banner488

Tarım Arazilerinin, Sanayi Bölgesine Çevrilmesini İstemiyorlar

Tarım Arazilerinin, Sanayi Bölgesine Çevrilmesini İstemiyorlar
banner269

Gökyaka sakinleri verimli toprakların sanayi bölgesine dönüşmesini istemiyor. 100 yakın Gökyakalı vatandaş su bekledikleri tarım arazilerini, sanayi bölgesi için satmak istemediğini söyledi.

Çine’nin Gökyaka Mahallesi’ndeki vatandaşlar tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını, kendilerine ait tapulu arazilerin sanayi bölgesi için satmak istemediklerini ve gerekli yerlere müracaat dilekçelerini vermek için Çine Ziraat Odası Başkanlığından yardım istedi. Doluluk oranı yüzde yüzü bulan Çine Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni firmalara için genişletme çalışmaları başlayarak 2 bin 300 dönüm genişletme çalışmaları dahilin de Gökyaka’da tapulu tarım arazisi sahiplerinden satış yapılması istendi. Kendilerine ait tapulu arazisizi bulunan 100 yakın Gökyaka Mahallesi’nden vatandaş, “Biz topraklarımıza su bekliyorduk, şimdi arazilerimizi elimizden almak istiyorlar. Biz topraklarımızı verirsek nasıl yaşarız” dediler.

Kendi aralarında temsilci seçerek tapulu arazilerini satış yapmak istemediklerine bildiren dilekçeyi 100 yakın çiftçi imzalayarak, Cumhurbaşkanlık Makamına, Başbakanlık Makamına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ve Sanayi ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göndermek için Ziraat Odası Başkanlığına geldiler. Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan’a anlatarak kendilerine destek çıkmalarını istediler.

“Verimli arazilerimizi satmayacağız”

Daha önce OSB’ye zorunlu olarak 100 dönüm arazisini sattığını belirten Yakup Özhan, "Biz arazilerimizin satılmasını istemiyoruz. Sayın vekilimiz Mustafa Savaş bizlere bu arazilere su getirmek için çalışacağına dair söz vermişti. Şuanda da bize söylediği DSİ projesini kaldırdı, OSB büyüyecek diyorlar. Biz buna karşıyız. Tarım arazisi olmayan yandaş kişilere ait yerleri koruyorlar, bizim yerlerimize göz dikiyorlar. Biz su beklerken şimdi arazilerimizden de oluyoruz. OSB'nin genişlemesini yatırımcıların gelmesini burada istihdam sağlanmasına biz karşı değiliz ancak biz arazilerimizde üretim yapmak istiyoruz. Şuan arazilerimizde yonca, mısır gibi mahsuller ekili. Bu alanda tarıma elverişsiz birçok arazi var. Dağlık alanlar var. OSB'de buralara doğru genişleme çalışması yapılsın. Tarım arazileri yok edilmesin" diye konuştu.

“Bize Su Sözü Verdiler, Topraklarımızı Satma Sözü Değil”

Bizlerle dalga geçiyorlar diyen Halil Gültekin, “2,5 yıl önce Mustafa Savaş bizim köyümüze geldiğinde tarım arazilerimize su istediğimizi söyledim. Bizim topraklarımız kuru gelecek nesillerimiz kurtulsun diye rica ettim. ‘Milletvekili seçilirsem sözüm söz bu köye su getireceğim’ dedi. Geçen sene Ramazan ayında bizleri ziyaret eden Milletvekilimiz Mustafa Savaş bizimle dalga geçer gibi DSİ’ye telefon etti. ‘Gökyaka halkına su istiyoruz siz ne diyorsunuz’ diye. DSİ’nin cevabı ‘sözüm söz yaklaşık 2 ay içerisinde Gökyaka’da suyu akıtacağını’ söyledi. Şimdi bunları yaşarken olay ne oldu da tersine döndü, topraklarımız ellerimizden alınmak isteniyor. Tarım İl Müdürlüğü’nden gelerek su analizi yapmak için geldiler, ama toprak analizi yaptırdıklarını söyleniyor. Arazi sahiplerinin ve muhtarın bundan haberi bile yok” dedi.

Mevcut Fabrikalar Önce Faaliyete Geçsin”

Üreticinin her zaman yanında olduklarını ifade eden Çine Ziraat Oda Başkanı Özkan Atıgan "Gökyaka ve Yörükler Mahallesi'nde Organize Sanayi Bölgesi'nin ikinci etabı için köylülerin verimli arazilerinin kamulaştırılması, mahalle halkını mağdur edecektir. Öncelikli olarak bölgede kamulaştırılan arazilere fabrikaların tamamen kurulması gerekmektedir. Yani fabrikalar faaliyete geçsin, daha sonra ikinci etap yapılsın. Bu mahallelerimizde yoğun bir şekilde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Daha uygun yerler araştırılarak 2. etabın uygun yerlerde yapılmasını istiyoruz. Bu yerlerde yapılması halinde 2.etap köyün içine kadar gelecektir. İleride Gökyaka Mahallesi bu fabrikalardan etkilenecek solunum hastalıkları ile kanser vakalarında artış görülmesine sebep olacaktır. Bu nedenle mahallelinin mağdur edilmemesini talep ediyoruz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2018, 10:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472