banner488

Kestane Bahçelerine Teknik Gezi

Kestane Bahçelerine Teknik Gezi
banner496
Çine Ziraat Odası Başkanlığı, İbrahimkavaklı kestane ve ceviz üreticilerine teknik gezi düzenledi.

Çine Ziraat Odası Meclis Başkanlığı ve yönetim kurulu üyelerinin organizasyonu ile İbrahimkavaklı 30 çiftçiye, Bursa’nın Osmangazi İlçesinde Unesco Dünya Mirası olan Cumalıkızık'ta kapama meyve bahçelerini incelemek için bir gece konaklamalı teknik bir gezi düzenledi. Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya tarafından karşılanan ekip Aydın’ın gözde ürünleri olan zeytinyağı, kuru incir ve yerfıstığı gibi ürünleri başkana hediye etti. Başkan Altınkaya’ya, Çine Ziraat Odası faaliyetleri ve Çine’de yetişen ürünler hakkında bilgiler verildi. Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya ve Yönetim Kurulu üyesi Cevat Esen eşliğinde ceviz fidan üretim tesisi gezerek, tesiste Chadler, fernor, fernette, farguette çeşitlerinin üretimi nasıl yapıldığı hakkında bilgiler alındı. Dana sonra Cumalıkızık Tarımsal Kooperatif Başkanı Mehmet Emin Yavuzu ziyarette bulunan ekip, birlikte kestane bahçesindeki yeni çeşitlerin üretilerek denendiği, fidanının nasıl aşılandığını uygulamalı olarak görme imkanı buldu.

“Hedefimiz Kaliteli Ürün”

Çine’nin kestane üretiminde en potansiyel bölgesi olan İbrahimkavağı Mahallesi üreticilerine kestane ve ceviz yetiştiriciliği konusunda teknik gezi düzenlediklerini belirten Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, “Çiftçilerimizin kestane ve ceviz ağaçlarının yetiştirilmesi, çeşitleri, aşılanması, hastalıkları ile nasıl müdahale edilir konusunda bilgiler edinmeleri amacıyla Bursa bölgesindeki  Unesco Dünya Mirası olan Cumalıkızık Köyüne 30 çiftçimizle teknik gezi düzenledik.  Ziraat Odamızın asli görevlerinden olan, çiftçilerimize yeni bilgilerle ufuklarını açmak, görgü ve becerilerini daha da gelişmelerini sağlamaktır. Hedefimiz, çiftçimizin en iyi ürün ürütmeleri ve kaliteli mahsul alarak daha iyi kazanç elde etmeleridir. Kestane bahçelerini başkanlarımız eşliğinde ziyaretlerde bulunarak bilgiler edindik. Günde bir kişi 600 aşı yapıyormuş. Aşılama yaparken çok dikkat edilmesi gerektiğini bilezik alınan yere ve aşı gözünün iç kısmına kesinlikle elin değmemesi gerektiği söylendi. Aşı bandını iyice sararak açık bir kısmın kalmaması çiğden etkilenmemesi gerektiği ve aşı bandının 15 gün kalması gerektiği konusunda önemli bilgiler aldık” dedi.

“Çine’de, Kestane Şekeri Fabrikası Kurulmalı”

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan ve ekibi Bursa’da son olarak kestane şekeri yapan bir işletme tesisini gezdi. Atıgan, “Kestanenin şekerleme yapılarak sanayileşmenin nasıl gelişmiş olduğu gördük. Çine’de katma değeri yüksek Aydında üretilen bir ürünün ilçemizde işlenerek şekerleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Hem üreticinin kazanacağını hem de Aydın ve Çine’mize istihdam sağlayacağı fikrindeyiz. Bize yardımcı oldukları için Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya’ya ve Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Beye teşekkür ederiz.”

Çiftçiler Memnun Kaldı

Çiftçilerin teknik geziden çok memnun kaldıklarını belirten Başkan Atıgan, “Öncelikle üreticilere katkı sağlamak kırsal kesimde kendi imkanlarıyla yapılan üretim ve hasadı diğer bölgelerde nasıl yapıldığını görerek oradaki pratik bilgileri öğrenerek, kırsal kesimdeki üreticilerimizin üretimini ve kalitesini arttırmayı amaçlıyoruz. Çiftçilerimiz bu tür teknik gezilerden memnun kalıyor. Önümüzdeki günlerde mısır tohumunun diğer bölgelerdeki dikimi ve hasadıyla ilgili tarla günleri hayvancılıkla ilgili yeni tesislerdeki gelişmeler hakkında üreticilerimiz bu konularda da bilgilendirilecektir” şeklinde konuştu.








 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
ünal uzun
ünal uzun - 7 yıl Önce

akçaova gökbel kestanesinide unutmazsaniz seviniriz

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472