banner488

KETBİR Başkan'ı Altan Bilgen, “Üreticimiz Sahipsiz Değil”

KETBİR Başkan'ı Altan Bilgen, “Üreticimiz Sahipsiz Değil”
banner269

Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen tekrar başkan seçildikten sonra ilk olarak Çine Ziraat Odasına Başkanı Özkan Atıgan, Meclis Başkanı Salih Gökbel ve yönetim kurulunu ziyaret etti.

Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR) Başkanı Altan Bilgen, Çine Ziraat Odası üyesi olduğu için ilk teşekkür ziyaretini Çine’den başladı. Kırmızı et fiyatları ile ilgili oda üyelerine açıklama yapan KETBİR Başkanı Bilgen, “Psikolojik baskısı, sıkıntılı bu işin” dedi.

“Arz Talep Meselesi, Piyasa Düzelecektir”

Türkiye kamuoyunda son zamanlarda et fiyatları ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in et fiyatının 22 lira 50 kuruş satılacağı yönündeki açıklaması üzere Başkan Bilgen üreticinin paniklememesi gerektiğini söyledi. Bilgen, “Bu fiyat sadece toplu tüketim yerleri, lokantalar ve Türkiye Kasaplar Federasyonuna bağlı kasaplara satılacak olduğu beş takım etle sınırlı taze kesim brangus yani bizim güney Amerika ülkelerinden gelen kasaplık sığırların karkası ile ilgili açıklanmış olduğu bir fiyattır. Yerli kesim fiyatımız değil. Et ve Süt Kurumunun depolarında bulunan dondurulmuş etler 20 lira 50 kuruştan satılacak, kötü bir et değil. Ama sıkı bir et değil, bizdeki rantabl besiden çıkan şekliyle değil. Bu fiyat bizim dengelerimizi alt üst etmesin, deri ile sakatattı ayıklandıktan sonraki fiyat, 2 lira, deri ile sakatatı burada yapılan kesimle ilgili bunun bileşiği de 24 lira 50 kuruşa geliyor. Sadece soğuk karkas etin fiyatı 20 lira 50 kuruş. Bir kilogram sakatat, dananın kilogramı üzerinden bir lira 50 kuruş satıldığını düşündüğünüz zaman derisinin de para topladığını düşünürsek 2 lira gibi dönüş var bu fiyatın içerisinde. Ama biz burada kesim yaptığımız zaman 24 lira 50 kuruştan kestidiğimiz de bunun etini de 23 liradan satıyoruz zaten sıkıntı yok burada. Psikolojik baskısı, sıkıntılı bu işin. Geçici bir süreçtir, önümüzde Ramazan ayı ve turizm sezonu açılmak üzere olduğundan yaz aylarında içerideki sarfiyatında çok hızlı bir ivme yapacağını düşündüğümüz zaman 28 lira, 30 lira bandını çıkmaması için yapılan bir hamledir, geçici bir baskıdır. Kesinlikle üreticimizin buna paniklememesi, taşların çok kısa zamanda yerine oturacağı aşikardır. Türkiye’deki besi materyalimiz çok fazla yeterli değil, dünyada arzla talebin önüne hiçbir şey geçemez. Talep varsa arz bunu karşılıyorsa piyasa kendi kendine regüle edecektir.”

Yağsız Kesim Modeli Aydın’da Uygulanacak

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının, Türkiye’deki yağsız kesim modeli artık Aydın İlinde de uygulanacağının müjdesini veren Başkan Bilgen, “Mezbahalarımızda kesim startımız modernizasyonunu tamamlamış, 6 adet mezbahamız var. Geçen hafta Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak huzurunda, Tarım İl Müdürlüğümüz de bir toplantı gerçekleştirdik. Mezbahacı arkadaşlarımız ve yetkili veterinerleriyle ilgili hijyen konulu, Aydın’ı bir model olarak Türkiye’ye göstermemiz gerektiğini görüştük. Bunun yanı sıra mezbahalarda ki Türkiye’deki yağsız kesim standardının Aydın İlinde de uygulanması görüşülüp, önümüzdeki bir, iki ay içerisinde yoğun bir çalışma sürecimiz olacak. Toparlanacağız tek tip bir kesim A mezbahası, B mezbahası değil. Her yerde üretici malını gönderdiği zaman ben malıma bakacağım diyerekten mezbahanın her yerine şarj etmesi gerek yok. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının 2010 yılında tebliğ etmiş olduğu Türkiye’deki yağsız kesim modeli artık bundan sonra Aydın İlinde de uygulanır hale gelecek ki biz çok zor yetiştiriyoruz. O kadar kolay harcayamayız. Üreticimiz sahipsiz değil, bizler varız” şeklinde konuştu.

“Destekleme İçin Talebimiz 400 Lira”

2017 yılında besilik erkek sığır desteklemesinin tebliği henüz resmi gazetede yayınlanmadığını belirten Başkan Bilgen, “Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin üyelerinin daha fazla kazanç sağlamaları için hiç durmadan çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte yani Mayıs ayı gibi Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’ndan da bu açıklama yapılacak. Toplantılarımız devam ediyor Ankara’da. En az 400 lira Besilik Erkek Sığır Desteklemesinde talebimiz oldu inşallah görüşmeler sonucunda talep ettiğimiz rakamı alırız” dedi.

“Üreticimiz Mevta Olur”

Üreticilere, ellerindeki malların kıymetini bilmelerini söyleyen Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, “Başkanımızın Aydın’daki Ziraat Odalarından ilk olarak odamızı ziyaret etmesi bizleri onurlandırdı, gururlandırdı. Üreticilerimiz kesimlerdeki bu fiyatlar dolasıyla paniklemesinler. Çünkü arz talep meselesi bu, çok yığılırsa tüccarda mecburen fiyatı düşürür. Üreticilerimiz sabırlı olsunlar.  Üç aylara girdik önümüzde Ramazan Ayı var. Ramazan ayında et talebinin daha fazla olacağını düşünüyorum. Bakanımız bu fiyatı açıklamış olabilir ama ben bedelini hiçbir üreticimize ödetilmemesi taraftarıyım. Biz 55, 60 liradan yem çuvalını aldığımız dönemde eğer etin kilosu 22 lira 50 kuruş olursa bütün üreticilerimiz mevta olur. Üreticimiz besihanesine bir tane dahi dana bağlayamaz. Sayın Bakanımız kesimden sonra tüccarları daha sık denetlesinler ki bu üreticilere bedel kesilmesin. Kesimden sonraki olayı takip edilmesini istiyoruz, kim ne kadar kar ediyor bilsinler. Üreticim elinizdeki malın kıymetini bilmenizi istiyorum. Ayrıca Başkanımız kesim standardının mücadelesini verdiği için Çine çiftçileri ve üreticileri adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 



Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472