banner488

KOZ-BİR Zeytin Üreticilerine Çifte Bayram

Karpuzlu Organik Zeytin Üreticiler Birliği (KOZ-BİR) Başkanı Cavit Yetiştirici, üreticiden kesilen yüzde 4 oranındaki komisyonun neden kesildiği konusunda yetkililerden açıklama beklediklerini belirtti.

KOZ-BİR Zeytin Üreticilerine Çifte Bayram
banner496

2011 yılında Karpuzlu Ziraat Odası Başkanlığı’nda organik çalışma başlattıklarını söyleyen Karpuzlu Organik Zeytin Üreticiler Birliği (KOZ-BİR) Başkanı Cavit Yetiştirici, “İlk yıllarında özel idare kaynaklarıyla Valiliğin destekleriyle organiği belirli bir aşamaya getirdik. Şu an itibariyle bin 60 üyemiz var. Ziraat Odasının sonuna kadar devam ettirebileceği bir iş olmadığı için birlik kurduk. Türkiye’de ilk Organik Zeytin Birliğini Karpuzlu kurmuştur ve bunu sağlıklı şekilde yürütüyoruz. Bu sene Karpuzlu Organik Zeytin üreticilerimiz 2 bin 450 destek almışlardır. Bu fevkalade iyi bir rakam. Büyük bir destek. Çiftçiyi ve zeytin üreticisini rahatlatmıştır. Bu destekleme 34 bin 12 dönüme isabet ediyor. Karpuzlu’nun şu anda ki Ziraat Odası Organik Zeytin Üreticiler Birliğine kayıtlı 56 bin dönümden ibaret. Bizim kayıtlarımıza göre 60 bin dönümlük arazisi var. Bunun tamamını organik kapsamına almak istiyoruz. Organik zeytin üreticileri birliği olarak yürütmekte olduğumuz proje kapsamında 2015 yılında 754 üreticimiz yaklaşık 2 milyon 450 bin liralık organik tarım desteklemesi alacaktır. Organik tarım desteklemelerinin ödeme tarihleri bu yıla kadar Ağustos ayı sonu veya Eylül ayı başlarında ödenmekteydi. Ancak bu yıl ülkemizin zor zamanlardan geçmesi ve sistemsel bazı aksaklıklar nedeniyle organik tarım desteklemelerinin gecikeceği bilgisi verilmiştir. Yaklaşan kurban bayramının masrafları ve kıt kanaat geçinen üreticimizin sezon sonu ödemeleri bu desteklemelerle yapılmakta olduğundan ödemelerin Kurban Bayramı öncesinde yapılması Karpuzlu çiftçimizi ziyadesiyle memnun etti, çiftçimiz aldıkları organik destekle çifte bayram yaşayacak” şeklinde konuştu.

“Üreticiden Yüzde 4 Oranında Komisyon Kesiliyor”

Üreticilerin organik destek adı altında gelen paralardan yüzde 4 kesintiye uğradıklarını ve bu durumdan rahatsız olduklarını ifade eden Başkan Yetiştirici, “Bu parayı kim kesiyor? Eğer banka kesiyorsa yüzde 4 komisyon olarak veriyorsa bu rakam çok büyük. Üreticilerin yüzde 5’i, yüzde 7,5 arasında yıllık faiz veren bir banka parayı devletten alıp üreticiye aktarmakta yüzde 4 komisyon alıyorsa gerçekten çok büyük bir rakam. Kesintiye uğrayan yüzde 4’lük para bankanın komisyonunun dışarısında vergi gibi durumlardan dolayı kesiliyorsa onu da yetkililer muhakkak bir açıklama yapması gerekiyor. En azından üretici bu paraların nerelere kesildiğini bilmek zorunda ve bilmek istiyor. Banka yüzde 2 komisyon olarak kesinti uyguladığını bizlere bildirdi. Baktığımız zaman da ise kesintiler yüzde 4 oranında. Kesilen komisyon banka tarafından yüzde 2 oranındaysa geriye kalan yüzde 2 nerede? Askı listesindeki üreticiler adına çıkan destek, bankadan ödenen para birbiri ile uyuşmuyor” diye konuştu.


Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2015, 23:58

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472