma da yapılabilirdi fakat girişim noktasında proje üretmekten aciz bir Belediye söz konusu. Biz Ak Parti olarak Çine Belediyesi’ni aldığımızda atıl vaziyetteki tütün depolarının bulunduğu noktaya itfaiye ve Çine’nin otopark sıkıntısı ile beraber bir takım sorunlarını çözecek bir proje ile bu yere talip olacağız.” dedi.(Murat TAN)




Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2013, 20:13

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472